Ministerul Sanatatii nu e de acord cu noile criterii de internare ale Casei de Asigurari

Criteriile de internare propuse de CNAS nu sunt pe placul specialistilor din Ministerul Sanatatii. Cseke Attila considera ca propunerile casei sunt nerealiste si imposibil de aplicat.

„Criteriile propuse sunt subiective, iar daca propunerea ar trebui pusa in aplicare se va ingreuna modul de desfasurare a actului medical in spitale”, potrivit MS.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii si CNAS s-au intalnit la Palatul Victoria cu premierul Boc pentru a discuta controversatele criterii de internare care ar trebui sa intre in vigoare de maine.

„Ministerul Sanatatii va avaea ultimul cuvant in ce priveste introducerea noilor criterii de internare”, a declarat Lucian Duta, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Noile criterii de internare au fost facute in baza unui act semnat de catre Ministerul Sanatatii si Banca Mondiala. Seful CNAS a spus ca proiectul cu normele de aplicare a contractului cadru privind acordarea asistentei medicale a fost depus la MS din martie, astfel ca puteau fi facute modificari, iar ministerul poate schimba orice intrucat este institutia care aproba forma finala.

Prin scrisoarea de intentie convenita in noiembrie cu Fondul Monetar International, Guvernul s-a angajat ca in acest an sa limiteze numarul de internari in spitale cu 10% raportat la nivelul de anul trecut si sa revizuiasca, cu asistenta Bancii Mondiale, pachetul de beneficii asigurate de stat in sistemul medical, astfel incat sa nu mai fie acoperite servicii de sanatate costisitoare si care nu sunt esentiale.

De cealalta parte, Ministerul Sanatatii a comunicat ca nu este de acord cu noile criterii de internare in spitale, pe care le considera nerealiste si imposibil de aplicat. Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat ca nu va aproba criteriile de internare propuse de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), mai ales ca exista un ordin al MS din 2007 care functioneaza foarte bine, si ca proiectul CNAS, postat pe site-ul institutiei de cateva zile, nu este definitivat, iar criteriile la internare vor fi schimbate.

„Decizia Ministerului Sanatatii este aceea ca nu va aproba aceste criterii propuse de catre CNAS. Ordinul MS din 2007 prevede opt criterii de internare pentru pacientii de urgenta, iar sistemul functioneaza foarte bine dupa acestea. Nu vad de ce sa modificam aceste regului. De ce un bolnav cu febra 38 sa astepte trei sau cinci zile pana cand sa fie internat. Cred ca medicul este cel care trebuie sa decida daca este un caz de urgenta sau nu”, a spus ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

Internarile in spitale vor fi realizate din 1 iunie cu respectarea unor criterii stabilite de normele la contractul cadru privind acordarea asistentei medicale in 2011-2012, se arata in proiectul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), postat pe site-ul institutiei. Unul dintre aceste criterii este pierderea subita a cunostintei, care include coma sau incapacitate de raspuns la stimuli, schimbare acuta in starea de constienta a pacientului si pierderea cunostintei ca urmare a traumelor, mai putin dezorientare sau confuzie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.