Ministrul Sanatatii, Atilla Cseke la Timisoara: Judeteanul devine de categoria I si va avea 6 noi sectii! Spitalele de neuropsihiatrie Jebel si Gataia nu se desfiinteaza. Se inchid insa Buzias si Ciacova

UPDATE: De teama sa nu plece pacientii in tarile vecine, Ministerul Sanatatii investeste in spitalele din vestul tarii

Prezent la Timisoara, Cseke Atilla, ministrul sanatatii, spune ca prioritar pentru institutia pe care o conduce este investitia in unitatile spitalicesti din vestul tarii.

„Exista o directiva europeana privind drepturile pacientilor la serviciile medicale transfrontaliere. Aceasta directiva, care in curand trebuie pusa in aplicare, prevede posibilitatea tratarii paientului in orice stat al Uniunii Europene, cu respectarea anumitor criterii. In Romania avem acest fenomen de acces le unele servicii medicale in Ungaria si in alte tari invecinate. Pentru ca aceasta directiva sa nu ne ia prin surprindere trebuie facute unele lucruri cum ar fi investitii in infrastructura si dotari medicale. De asemenea, este nevoie de o schimbare de mentalitate a personalului medical. Daca toate acestea nu le vom face, exista riscul ca anumite spitale sa ramana fara pacienti care vor merge la Szeged”, a declarat ministrul .

De asemenea, ministrul spune ca este necesara introducerea cardurilor de sanatate. „Ungaria a introdus cardul de sanatate de 20 de ani. Trebuie sa intelegem ca introducerea acestui card de sanatate e necesara si la noi”, a mai spus el.

In legatura cu nemultumirile medicilor de familie care ieri au protestat impotriva noului contract-cadru, ministrul spune ca acestia nu au in totalitate dreptate.

„Banii alocati asistentei medicale primare in 2010 a fost de 99,99% din banii alocati in 2009. Se poate sa fi fost diferente intre unii medici si altii. Bugetul propus in 2011 este mai mic decat cel din 2010 cu 3%, fata de 2010. Intr-adevar, este o schimbare de viziune. Pana in 2010 veniturile medicilor de familie se compuneau 90% din lista pacientilor si 10% din servicii. De la 1 aprilie acest procent va fi de 50%-50%. Cer sa mi se faca dovada ca pacientul a fost consultat. Pacientii, in multe situatii, nu merg la medicul de familie si se duc la spital, ceea ce nu este tocmai normal”, considera ministrul.

Cseke Atilla a subliniat ca Timisul a primit si in anii trecuti si va primi si in acest an bani pentru investitii in sanatate. „Spitalele din Timis si Timisoara au primit 28,2% milioane de lei pentru reparatii capitale, extinderi de cladiri si achizitii de echipamente in 2010. Anul acesta, pana acum, au fost alocati 19,2 milioane de lei pentru acest judet”, a mai declarat ministrul.

cseke-spital-regional-1

UPDATE:  Oncologia si Spitalul Regional Timisoara sunt prioritare

Cseke Atilla, ministrul Sanatatii a vizitat cladirea viitorului Institut Oncologic, ce urmeaza sa fie construit pe Calea Totontalului din Timisoara. Este vorba de cladirea a carui constructie a inceput in urma cu mai multi ani si despre care mai multi ministrii ai sanatatii, care s-au perindat prin Guverne, au promis ca o vor transforma fie in spital municipal, fie in spital regional.

„Aici avem o cladire care initial a fost construita pentru altceva, dar acum se lucreaza la preluarea acestui imobil si avem banii alocati, 1,1 milioane pentru studiul de fezabilitate. Din ceea ce vad eu e o cladire care are spatiu suficient pentru un Institut Oncologic, dar care cred eu ca pana la 30 de paturi asa c um este la Iasi conceput, este indestulator, avem spatiu suficient aici. Urmeaza ca studiul de fezabilitate sa fie terminat sa vedem ce modificari trebuie facute, trebuie sa avem buncare pentru aparate de radio-terapie si asa mai departe care nu au fost proiectate initial. Avantajul este ca exista, in acest stadiu, aceasta cladire”, a spus Cseke Atilla.

Ministrul a mentionat si el promisiunile celorlaltor ministri ai Sanatatii si a venit si el cu o serie de promisiuni. „Stiu ca multi ministri au fost pe aici si au promis multe lucruri, eu spun ce poate fi facut aici, un institut oncologic. Daca Studiul de fezabilitate este gata, pot sa promit tot sprijinul ca de la anul viitor putem sa alocam resurse pentru aceasta cladire ca sa avem un Institut Oncologic la Timisoara”, a mai spus el.

