Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu: ‘Rugamintea a fost sa existe dialog si in 24 de ore semnez protocolul’. Primaria si Consiliul Judetean vor fiecare sa preia santierul Centurii de Vest de la Timisoara

TIMISOARA. Atat Primaria Timisoara, cat si Consiliul Judetean Timis au depus solicitari la Ministerul Transporturilor pentru a prelua construirea Centurii de Vest a Timisoarei.

Ministrul Sorin Grindeanu a facut apel la conducatorii celor doua institutii sa aiba un dialog.

CITESTE SI: Autostrada Rusinii asteapta o decizie in instanta. Selectia pentru noua licitatie ce vizeaza bucata lipsa de pe Lugoj – Deva, de nici 10 km, contestata 

Noi avem o procedura cat se poate de clara. Sunt bucuros ca semnez sau semneaza de la CNAIR saptamanal multe protocoale de acest tip. Acest proces de descentralizare vad ca prinde bine. Dar exista reguli. Cei cu care am semnat aceste protocoale, respecta regulile. Am doua solicitari, una de la CJT, una de la Primaria Timisoara. Rugamintea a fost sa existe dialog intre autoritatile locale astfel incat aceasta aparenta concurenta sa nu duca la altceva. Am mai avut exemple in anii acestia, e bine sa stea lumea la masa. Eu sunt dispus, Ministerul Transporturilor e dispus sa semneze acest protocol. Traseul Centurii Vest nu trece doar prin Timisoara, mai trece prin Sanmihai si Sacalaz, deci nu e o responsabilitate exclusiv a municipiului Timisoara.

Exista varianta sa se constituie o Asociatie de Dezvoltare Intercomunitara care poate semna cu Ministerul Transporturilor, daca nu, cine poate in mod direct, in acest moment, este CJT. Daca se intampla acest proiect pe o batalie intre autoritatile locale, nu o sa il poata face nici CJT pentru ca e nevoie de acord de la Primaria Timisoara. Le solicit sa se puna la masa discutiilor, sa se puna de acord, apoi in 24 de ore semnez protocolul”, a declarat Sorin Grindeanu, la Timisoara.

Primaria Municipiului Timisoara a transmis in 12 ianuarie Ministerului Transporturilor un memoriu prin care solicita preluarea executiei lucrarilor la Centura de Vest Timisoara, impreuna cu finantarea aferenta.

Si Consiliul Judetean Timis si-a anuntat intentia de a prelua aceasta lucrare de infrastructura, dupa ce ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anuntat ca isi doreste o descentralizare a unor proiecte de infrastructura.

Consiliul Județean Timiș reafirmă intenția fermă de preluare, pe bază de protocol de implementare, a proiectului Variantei de Ocolire Timișoara Vest, fapt confirmat ca fiind legal posibil chiar de către ministrul Transporturilor. Îngrijorarea privind eventuala blocare a proiectului de către Primăria Municipiului Timișoara prin neeliberarea avizului, o consider neîntemeiată deoarece un aviz se eliberează în baza unei documentații, altfel vorbim despre metode de șantaj și despre abuz în funcție. Iar dacă ne îndreptăm atenția asupra unor astfel de detalii, observăm că eficiența administrării proiectului ar crește dacă acesta ar fi derulat de către organismul care emite certificatele de urbanism, în speță, Consiliul Județean Timiș.
În 2021, instituția pe care o conduc a gestionat un program de investiții de peste 330 de milioane de lei, dintre care peste 184 de milioane fiind alocate lucrărilor de infrastructură rutieră.
De cealaltă parte, modul de lucru al actualei conduceri a Primăriei Municipiului Timișoara l-am văzut în cadrul proiectului de extindere la patru benzi a DJ691, unde după luni de zile, multe scuze și un ping pong interminabil de hârtii, nici în ziua de astăzi nu am primit un proces verbal de predare a stâlpilor și a rețelei de troleibuz. Este limpede pentru oricine înțelege puțină administrație că, în formula de acum, Primăria Municipiului Timișoara întâmpină dificultăți chiar și în gestionarea proiectelor moștenite și servite pe tavă, iar în cazul puținelor inițiative noi are nevoie de consultanți bine plătiți care să livreze babysitting administrativ.
Așadar, nu găsesc niciun argument pertinent în favoarea constituirii unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară împreună cu Primăria Municipiului Timișoara deoarece, Consiliul Județean Timiș are o capacitate managerială superioară, iar gestionarea Variantei de Ocolire Timișoara Vest în cadrul administrației județene, în corelare cu planul de amenajare al teritoriului județean, este singurul scenariu oportun si fezabil„, a transmis Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Proiectul centurii se afla acum la stadiul de studiu de fezabilitate si in decembrie a fost aleasa varianta finala de traseu (de la iesirea spre Utvin pana la iesirea de pe Calea Aradului, la MAHLE Romania).

