TIMISOARA. Cu mic, cu mare, timisorenii si nu numai, iubitori de Poli Timișoara, au pornit duminica după-amiază spre locul în care a fost scrisă istoria fotbalului timișorean, Stadionul ”Dan Păltinișanu”, pentru a-și lua ”Adio” de la bătrâna arenă.
Evenimentul de duminică, organizat de Consiliul Judetean Timis, a început cu meciuri demonstrative de fotbal, între Poli Old Boys, actuala echipă Poli Timișoara și Poli Femina. De asemenea, au fost organizate ateliere creative pentru copii. Seara se încheie cu un show pregătit de Drukeria și concerte susținute de Dani Tobe și trupa Noi din Banat și Cargo, dar și un show de lasere.
Urmează ca bătrânul stadon să fie ”cucerit” de buldozere, iar acest lucru se va întâmpla din data de 24 februarie. Iar din ”cenusa” va renaste cea mai nouă arenă din România și cea mai mare după Arena Națională.
”Suntem triști că ne despărțim de Stadionul Dan Păltinișanu, locul în care a strâns atâtea amintiri, dar și bucuroși că ne apropiem de un nou început și odată cu demolarea acestui stadion, va începe construcția celei mai noi arene din România. Mii de timișoreni, mii de timișeni care participă la evenimentele cu ocazia despărțirii de Dan Păltinișanu, la meciurile de fotbal dintre Poli Old Boys și actuala echipă Poli Timișoara, concertele care urmează, spectacolele de lasere, spectacolele cu lumini și celelalte surprize pe care le-am pregătit împreună cu Drukeria, cu Politehnica Timișoara și cu partenerii noștri de la acest eveniment, ne pregătim de despărțirea de Dan Păltinișanu, ne luăm la revedere. Am pregătit și magneți de frigider, pentru cei care sunt astăzi prezenți.
Pe 24 februarie va începe efectiv demolarea. Utilajele sunt pregătite, avem toate avizele necesare începerii acestui demers. În paralel se va anunța câștigătorul licitației pentru construirea noii arene. În măsura în care nu vor exista contestații, în câteva zile se va semna contractul și în paralel cu demolarea, se va face proiectarea și evident construcția noii arene. Dacă vor fi contestații, acest proces va fi întârziat 2-3 luni, deci nu mai mult. Oricum va fi, anul acesta începe și contrucția noii arene”, a declarat Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș.
Simonis a mai spus că va face în așa fel încât cei care doresc, vor putea primi o bucată din acest stadion, cu sprijinul Drukeria. De asemenea, alte materiale de pe stadion, vor fi împărțite localităților din județul Timiș.
”Avem mai multe solicitări cu privire la stâlpii de nocturnă. Vom decide în perioada următoare către cine vom transfera. Vor fi dați, probabil doi dinre ei, municipiului Lugoj, care își dorește o parte din această nocturnă. Cert este că vom împărți și scaunele. Avem solicitări pentru mii de scaune de la localitățile din județul Timiș. Le vom trimite pe cele care sunt bune, către aceste localități. Încercăm să distribuim în tot județul scaune de pe această arenă și tot ce altceva este dorit de pe acest stadion, va fi împărțit în județul Timiș. Nocturna se aprinde astăzi și va fi și stinsă, pentru ultima dată, pentru că ne despărțim și de norcturnă și de stadion și de tot ce mai este aici”, a spus Simonis.
În aproximativ 3 ani, în locul Stadionului ”Dan Păltinișanu” vom avea gata noua arenă, iar Consiliul Județean Timiș se îngrijește să avem și o echipă de fotbal care să joace meciuri importante pe acest stadion nou.
”Demolarea începe în data de 24, așteptăm desemnarea frmei câștigătoare în urma licitației, așteptăm eventuale contestații. în măsura în care există, durează 2-3 luni de zile aceste proceduri. Dacă nu, se semnează contractul, începe proiectarea care are un termen de maxim 8 luni de zile, dar estimăm să fie în 6 luni. Deci dacă nu sunt contestații, în 6 luni de acum înainte ar trebui să ne potrivim cu o finalizare a demolării și începrerea construcției. Dacă sunt contestații, undeva pâmă la finalul anului 2025, ar trebui să înceapă construcția. Valoarea investiției este de 160 milioane de euro, va fi cel mai modern și cel mai frumos stadion din România. Termen de execuție este de 24 de luni de la proiectare. Dacă nu avem contestații, în următorii trei ani ar trebui ca arena să fie construită. De asemenea, ne pregătim să preluăm și echipa de fotbal la Consiliul Județean, astfel încăt să avem nu doar un stadion, să avem și o echipă pentru a juca pe Stadionul Dan Păltinișanu.
