Militarul care a invins statul roman la CEDO, condamnat definitiv la 23 de ani de inchisoare

Mihai Moldoveanu, fost ofiter MApN, a fost condamnat definitiv vineri de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) la 23 ani inchisoare pentru omor deosebit de grav, el fiind gasit vinovat de uciderea unui taximetrist in anul 1995.

Cazul lui Mihai Moldoveanu este unul dintre cele mai controversate din istoria justitiei penale din Romania.

El sustine ca este nevinovat si chiar a castigat la CEDO un proces impotriva statului roman, deoarece nu a avut parte de un proces echitabil.

In decizia data vineri de ICCJ, judecatorii au admis recursul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Oradea si au modificat pedeapsa de 25 de ani data lui Mihai Moldoveanu de Tribunalul Bihor in anul 1998, urmand ca el sa execute 20 de ani inchisoare la care se adauga un spor de trei ani, plus 10 ani interzicerea exercitarii unor drepturi civile.

Din cei 23 de ani inchisoare se vor scadea perioadele cat Mihai Moldoveanu a stat in detentie, respectiv de la 12 ianuarie 1996 la 8 mai 1999 si de la 27 ianuarie 2001 la 6 noiembrie 2012.

In seara zilei de 31 octombrie 1995, Mihai Moldoveanu se afla in Oradea, impreuna cu doi prieteni – Gabriela Rotariu si Georgica Honciuc. Acestia din urma au incercat sa jefuiasca un taximetrist, Tibor Vajna, insa acesta a scapat si a chemat Politia.

In apropierea locului unde a avut loc tentativa de talharie, politistii au descoperit cadavrul unui alt taximetrist, Adalbert Nagy, care fusese ucis cu 20 de lovituri de cutit.

In urma investigatiilor, Gabriela Rotariu si Georgica Honciuc au fost identificati ca fiind agresorii lui Vajna Tibor, insa anchetatorii au extins cercetarile si asupra lui Mihai Moldoveanu si l-au inculpat pentru uciderea celuilalt taximetrist, Adalbert Nagy.

Mihai Moldoveanu a recunoscut ca a fost in acea seara in masina personala impreuna cu cei doi prieteni, dar sustine ca nu a participat la tentativa de talharie si nu este implicat in uciderea taximetristului Adalbert Nagy.

A fost arestat in ianuarie 1996 iar dupa doi ani de proces a fost condamnat in iunie 1998 de Tribunalul Bihor la 25 ani inchisoare.

El a facut apel impotriva acestei condamnari si a avut castig de cauza, fiind achitat in mai 1999 de Curtea de Apel Oradea. A urmat recursul procurorilor, admis la sfarsitul anului 2000 de ICCJ, care a revenit la condamnarea de 25 ani inchisoare.

Fostul militar a continuat sa sustina ca este nevinovat si a dat statul roman in judecata la CEDO, deoarece nu ar fi avut parte de un proces echitabil.

In dosarul trimis la CEDO, acesta a enumerat mai multe nereguli ale anchetatorilor si judecatorilor din Romania: nu au fost audiati martorii, nu au fost efectuate expertize obligatorii ale petelor de sange gasite pe masina victimei, nu s-au analizat urmele de pasi si tigarile gasite la fata locului, nu s-au expertizat amprentele gasite pe portbagajul masinii victimei, iar magistratii au luat in considerare doar declaratiile unor persoane, care erau deja arestate, si care sustineau ca Moldoveanu le-ar fi marturisit savarsirea crimei.

Mai mult, el a povestit ca, in timpul anchetei, a fost batut si torturat de politisti iar avocatul din oficiu nu s-a implicat in apararea sa.

In plus, Moldoveanu a mai sustinut ca ancheta la fata locului a fost condusa de procurorul Alexandru Lele, insa acesta a dat dovada de multa incompetenta.

Dupa 11 ani de asteptare, in iunie 2012, CEDO a stabilit ca statul roman a incalcat dreptul lui Mihai Moldoveanu la un proces echitabil, garantat de art. 6 alin. 1 (in ceea ce priveste condamnarea sa de catre Curtea Suprema de Justitie fara a fi fost audiat si fara a fi fost administrate in mod direct probe) si art. 3 lit. c) din Conventie (in ceea ce priveste lipsa sa de aparare) cu prilejul solutionarii recursului de catre Inalta Curte.

In baza hotararii CEDO, a fost declansata procedura revizuirii iar Mihai Moldoveanu a fost eliberat pe 6 noiembrie 2012.

Ultima faza a procesului, recursul, s-a reluat la ICCJ, instanta care insa l-a condamnat din nou vineri pe Mihai Moldoveanu la 23 ani inchisoare.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.