Recent, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anuntat, la Timisoara ca isi propune sa descentralizeze unele lucrari de infrastructura, in sensul ca acestea sa fie preluate de autoritatile locale sau judetene si sa fie realizate cu bani de la Ministerul Transporturilor.

CITESTE SI: Drumul Boilor, deblocat. Ministrul Transporturilor anunta la Timisoara ca au fost rezolvate toate piedicile din calea amenajarii intersectiei cu Centura Sud

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Stimata primărie
    Când doriți sa preluați (1) realizarea acelor 5 – 7 parcări sub- supraterane din centru si zone imediat adiacente, sau (2) a unui studiu si proiect de modernizare a alimentarii cu energie termica+apa caldă a Timisoarei. Vorbim de energie verde, reabilitări, modernizări, … si ? Nimic. De ce ? Ptca nu sunteți in stare.
    Nu ma gândesc la realizarea studiilor de alimentare cu energie electrica „centrul” ptr momentul când gazul metan nu va mai accesibil,.
    In schimb vorbim de o „noua gara” in zona centrala – idee aberanta din cel putin 5 motive, pe care nu vi le mai înșir (doar una, trenurile zonale ajung acolo si după aceea? Trebuie scoase si readuse la ora 16.30 sa zicem ca sa preia calatirii (câți care vor aștepta unde? Răspunsul se va rezolva este unul de tipul „din basmele politicului din Romania).

  2. Consiliul Judetean parca s-a mai laudat inainte de alegeri cu drumul pe 4 benzi Timisoara, Dumbravita, Giarmata – Autostrada.
    Nu am mai fost de mult timp pe acolo, dar presupun ca este gata si se apuca cu avant de alt drum.
    Mai ales ca au terminat si descarcarea autostrada – Sanandrei.
    Si centura cu regim de autostrada Aeroport – Remetea Mare.
    Nu mai au nimic de lucru, toate proiectele sunt finalizate cu succes si vor sa mai munceasca cate ceva :)))))

    • Nici să nu mergeți din Dumbrăvița spre A1 ca n-aveți ce vedea. Contractul a fost reziliat din cauza usr-istilor:(

      • Cam pripită concluzia, dar mă rog. Eu zic că altele sunt cauzele rezilierii.

  3. Fritz nu-i in stare sa se ocupe de problemele orasului dsr vrea sa faca Centura din afara orasului?

    Intai sa termine de plantat plopii in piata Libertatii, apoi sa termine uriasa fantana cu pesti din Piata Victoriei la care se lucreaza de doi ani de zile, sa faca o schita cu modernizarea Pietei Victoria si inca cate si mai cate. Ii trebuie si centura?…

    • Ptr piața libertății nu trebuie studii. Luați fotografii din anii 1900 – 1970 adaptati-le la situația in care tramvaiele nu mi circula in diagonala si – in max 5tile – aveți soluția (nu uitați însă de gospodăria subterană ptca sunt convins ca planurile pe care le aveți nu acoperă nici 70 ,% din realitate. Pentru siguranță consultați si câțiva timișoreni care au lucrat in domeniu, chiar dacă nu fac politică.

  4. Va dati seama ce creaturi am ales sa ne conduca, care nu conduc ptr binele cetatenilor, ci al lor personal sau al gastii pe care o reprezinta.