TIMISOARA. La 9 luni de cand a fost aprobat un parteneriat intre Primaria Timisoara si IFC, Divizia de Investitii a Bancii Mondiale, pentru intocmirea documentatiilor pentru viitorul Spital Municipal, a fost finalizat si predat Studiul de Prefezabilitate, care a costat 100.000 de euro. Urmeaza Studiul de Fezabilitate, inca 100.000 de euro, si Caietul de Sarcini, alti 50.000 de euro.
Apoi, specialistii IFC ii vor ajuta pe reprezentantii Primariei Timisoara sa gaseasca o firma care sa proiecteze, sa finanteze si sa ridice viitorul spital.
Primarul Dominic Fritz vorbea la inceputul primului sau mandat despre un spital nou si modern care sa adune laolalta toate sectiile Municipalului care acum functioneaza imprastiate in 14 cladiri din Timisoara, ce cuprind 1018 paturi.
Apoi, edilul a venit cu un plan de spital mult mai mic, de doar cateva sute de paturi, care ar putea fi construit in vecinatatea Aeroportului Utilitar Cioca, pe un teren al primariei.
In documentatia realizata, specialistii Bancii Mondiale au propus 3 variante pentru viitorul Spital Municipal: una cu 300 de paturi, o a doua cu 350 si ultima cu 400 de paturi.
In fiecare dintre cele trei scenarii este cuprins un departament de Urgente, o unitate ATI, blocuri operatorii, unitate de intrijire post-anestezie, interventii chirurgicale de zi, saloane pentru pacienti, un laborator, un departament de imagistica, sterilizare centrala si endoscopie.
In scenariul 1, acestor unitati li se adauga paturi de medicina interna, inclusiv cadiologie invaziva.
In scenariul 2, se adauga paturi de obstetrica-ginecologie si neonatale.
Scenariul 3 le cuprinde pe toate.
Oricum, dimensiunea noului spital va fi stabilita si evaluata in continuare de o noua documentatie ce trebuie intocmita, si anume Studiul de Fezabilitate.
Cert este ca, din primele estimari, aceasta noua unitate medicala va costa peste 140 de milioane de euro, cu tot cu aparatura si mobilier.
Pana atunci, Studiul de Prefezabilitate va fi supus aprobarii consilierilor locali in urmatoarea sedinta in plen. Acesta poate fi consultat AICI.
Pareri
În primul rând, când se ridică un spital, se fac studii de specialitate amănunțite, ce nevoi sanitare locale sunt, ce afecțiuni predomină, etc, pe baza acestor informații colectate se proiectează un spital, aspecte care nu Banca Mondială le decide…
În al doilea rând, să ne explice și noua această Bancă Mondială ce înseamnă acest ,,ajutor acordat găsirii unei firme care să construiască spitalul”, în marele Occident care își dă cu Tesla-n cur cât e el de transparent și corect privind licitațiile publice. Și ce țară bananieră coruptă suntem noi, prin comparație…
Că miroase a licitație cu dedicație pentru o firmă/grup de firme anume…
„Specialistii” Bancii Mondiale au ajuns la concluzia ca peste 1000 de paturi se inlocuiesc cu 400? Si probabil inca niste paturi la ceva privati, ca de ce nu, banul trebuie sa circule si Romania sa ramana neocolonie🤡🤡 „Specialistii” astia ar fi buni sa faca si miste studii pentru centura cu doar o jumatate de banda pe sens, ar fi next level!
Abia se face fata cu nr acesta de paturi, dar mai cu mai mult de jumatate mai putin!🤦🏻♀️ E clar ca oamenii acestia habar nu au de nevoile pacientilor!
Ba chiar au habar, dar ii intereseaza cu totul altceva. Astia vor doar sa ia banii populatiei, atat. Zici „Banca” si tragi apa. Mafia financiara mondiala🤡🤡 Lasa ca navigheaza „magicul” V.V. pacienti la Viena contra comision 15%…
Fonduri europene nerambursabile nu se pot atrage pentru un astfel de obiectiv? Oh, almost missed it, nu s-ar mai putea licita cu dedicație dacă s-ar face așa :)))
apoi mai inainte erau ceva articole cu ceva spitale private … poate asta se vrea pana la urma ! tot sistemul de sanatate sa migreze la privat ! sau cel putin ei sa dicteze mersul treburilor in domeniu !!
vedem doar ce se intampla si la americani, cu sistemul lor medical ultra-performat si costurile aferente exorbitante !! ~ le cam mor oamenii pe strada
Romania, ca de obicei, este intr-o mare si densa „ceata”, cu precipitatii locale!
Toata ceata de plebei isi bate capul cu numarul de paturi la spitalul municipal inca nemosit, in timp ce parlamentarii nou alesi pe liste dupa gustul si interesele partidelor, vor depune juramantul in 20 decembrie, adica de Ignat si conform traditiei, vor purcede-in-frunte cu experimentatul domn Grebla, la taiatul porcului, unde greata se stinge cu rodul livezilor de pruni, iar vorbele calde si-impleticite-or sa promita: baloane de sapun.
Pai pina sa lucram in spitalu asta poate va intereseaza ca la municipal angajatii au primit vineri salarii calculate aiurea de au ramas oamenii in fundugol acu in prag de sarbatori.haos domle la acest spital va rog trimiteti pe cineva in control.aicea se intampla niste abuzuri inimaginabile,cat sa mai suportam …