TIMISOARA. Dupa protestul declansat la Directia Finantelor Publice Timisoara luni dimineata, Ministerul Finantelor Publice reactioneaza. A trimis un comunicat in care anunta contribuabilii ca nu vor avea de suferit in urma reorganizarii, odata cu Regionalizarea, insa tace malc in legatura cu mutarea sediului Directiei Regionale a Finantelor de la Timisoara la Deva. Or tocmai acest lucru a dus la declansarea manifestarilor de protest in randul angajatilor.
In comunicat nu se face nicio precizare clara in privinta transferului Directiei Regionale in Hunedoara.
Redam mai jos comunicatul de presa al Ministerului Finantelor Publice:
Referitor la declaratiile unor reprezentanti ANAF in mass-media, conform carora in urma reorganizarii ANAF relatia dintre Fisc si contribuabili va fi afectata, acestia fiind nevoiti sa se deplaseze la Directiile generale regionale in vederea indeplinirii obligatiilor sau a rezolvarii problemelor aparute, facem urmatoarele precizari:
In urma reorganizarii ANAF, in contextul regionalizarii, administratiile fiscale judetene nu se desfiinteaza si nici nu renunta la functiile suport pentru contribuabili, activitatea acestora, in relatia cu contribuabilii, ramanand neschimbata.
Atributiile directiilor generale regionale vor fi de coordonare a administratiilor fiscale judetene, preluand doar functiile suport necesare desfasurarii activitatii administratiilor fiscale judetene. Acestea din urma isi vor desfasura activitatea in aceleasi locatii, relatia cu contribuabilii ramanand neschimbata.
Reamintim ca restructurarea ANAF reprezinta o preconditie pentru implementarea „Proiectului de modernizare a administratiei fiscale”, proiect pentru care s-a semnat un acord de imprumut cu Banca Mondiala in valoare de 70 de milioane de euro in data de 8 mai 2013.
In acest context, in cadrul reorganizarii, s-a avut in vedere implementarea unei noi strategii de resurse umane si simplificarea procesului decizional. Acest deziderat se va realiza, pe de o parte, prin realocarea personalului spre domeniile deficitare (antifrauda, inspectie fiscala, IT, juridic) sau spre organele fiscale cu cel mai mare grad de incarcare si, pe de alta parte, prin eliberarea din functie a celor care nu corespund din punct de vedere profesional si al integritatii. De asemenea, prin reducerea cu pana la 30% a functiilor de conducere se va accelera procesul decizional si se vor realiza economii in vederea incadrarii in fondurile bugetare alocate pentru cheltuielile de personal.