Migratia medicilor: Aproximatix 3.000 de doctori au plecat din Romania anul trecut

Aproximativ 3.000 de medici au parasit Romania in anul 2013, informeaza Colegiului Medicilor. Acest lucru ar fi determinat criza cu care se confrunta sistemul medical din tara noastra.

„Este trist ca presa din alte tari semnaleaza acest fenomen si ca decidentii din Romania raman indiferenti si nu iau nicio masura concreta pentru a motiva medicii sa ramana in Romania.

Trebuie sa remarcam, totodata, si un grad de ipocrizie din partea tarilor care primesc medicii romani, deoarece ele isi rezolva problema de sanatate publica, dar nu initiaza niciun program prin care cheltuielile educationale ale statului roman sa fie recuperate prin programe si proiecte de pregatire profesionala in Romania si investitii in sistemul de sanatate”, a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR, referindu-se la articole aparute in publicatii precum „The Guardian” sau „British Medical Journal” care au scris despre fenomenul migratiei medicilor romani in tari din UE.

Potrivit comunicatului CMR, jurnalistii britanici atrag atentia asupra faptului ca migratia medicilor romani a determinat criza sistemului de sanatate din Romania.

„Sistemul de sanatate romanesc a intrat in criza si se confrunta cu lipsa specialistilor, in vreme ce mii de medici pleaca sa lucreze in Marea Britanie si alte tari europene, noteaza The Guardian citandu-l pe presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Romania cheltuie sume insemnate de bani pentru a educa medicii, investind practic pentru a rezolva problemele sistemelor de sanatate din Marea Britanie si alte tari europene”, se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, si „British Medical Journal” puncteaza intrarea in criza a sistemului de sanatate romanesc din cauza plecarii medicilor care aleg sa emigreze in locuri care au conditii mult mai bune de munca.

De asemenea, in articole a fost remarcat faptul ca mult anuntata „invazie” a romanilor si bulgarilor dupa 1 ianuarie 2014 nu s-a produs, in vreme ce medicii romani sunt foarte cautati la recrutari.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pleaca tinerii absolventi de studii superioare de medicina. Sigur ca si ei sunt medici, insa nu este afecta sistemul de sanatate atat de grav incat sa fie nevoie sa facem mai multi medici in facultati decat pana acum. Numarul absolventilor de studii superioare de medicina este MUUUULT mai mare decat numarul medicilor care ies din sistemul de sanatate romanesc. Poate ca se constata o „imbatranire” a categoriei profesionale (adica varsta medie a medicilor este mai ridicata decat inainte) dar nu este inca alarmant. Avem medici destui in sistemul de sanatate. Se observa asta si prin faptul ca sunt medici care au timp si de politica, deci nu este nevoie acuta de ei in spitale. Au mult timp liber si suntinlocuiti eficient de alti colegi. Deci sunt destui. Important este ca noi sa fim sanatosi.