Ministrul Educatiei Daniel David nu vrea noi materii in scoli, ci metode de predare mai bune. Spune ca deja programul copiilor este prea incarcat

Nu este în favoarea introducerii de materii noi în învăţământul preuniversitar, iar că educaţia de mediu, educaţia juridică sau cea financiară pot fi învăţate şi în cadrul materiilor clasice. O spune ministrul Educaţiei, Daniel David.

El a adăugat că o problemă ar fi că metodele de predare care nu sunt suficient de eficiente şi poate nici manualele suficient de prietenoase, în condiţiile în care conţinuturile sunt bune.

Voi demara în primul rând şi voi crea oportunităţi pentru training, pentru noi modalităţi de predare, modalităţi moderne de predare”, anunţă ministrul.

Daniel David a fost întrebat, vineri, la Antena 3 CNN, ce materii noi ar trebui introduse în învăţământul preuniversitar.

Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi. Mi se pare o greşeală toată atitudinea din ultimii ani, fiecare vine şi introduce câte o materie: educaţie de mediu, educaţie juridică, educaţie financiară, educaţie pe sustenabilitate. Sigur că toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, fiindcă în momentul ăla tot noi ne plângem că copiii au prea multe ore şi prea multe materii. Cred că de multe ori în materiile clasice şi în ariile pe care le avem putem avea unităţi de învăţare focalizate pe tema asta. Problema că fiecare vrea o materie nouă”, a afirmat ministrul Educaţiei.

El a mai fost întrebat cum va face ca elevii să aibă o programă mai puţin încărcată şi să înveţe mai degrabă lucruri folositoare pentru piaţa muncii decât teorie.

Eu cred că trebuie să înveţe şi teorie şi cultură, fiindcă asta creează oameni care au sensuri şi semnificaţii în viaţă, sunt mai puţini manipulabili, sunt mai puţini sensibili la teorii conspiraţioniste. Teoria este importantă dacă o faci adecvat, dar este drept că în competenţe pe lângă cunoştinţele astea declarative, teoretice, trebuie să ai o zonă foarte puternică de cunoştinţe procedurale, ce ştii să faci, ce este important în viaţă ce este important pentru un anumit domeniu”, a explicat Daniel David.

El a menţionat că cel mai probabil metodele de predare nu sunt suficient de eficiente.

Eu cred în acest moment că conţinuturile pe care le avem sunt destul de bine gândite şi organizate Nu spun că nu mai putem lucra la ele, dar nu cu schimbări majore. Problema noastră după mine, dar sigur voi discuta lucrul ăsta cu experţii pe care o să-i am în această zonă, după mine problema majoră ţine de altceva. Nu ştim să predăm bine conţinuturile bune pe care le-am stabilit. Adică metodele de predare nu sunt suficient de eficiente şi poate manualele nu sunt suficient de prietenoase. De aceea, dacă această ipoteză a mea se va confirma, eu uitându-mă un pic şi văzând de exemplu că la multe teste internaţionale conţinuturile noastre se suprapun foarte bine peste itemii testului, de multe ori mai bine decât suprapunerea pe care o avem în Finlanda şi cu toate astea performanţa noastră este mai slabă. Oare de ce? Fiindcă nu predăm bine acele conţinuturi şi acţiunea noastră va fi aici. Hai să predăm un pic lucrurile altfel, să avem manuale mai prietenoase, ca acele cunoştinţe să devină cu adevărat competenţe”, a mai declarat Daniel David.

Mai multe AICI.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cine are ceva responsabilitati oarecare in treaba asta cu invatamantul?

    -profesorii
    -parintii
    -elevii
    -clasa politica
    -societatea in ansamblul ei

    Cand vine un ministru care vorbeste doar de metode de predare… poate ne spune si ce procent din PIB scrie in LEGE ca trebuie alocat educatiei si cat se aloca. Si de cati ani trebeaza treaba asta. Apoi sa ne zica cum e imparteala asta in alte tari. Altfel ministrul asta pare cam… pitecantrop🤡😁🤡

    Cum atragi oameni competenti in educatie, pe baza de „huuooo bugetarii, si asa castiga din meditatii”? Cred ca multi au… Ghinion🤡, spre deosebire de Plavanis care si-a cumparat 6 case „din banii lui, din munca cinstita”(trafic de copii si acte falsificate) Pe baza de intaratat parintii care nu-s in stare sa aiba grija de doi copii (parinti care nu si-ar indruma copiii spre o „cariera” in invatamant nici batuti) impotriva profesorilor care trebuie sa aiba grija de 20-30 copii simultan?

    Rolul parintilor in educatie care e , sa-si duca copilul la scoala cu masina? Asta e rolul parintilor?!?🤡😁🤡 Si sa se contrazica aiurea pe „grupuri” care e ordinea executiei operatiilor?

    Responsabilitatea elevilor care e, sa stea pe tiktok?

