TIMISOARA. Ministrul Digitalizarii, Sebastian Burduja, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc luni la Timisoara, ca digitalizarea in Romania nu se poate face ”dintr-un birou de ministru” si a precizat ca in judetul Timis, din 99 de unitati administrativ-teritoriale, 37 sunt inscrise in platforma Ghiseul.ro.
”Pentru Caravana Digitalizarii ne-am dat seama ca nu putem face digitalizarea Romaniei dintr-un birou de ministru. Este imposibil. Pentru ca nu cunoastem toate realitatile de la firul ierbii, de ce nu sunt anumite UAT-uri pe ghiseul.ro sau care este gradul de competente, de alfabetizare digitala a cetatenilor si este si o chestiune de mentalitate la care lucram, sa ne deschidem catre nou si catre aceste tehnologii”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Digitalizarii, la Timisoara.
Burduja a mai adaugat ca 37 din 99 de UAT-uri din judetul Timis sunt inscrise pe Ghiseul.ro.
”Avem in Timis 99 de UAT-uri, 37 sunt inrolate, toate municipiile, toate orasele cu doua exceptii: Recas si Buzias si sigur ca cea mai mare nevoie e nevoie de inrolare pe ghiseul.ro a mai multor comune. Am discutat astazi cu autoritatile locale care sunt principalele piedici: cat ii costa relatia cu o institutie bancara, cat ii costa efectiv comisioanele pentru platile facute pe ghiseul.ro, am discutat despre identitatea digitala, un proiect care va fi finalizat la nivelul lunii mai si care ne va permite sa nu mai mergem in persoana la ghiseu si un functionar sa ne dea un utilizator si o parola. De asemenea, sunt multi romani in diaspora care nu au card bancar in Romania si atunci nu pot avea cont pe ghiseul.ro. Dupa ce vom avea aceasta identitate digitala, ea va fi pusa la dispozitie gratuit cetatenilor care vor opta sa aiba o asemenea identitate, toti romanii din diaspora vor putea face plati pentru taxe si impozite locale. Asta le-am transmis primarilor: e important sa avem cat mai multi romani pe ghiseul.ro si sa isi inroleze UAT-ul pe ghiseul.ro. Asta duce la un grad mai mare de colectare a taxelor si impozitelor, e mult mai usor pentru cetatean sa faca aceste plati oricand din confortul casei sau de la birou”, a mai spus Burduja.
Sebastian Burduja a subliniat, totodata, ca in aproximativ 1 luna si jumatate, peste 60.000 de romani si-au obsinut cazierul judiciar pe Ghiseul.ro, online.
”De altfel, asta a fost si ideea cu cazierul judiciar online. Aproape 2 milioane de romani in fiecare an se duceau la politie sa isi elibereze acest document. De cand l-am pus la dispozitie online, aproximativ 1 luna si jumatate, sunt peste 60.000 de romani care si l-au eliberat online. E un serviciu care e disponibil oricand, iar obtinerea se obtine gratuit si instant”, a adaugat Burduja.