Cseke Atilla a mai subliniat ca pentru el ca si-a fixat o prioritate in acest mandat: construirea de institute oncologice. „Pot sa va spun ca in 2011 oncologia va fi prioritara si pot sa va spun ca la nivel national am alocat 40 milioane de euro pentru Institutele de oncologie pe tara, iar la Iasi am alocat cel mai mult asa incat, putem de anul viitor sa incepem sa finantam Timisoara, nu pot sa va spun de pe acum cat, asta trebuie sa reiasa din studiu. Clujul, Iasiul si Bucurestiul au deja cate un institut oncologic, Timisoara in mod cert trebuie sa aiba si ea un institut oncologic. Acesta este un proiect realist din punctul meu de vedere”.
Demnitarul a vizitat si locatia unde urmeaza sa fie construit, din temelii, noul spital regional si s-a declarat optimist ca Timisoara va avea un astfel de spital.

„Vom merge sa vedem si terenul pentru care Guvernul va face o solicitare Consiliului Local pentru a fi transferat in proprietatea statului, unde dorim sa implementam un parteneriat public privat acolo pentru spitalul regional din Timisoara. Stiu ca aceste lucruri au mai fost promise de altii, dar acum avem un proiect realist, este o resursa comuna, stat-resursa privata si pentru ca cladirea ar trebui construita si dotarile aduse de catre privati, sansele de reusita, din punctul meu de vedere sunt mult mai mari.Din pacate, de-a lungul timpului s-a intamplat un feneomen: a inceput o lucrare, au venit alti ministrii, alt Guvern si asa mai departe. Eu am preluat 15 lucrari in curs de derulare sau de finalizare, anul trecut am predat 9 spitale, anul acesta le predam pe toate . La momentul predarii, in 2010, ele nu sunt la nivelul anului 2010 pentru ca sunt constructii incepute in anii 1990, pe conceptul de atunci, pe studiile de atunci, dar bine ca le-am finalizat. Le terminam pe toate ce le avem anul acesta, apoi putem sa ne apucam de altele”, a mai declarat ministrul.

___________________________________________________

UPDATE: Spitalul Judetean Timisoara va deveni unul de categoria I

Ministrul Sanatatii a susinut la Timisoara ca cel mai mare spital din vestul tarii va deveni unul de categoria I. Pentru asta insa vor trebui infiintate 6 noi sectii, care in acest moment ii lipsesc.

De asemenea, Spitalul Municipal Timisoara va deveni unul de categoria a II-a si, in consecinta ii vor fi infiintate alte 3 sectii.

____________________________________________________

Soarta spitalelor din Timis a fost analizata de ministrul Sanatatii Cseke Atilla si autoritatile locale si judetene in aceasta dimineata la Palatul Administrativ.

La discutii au participat prefectul Mircea Bacala, presedintele CJT Constantin Ostaficiuc, primarul Gheorghe Ciuhandu si Cristian Careba, seful Casei Judetene de Asigurariu de Sanatate, si directorul DSP Horia Vermesan, carora li s-a alaturat si senatorul Gheorghe David.

In urma discutiilor, ministrul Sanatatii a anuntat ca spitalele de boli mintale de la Jebel si Gataia nu vor fi desfiintate, dar vor trece sub o singura conducere. Nu se stie deocamdata daca spitalul din Ciacova ar putea fi transformat intr-o sectie a Judeteanului, asa cum s-a propus initial. Cert este insa ca cel din Buzias va fi desfiintat. Scapa insa Deta si Fagetul.

Dupa intalnirea de la Palatul Administrativ, Cseke Atilla, a mers pe jos pana la Clinica de Recuperare Ascar, insotit de rectorul de la Medicina Timisoreana, deputatul Stefan Dragulescu.

Ministrul a vrut sa vada cum arata acum clinica renovata.
Cseke Atilla va merge in vizita la Spitalul Judetean, dar si la cel Municipal, la sectia de Oncologie, iar mai apoi la cel de pe calea Torontalului.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. ATILA pe linga Baranyi este ca un catel de plus din punct de vedere managerial…Cei de la UDMR au aruncat in Sanatate CEL MAI SLAB ministru la ora actuala…
    Nu vreau sa spun ca Nicolaescu de la PNL ar fi facut ceva in sanatate dar sanatatea cetatenilor este amenintata de INCOMPETENTA birocratica a misteriosilor ministri perindati pina acum…
    Baranyi singurul timisorean ministru al unui minister in cele citeva luni active a facut cit altii in un an si jumatate,tinind cont de schimbarile de imagine din Guvern….
    Penibilul ATILLA ar trebui sa-si caute alt job…

    • Bine bai inteligentule