Minunatele paduri virgine din Banat, incluse in patrimoniul UNESCO! Tu le-ai vizitat?

Padurile virgine de fag din muntii Banatului au fost incluse in Lista Patrimoniului Mondial Unesco. Este vorba despre padurile de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beusnita si Domoglet -Valea Cernei, din judetul Caras Severin.

CITESTE SI: Paduri nesfarsite, carari ce se strecoara serpuind printre stanci si arbori, pasuni alpine cu iarba grasa, rauri limpezi cu ape vijelioase ce se pravalesc in cascade de o rara frumusete. Banatul ca o mica Elvetie! FOTO si VIDEO! 

Saptamana aceasta a avut loc, la Cracovia, cea de-a 41-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial, iar Romania a fost reprezentata de fostul Ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, cel care a si anuntat „marea victorie” obtinuta de tara noastra.

CITESTE SI: Calatorie printre fluturi, libelule si nuferi! Distractie maxima si relaxare, intr-un peisaj de poveste, la doi pasi de Timisoara. GALERIE FOTO 

„Am inscris in Lista Patrimoniului Mondial (UNESCO) padurile virgine de fag de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beusnita, Domogled-Valea Cernei (Caraș-Severin), Masivul Cozia, Lotrisor (Valcea), Codrul secular Sinca (Brașov), Codrul secular Slatioara (Suceava), Grosii Tiblesului, Strambu Baiut (Maramures).

Desi propunerea Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN) fusese pana in ultimul moment de amanare pentru obtinerea de noi date («deferral»), am desfasurat pe parcursul celor cinci zile pe care le-am avut la dispozitie, impreuna cu sefii de delegatii ale tarilor implicate, o intensa activitate de lobby si mobilizare, astfel incat am reusit sa-i convingem pe reprezentantii celor 21 de tari din Comitetul Patrimoniului Mondial sa accepte inscrierea in Lista Patrimoniului Mondial.

Este o mare victorie pentru conservarea padurilor de fag din Romania, o lovitura hotaratoare data taierilor de paduri ilegale si un mare pas inainte catre a obliga autoritatile romanesti la imbunatatirea managementului padurilor, un capitol neglijat sau supus de-a lungul anilor unor nenumarate abuzuri”, a scris Vlad Alexandrescu pe pagina sa de Facebook.

Padurile virgine de fag din Caras Severin se intind pe o suprafata de 60.000 de hectare si sunt ultimele zone in care natura supravietuieste in forma sa pura, fara niciun fel de interventie umana. Aceste paduri sunt ecosisteme stabile, in care traiesc pana la 13.000 de specii, si reprezinta 65% din padurile virgine ramase pe continent (exceptand Rusia).

CITESTE SI: Solutia pentru mutarea stalpilor retelei de troleibuz de la Dumbravita ca sa poata fi largit drumul de la Timisoara spre Autostrada Vestului 

Citeste mai mult aici.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.