Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a lansat acuzatii grave la adresa managerilor unitatilor sanitare. Printre nemultumirile ministrului se numara si cea legata de reorganizarea spitalelor. In Timis spitalele sunt in plina reorganizare.
Ministrul Eugen Nicolaescu sustine ca a primit prea putine planuri de reorganizare a unitatilor spitalicesti, iar cele primite sunt proaste. Asa ca le-a dat managerilor de spital un ultimatum: pana in 20 februarie trebuie sa trimita la minister, actualizate, planurile pentru reconfigurarea unitatilor sanitare pe care le conduc. Printre solutile pe care le intrevede ministerul se numara realocarea paturilor, in functie de performantele si gradul de ocupare a diferitelor sectii.
In teritoriu insa, situatia se vede altfel, iar reorganizarea e mai anevoioasa decat isi inchipuie ministrul. Spitalul Municipal din Timisoara se confrunta cu o problema aparte.
“ Spitalul Municipal Timisoara are o situatie putin mai deosebita prin aspectul multipavilionar pe care il are, cu cladiri situate la distanta mare unele de celelalte si care nu de putine ori, adapostesc un singur obiect de activitate, respectiv o singura specialitate. Ca atare, este destul de greu sa reorganizezi activitatea in mai multe cladiri pentru ca, dau un exemplu, nu pot taia paturi la ginecologie pentru a creste chirurgia toracica, intre cele doua sectii fiind aproape 3 kilometri. Vom analiza serios ceea ce a solicitat domnul ministru, vom incerca sa facem analiza, dar cred ca Spitalul Municipal, pe datele prezentate de domnul ministru, se gaseste la un nivel bun.” a spus Octavian Mazilu, directorul Spitalului Municipal Timisoara.
Nici la Spitalul Judetean planul de reconfigurare nu este definitivat.
“Domnul ministru isi doreste ca reorganizarea in sistem sa fie facuta cat mai repede. Este absolut normal ca noi sa ne facem datoria. Acum, ca sunt intarzieri mai mult sau mai putin justificate, nu pot sa comentez. Insa, cu siguranta pot sa va spun ca Spitalul Judetean nu poate fi reorganizat in asa scurt timp, pentru ca este un spital mare, cel mai mare din vestul tarii, si este nevoie de un plan de reorganizare bine pus la punct si analizat corect si obiectiv. Analiza trebuie facuta de catre manager, conducerea spitalului, dar vreau ca acest plan sa fie analizat si cu colaborarea si acordul sefilor de sectii. Este foarte importanta decizia de comun acord, desigur, acolo unde lucrurile sunt corecte si obiective. “ sustine managerul Spitalului Judetean din Timisoara, Iulius Juganaru
Managerul Spitalului Judetean mai spune ca planul de reorganizare este in curs de finalizare, dar ca nu a fost inca definitivat din dorinta de a lua o decizie dupa o consultare inclusiv a autoritatilor locale. Termenul limita avansat de minister, 20 februarie, va fi insa respectat.
Conform unor informatii “pe surse”ajunse la urechiile sindicalistilor din sanatate, judetul Timis va fi zdravan afectat de reducerea numarului de paturi din spitale, acesta urmand sa scada de la 5200 de paturi la 3800.
“Cine se va desfiinta? Probabil spitalele orasenesti, ma indoiesc ca cele universitare o sa piarda. “ este de parere Livius Carstea, lider sindicat “Sanitas”.
La randul lor, managerii spitalelor orasenesti vad cu totul si cu totul altfel situatia.
“Spitalul din Jimbolia a trimis la inceputul anului o propunere de modificare a structurii organizatorice, in baza analizarii indicatorilor financiar si ai celor de ocupare a paturilor. Asta nu implica insa reducerea numarului de paturi, este o reorganizare a numarului de paturi intre sectii, de la cele mai putin eficiente catre cele care sunt mai mult solicitate de catre pacienti. Anul acesta vrem sa infiintam si o sectie pentru bolnavii cronici, in cadrul Spitalului din Jimbolia. Sper ca aceasta reducere a numarului de paturi sa se faca pe baza unei analize corecte, la nivelul fiecarui spital, si nu pe baza unei analize globale. In general, pentru spitalele orasenesti, mici, exista tendinta de judecata la nivel national … se iau cateva repere negative si pe toate ne incadreaza in acele criterii, ceea ce nu mi se pare corect. In momentul in care vorbesti despre spital orasenesc este bine sa il analizezi mai intai si apoi sa-ti dai cu parerea” a declarat Daniela Carlig, managerul spitalului orasenesc din Jimbolia.
Ministrul Sanatatii s-a aratat extrem de deranjat si de faptul ca multe spitale mici raporteaza un indice de complexitate a cazurilor extrem de mare in comparatie cu unitati sanitare importante.
“Domnilor manageri, furati! Vor fi controale, de la Casa de Asigurari de Sanatate iar unde va fi cazul vom sesiza Politia”, a afirmat el.
Niciun spital din judetul Timis nu a fost nominalizat in categoria unitatilor sanitare cu astfel de raportari considerate exagerate de catre ministrul sanatatii.