Ministrul Mediului, Rovana Plumb: Explorarea gazelor de sist nu prezinta riscuri pentru protectia mediului

Rovana Plumb, ministrul Mediului, sustine ca gazele de sist care ar putea fi exploatate in Romania nu prezinta niciun risc in privinta mediului. Motivul? Exploatarea se face ca si in cazul explorarii gazelor conventionale, si nu prin fracturare hidraulica.

A dat aviz de mediu pentru explorarea in zona Dobrogea.

„Orice investitie trebuie sa respecte toate normele si regulamentele in ceea ce priveste protectia mediului. Atat timp cat in ceea ce priveste explorarea gazelor de sist in Romania nu se utilizeaza metoda de fracturare hidraulica, din punct de vedere al protectiei mediului nu exista niciun risc. Asa ca, atat pentru zona Dobrogea, cat si pentru celelalte zone unde s-a solicitat de catre companiile straine licente in ceea ce priveste prospectarea si explorarea, din punct de vedere al mediului se poate elibera acel aviz de mediu, neexistand niciun risc”, a declarat Rovana Plumb, luni, intr-o conferinta de presa sustinuta la Constanta.

Ea a mai spus ca aceasta explorare a gazelor de sist dureaza aproximativ cinci ani, iar dupa aceasta perioada pot aparea tehnologii moderne mai putin riscante pentru mediu.

„Explorarea gazelor de sist dureaza cam cinci ani, in care pot aparea tehnologii moderne, mai putin riscante in ceea ce priveste mediul, pe care bineinteles ca le putem utiliza. Dar pentru aceasta perioada de explorare, de cinci ani, din punct de vedere al mediului va asigur cu toata seriozitatea ca nu exista niciun fel de risc neuitilizandu-se acea tehnologie privind fracturarea hidraulica, ci tehnologiile normale care se utilizeaza si in cazul explorarii gazelor conventionale”, a explicat ministrul Mediului.

Rovana Plumb a mai spus ca pentru a vedea daca tara noastra dispune de gaze de sist trebuie realizata aceasta etapa de explorare.

„Ca sa ajungem la exploatare trebuie sa vedem daca avem aceasta resursa si unde o avem. Ori fara explorare nu avem cum sa identificam. Deocamdata, suntem in faza de explorare”, a mai spus ministrul Mediului.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Minte de ingheata apele!