Vom încerca să găsim o formulă să susținem și Centrul de copii și juniori, să avem o colaborare cu școlile sportive din vestuș țării, pentru a nu mai trimite în alte părți ale României eventual și în afara granițelor, marile talente ale fotbalului bănățean. Planuri avem multe, idei avem, avem și sumele necesare. Avem nevoie de sprijin, emulație și un pic de noroc”, a mai spus Simonis.
Pareri
Daca in următorii 4 ani va fi gata, va fi o minune. Asa zicea și Sunda la meciul Politehnica- Alba Iulia. Câteva mii erau acolo? In tribune nimeni sa nu se răstoarne, iar în jurul terenului cel mult o mie.
Parca a fost ieri cand s-a instalat nocturna, prin 2004, minunea minunilor. Poli a jucat acasa cu Steaua, si a pierdut cu 1-8, dar suporterii nu s-au intristat, au fost veseli ca au asa o instalatie in oras, si incurajat cu entuziasm echipa favorita.
De aia erau veseli?Ca aveau nocturna?Prapadenio – tu nu ai inteles nimic.Vai de ADN-u tau de vinitura!
Corect, ”viniturile” nu înțeleg spiritul bănățan! În realitate, bănățanii agevărați se bucurau că ”hechipa lor, mânca-ț-aș” a încasat doar 8 goluri și nu 12, cum se așteptau ei.
Nocturna a fost inaugurata cu un meci contra echipei Petrolul Ploiesti, castigat cu 2-1.
E doar uvertura. E fain ca sunt atatea spitale in zona, chiar si o noua maternitate. Sa ne bucuram ca atunci cand se vor organiza concerte, ce vor tine pana la 5 dimineata – vezi Clujul, pacientii vor beneficia si de „muzica”. Sa multumim CJT pentru intentia de a reconstrui un stadion pentru trogloditi.
Aici sunt întru totul 100% perfect de acord că locația viitoarei arene nu mai respectă deloc realitățile urbane actuale, arealul sportiv de acolo fiind gândit și proiectat în anii 60 la marginea orașului, de unde mai departe după începea miriștea.
Dar acum e prea târziu ca proiectul să mai dea înapoi și să poată fi modificat, și complexul cu polivalenta la pachet, scos în afara orașului într-o comună periurbană.
Se distruge intentionat tot ce tine de istoria orasului.. asa cum romanii inlocuitori nu au fost interesat de ce au facut austroungarii si au distrus aproape tot,, asa si srilankezii si nepalezii nu vor fi interesati de ce a fost can orasul apartinea romaniei.. ei isi vor face moschei, pagode… cei cativa romani nu vor conta..
Te înșeli amice! Astia vin anual cam 100 000, ca doar atata e cota, iar la sfârșit de an 65% au sters-o in alte tari. Cei care vor popula orasele si satele lăsate de romani sunt „vecinii” lor care au venit pe aceste teritorii acum vreo 700- 800 de ani, cci nu se știe exact nici cand si nici de unde au venit, dar se înmulțesc si in câțiva zeci de ani vor deveni majoritari. Despre asta nimeni nu vorbește. Se bate din gura despre abandonul scolar, despre analfabetismul fără a vedea de unde apar aceste fenomene. Nu se vrea! Peste zeci de ani va fi prea târziu.
Voi sunteti culmea…Ati asteptat pana cand Bucurestiul sa indurat de voi sa va faca stadion.Asa l ati facut si pe cel pe care l demolati acum cu sprijinul judetelor invecinate.,,Taranii” aia de aradeni au mers mereu pe mana lor , in trecut baronul Neuman,iar recent municipaliarea aradeana.
Ei…dar ei nu sunt FRUNCEA…
@WhiteGenocide mai ai frați??
La tine la Ciocarlatele Foamea din Vale nu a facut Bucurestiu’ stadion.Nici trotuare.Nici canalizare.Nimic. Noroc ca ai venit aici, nu mai te fugareasca cainii cand te taie pe la matze.
„Nu ai ce să înțelegi și nici nu e cazul să înțelegi, ăsta e singurul mod de a înțelege. Dacă te apuci să înțelegi, intri în minte și s-a terminat“.
Aradeni se hranesc cu aerul munților și cu fructe de pădure. Atât!”
UTA in B
Am fost prezent.Asteptam noul stadion si un patron adevarat.