TIMISOARA. Ministerul Mediului a intocmit o lista cu 10 orase din intreaga tara care trebuie sa puna la punct un plan preventiv pentru reducerea poluarii.
CITESTE SI: Masuri drastice la Sag, dupa ce malurile Timisului s-au umplut de gunoaie
Declaratia ii apartine Ministrului Mediului si a fost facuta luni dupa-amiaza. Timisoara se afla pe o lista de 10 orase, care mai cuprinde Craiova, Cluj, Constanta, Braila, Turnu Magurele, Galati, Bacau, Ploiesti si Pitesti.
„As vrea sa va spun ca, analizand datele, voi avea discutii si voi incepe procedurile cu celelalte zece municipalitati din Romania care au obligatia sa realizeze aceste proiecte privind calitatea aerului, pentru ca este important pentru noi sa avem o cat mai buna stare de sanatate a populatiei in aceste aglomerari urbane, sa prevenim si, evident, sa avem date pe care sa le furnizam opiniei publice. Ar fi trist ca Romania sa inceapa iarasi o corespondenta cu Comisia Europeana pe proceduri de pre-infringement sau infringement pe calitatea aerului cu alte asezari urbane din Romania”, a declarat Costel Alexe, ministrul mediului.
De la Timisoara lucrurile se vad altfel. Primarul Nicolae Robu a prezentat luni doua diagrame care arata calitatea aerului masurata la statiile din Centru si din Calea Aradului. Masuratorile postate de edil au fost facute la ora 8 dimineata in cele doua puncte din oras.
„IATA CALITATEA AERULUI IN TIMISOARA, ASTAZI, LUNI, 20.01.2020, ORA 8.00 (DA, 8.00!!!), PE CALEA ARADULUI SI IN CENTRU, UNDE STAȚIILE AU TOȚI SENZORII FUNCȚIONALI!
Notă:
• verde mai închis înseamnă valoare foarte bună a parametrului în cauză
• verde mai deschis înseamnă valoare bună a parametrului în cauză
Observatie:
Eu nu fac nicio apreciere. Redau doar indicatiile statiilor Ministerului Mediului, agreate de Comisia Europeana! Stiu ca prin aceasta le creez probleme, ducandu-i in ridicol, pe cei ce-si doresc ca Timisoara sa stea prost in general, respectiv prost punctual la calitatea aerului. Asta e, cand ai mintea tulbure de patima, de frustrare etc…„, scrie primarul pe pagina sa de Facebook.
Primaria Timisoara a intocmit un plan de calitate a aerului pentru PM10 in aglomeratia Timisoara perioada 2020-2024 in care se arata ca nu toate statiile de masurare a calitatii aerului sunt functionale si ca de-a lungul ultimilor ani s-au inregistrat mai multe depasiri ale limitelor de poluare impuse de Uniunea Europeana pentru anumiti indicatori.
Pareri
In care oraș trăiți domnule primar? De pe la ora 18 nu poți aerisi, pute a fum înecăcios, încerci peste vreo două ore, la fel îți transformi casa in afumătorie Dimineata de multe ori te izbește un miros de chimicale Luați măsuri!
1. Transportul greu trebuie scos din Timisoara – centura completa ( nu exista si nu stiu cand va fi terminat)
2. Consumul de carbuni, lemne pe timp de iarna care nu este monotorizat si se folosesc camine, sobe care nu sint verificate noxele, cosuri neverificate.
3. Firme care polueaza.
4. Autoturisme, Autobuze,Utilitarele care scot un fum – nu stiu cum reusesc sa treaca inspectia technica. Euro 2,3 trebuie sa dispara din RO.
Robule dimineata pute pana langa agronomie a cauciuc. Apoi incepe praful impotriva caruia nu ati luat nici o masura. In continuare se aduce noroi pe carosabil, in continuare intersectiile sunt pline de nisip sau ciment „scapat” din camioane, in continuare santierele aduc noroi pe strazi, in continuare va prefaceti ca spalati strazile. Pardon, spalati de 10 ori in jurul statiei.
E lipit praful de asfalt din cauza umiditatii. Numai putin sa vina primavara 🙂