    Cat despre cate cepe degerate da societatea pe educatie… vedem din numarul de pete de guma de mestecat scuipata pe asfalt, din numarul de soferi care „circula fara semnalizare”, din numarul de doritori de „passive income”, din numarul celor care nu-si citesc contractele de munca, al celor care nu inteleg suma de rambursat la un credit, din numarul de privitori la seriale de tip Las Fierbinti, Insula Iubirii, clipuri cu cretini pe net, filme cu „supereroi” etc DIN NUMARUL DE PETARDE DE REVELION🤡😁🤡 La fel putem vedea cati citesc carti si ce tip de carti… Si atunci ce exemple are elevul? Ca profesorul nu poate sa-i toarne in cap educatie🤡 impotriva a tot ce vede elevul in jurul sau si in special la parinti si „in media”

    Reforma in invatamant: sa nu mai fie uniforma obligatorie, sa fie manuale alternative, sa ajunga meseria de profesor o meserie care nu atrage oameni competenti di sa „huuuooo bugetarii, huooo meditatii” Finantare? Nooooo, asta in niciun caz! Cei 7 ani de-acasa si exemplul personal al parintilor? O adevarata contra-educatie.
    Pretentii de la altii poate avea oricine, dar zic ca nu strica si o oglinda din cand in cand.

    „Non scolae sed vitae discimus”. Cred ca pana societatea nu e de acord cu aceasta zicala destul de veche🤡😁🤡, niciun ministru si nicio reforma🤡🤡 nu va reusi sa infaptuiasca …. Romania Educata🤡.

    Basti, ma🤢🤮

  2. Evident că problema nu sunt materiile ci ceea ce se învăța acolo. De exemplu la economie ar trebui să se învețe ceva aplicat, orientat pe antreprenoriat și nu tot felul de teorii seci care sunt uitate după încheierea anului școlar. De asemenea trebui pus accentul mai mult pe legislație și mai puțin pe matematică superioară, literatură și gramatică, lucruri care ar trebui făcute la facultate, nu la liceu unde un absolvent care nu va ajunge să își continue studiile nu are nevoie de așa ceva. Din păcate s-a ajuns aici pentru ca educația care ar trebui făcută acasă nu mai are loc iar astfel de lucruri care s+ar putea deprinde în afara școlii nu mai sunt învățate deși în ziua de azi sunt vitale. În plus învățatul pe de rost încă este la mare valoare în învățământul românesc de parcă nu s-ar găsi surse de informații cum era pe vremuri. Până nu se trecea de la acumularea de cunoștințe la creativitate pe baza căutării cunoștințelor necesare, nu vor exista îmbunătățiri substanțiale ale rezultatelor.

  3. Corecta viziune. Nu stiu , insa, cat ii e de clar domnului ministru ca inegalabila in pupincurism si lipsa de creier doamna Deca tocmai ii obliga pe copiii de clasa a XIIa sa mai studieze si despre comunism, dupa atata religie nefacuta si istorie a Holocaustuui. Cat despre cursurile de perfectionare, acestea sunt de o calitate EXECRABILA , iar formatorii nu fac altceva decat sa citeasca si sa tolereze camerele video si microfoanele inchise ale celor inscrisi la aceste cursuri

    • Confunzi „viziune” cu „vedenii”. In afara de sa nu se mai inventeze materii de kakat nenea psihologul n-are nicio viziune. Dar nu uita ca asta e unul care a girat o metoda „revolutionara” de orientare scolara pe baza de citit creierul cu ceva dracarie de dispozitiv prin electrozi conectati la palma🤡😁🤡 Noroc ca a facut lumea scandal, altfel o anume firma din Cluuuuj abia astepta sa puna in practica „antreprenoriatul” cu bani de la bugetul si asa vai de el al educatiei.

  4. OT (ziar: atunci cand vrei sa distribui pe FB, butonul de jos da eroare. Numai tde sus mai merge. Multzam, scuze.

    • 1. Citind contributiile, constat ca in multe situatii s-ar cere elevilor sa stie ceea ce nici 1/2 din profesori nu cunosc. In nici nu caz nu sa vor construi bazat orgolii.(de tipul eu hotaresc)
      2. Nu este suficient sa vrei, trebuie sa si poti.
      3. Cunostintele transmise trebuie sa fie asimilabile, si nu la ore particulare dupa amiaza pe bani plus.
      4. De exemplu, nu stiu daca elevilor li se transmit „step by step” cunostinte de legislatie rutiera. De la 16 -14 … ani vor avea dreptul sa conduca pe drumurile publice (cu exceptii) autvehicule, trotinete electrice ….
      5. Cum sa se gandeasca structurarea cunostintelor pe cicluri este o problema de tehnica didactica cu implicatii adanci si nici intr-un caz de „orgoliu”
      Lista ideilor poate si continua fara a chema „parintii” in ajutor.