TIMISOARA. Ministrul de Interne Carmen Dan se afla la Timisoara inca din aceasta dimineata. Ea s-a intalnit cu reprezentantii autoritatilor locale pentru a analiza bilantul dezastrului si masurile care se impun si a facut o vizita la Spitalul Judetean Timisoara pentru a vedea in ce stare se afla victimele ramase internate.
Printre raniti se afla si doi copii care sunt in stare grava.
CITESTE SI: A fost sau nu tornada peste Timisoara? Explicatiile meteorologilor. Video
CITESTE SI: Dosare penale pentru mortii din furtuna care a maturat Timisoara si judetul. Cine raspunde
„In primul rand am vrut sa ii vad pe cei doi minori, pe Robert si pe Teodora, de 10 si 11 ani, minori care au suportat niste interventii chirurgicale serioase si am vrut sa stiu care este starea lor. Din pacate Teodora nu este intr-o stare foarte buna, este inca intr-o perioada critica, si asteptam sa vedem cum evolueaza. Robert e intr-o stare stabila si imi doresc sa se insanatoseasca amandoi foarte repede si sa revina acasa alaturi de parinti. Ceilalti pacienti sunt cei care au avut probleme in urma fenomenelor meteo, cei care sunt internati pe sectii. O situatie mai deosebita are o doamna care asteapta inca o interventie, in rest nu a fost nevoie de interventii chirurgicale„, a precizat ministrul de Interne la iesirea din Spitalul Judetean Timisoara.
Carmen Dan a vorbit despre posibilitatea implementarii unui sistem prin care populatia sa fie prevenita din timp in cazul producerii de fenomene meteo extreme pentru a se pune la adapost.
„Noi am vorbit cu ceva vreme in urma, cand faceam exericitiile de alertare pentru cutremur, despre necesitatea identificarii unor solutii pentru implementarea unui astfel de sistem. Sunt discutii pe care le initiem cu operatorii de telefonie mobila incat sa fie in afara de avertizarea sonora pe care o cunoasteti prin sirenele ISU si cele gestionate in plan teritorial prin autoritati, sa existe si acest sistem de avertoizare cu niste mesaje de tip sms, in care in afara de avertizare sa existe si instructiuni despre cum poti sa actionezi in situatii limita de genul acestora. Vreau sa spun ca in acest moment, la guvern, la solicitarea premierului Tudose, exista o intalnire cu reprezentantii ANCOM si cu specialisti ai ministerelor care au competenta in domeniu. Asteptam sa vedem care e feedback-ul acestei intalniri. Sunt convinsa ca specialistii vor identifica o solutie tehnica pentru a implementa si un astfel de sistem. Eu mai vreau sa precizez si ca anul trecut am comunicat prin ISU prin minister, directia de comunicare, domnul RAed Arafat a punctat in nenumarate randuri, eu am vorbit despre o aplicatie, care e gestionata de Departamentul pentru Situatii de Urgenta, in care noi transmitem in timp real toate informatiile despre fenomene meteo periculoase si despre alt gen de evenimente care se intampla si sunt coordonate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. Din pacate, chiar dimineata am vrut sa stiu exact cati dintre cei interesati au descarcat aceasta aplicatie si pana in acest moment avem aproximativ 100 de mii de utilizatori. Eu cred ca este utila o astfel de aplicatie si ar fi foarte bine daca multi am descarca si am folosi aceasta aplicatie. Nu costa nimic, e gratuita si are si informatii utile despre tot ce ar putea fi de interes in aceste situatii de risc maxim. Noi avem un sistem care functioneaza de mai mult timp. Aceasta procedura standard spune ca in momentul in care se primesc aceste avertizari, ele vin odata pe linia ANMH si sunt trimise catre prefect, catre ISU, catre primarii cat si ctare minister. Noi, ministerul, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, in momentul in care le primim le retransmitem in teritoriu, ia Inspectoratele Judetene pentru Situatii de Urgenta, la randul lor retransmit si catre autoritatile locale, ei fiind si cei care convoaca comitetele locale pentru situatii de urgenta. In aceasta situatie cu totul speciala, cand ne confruntam cu un fenomen meteo cu caracter inedit, cu o intensitate foarte mare, este clar ca timpul practic in care poti transmite mesaje de avertizare este foarte limitat, insa in situatia de ieri vreau sa stiti ca fortele noastre au fost in dispozitiv, iar noi am crescut imediat dupa ce am primit primele avertizari am crescut numarul fortelor de interventie„, a explicat ministrul de Interne la Timisoara.
In total la nivelul intregii tari, furtuna de ieri a smuls 8 vieti si a ranit 137 de oameni.
Ministrul de Interne a dezvaluit ca dupa-amiaza, in jurul orei 15.00, se va intruni comandamentul de urgenta la sediul ISU Banat la care va participa si premierul Romaniei Mihai Tudose.
Declarații Ministrul Carmen Dan la Spitalul Județean Timisoara
Posted by Opinia Timisoarei on 18 Septembrie 2017
Pareri
Mai,blondo!!!Habar n-ai pe ce lume traiesti,lasa-ne in pace ca avem destule!!Nu ne trebuie ,,compatimirea ,,ta,du-te pe pustie….Era bine daca nu veneai de loc,dar daca tot ai avut curajul sa vii,ce zici de cohortele de salbatici musulmani care au impanzit orasul???Te duce ,,neuronul,, sa spui ceva??Sau ai ,,obosit,, de prea multa ,,cugetare,,??
Ce cauta madam si Tudose aici? De ce au venit? Prima ca sa spuna ca a avut activitate cand e fapt nu-i pasa de noi nici cat de o ceapa degerata, iar al doilea ca sa-l ia in suturi pe Robu. In afara de asta, care e motivul vizitei lor? Poate sa afle cum ar putea fi pedepsita mama Natura ca ea este vinovata de toate inclusiv de bugetul care nu mai exista. Robu, e cel mai fericit ca el oricum are o fobie contra copacilor din oras, cum gaseste unul cum intra cu drujba in ei. Pai domnu’ Robu, cand iti vei vedea visul cu ochii si orasul va fi chel, plin de betoane, pietre si fiare, ce ai sa mai darami si in ce ai sa mai bagi drujbele? Domnilor de la B, stati acasa ca noi timisorenii ne ridicam de fiecare data dupa o cazatura, fara ajutorul vostru pretios. Ah si sa nu uit: poate ia madam si cativa migranti oachesi cu dansa la intoarcerea in B…..ca noi avem destui si prea multi.