Conform biroului de presa al Senatului, citat de Mediafax, Mircea Diaconu si-a dat demisia, miercuri, din aceasta Camera a Parlamentului.
„Va informam ca in cursul zilei de 4 decembrie 2012 domnul Mircea Diaconu, senator in circumscriptia electorala numarul 3 din judetul Arges, colegiul uninominal numarul 1, si-a inaintat demisia la cabinetul Presedintelui Senatului Romaniei„, se arata in comunicatul Directiei de presa a Senatului.
Conform sursei citate, marti, Biroul Permanent al Senatului a hotarat convocarea unei sedinte de plen pentru a se lua act de decizia Curtii Constitutionale cu privire la incetarea calitatii de senator a lui Mircea Diaconu si pentru a se declara vacant postul de senator.
Senatul a luat act, marti, de incetarea mandatului senatorului PNL Mircea Diaconu, in lipsa cvorumului de lucru, la sedinta participand aproximativ douazeci de parlamentari.
La inceputul sedintei, presedintele Senatului, Crin Antonescu (PNL), a invocat decizia 972/2012 a Curtii Constitutionale, referitoare la sesizarea formulata de presedintele CSM privind existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea judecatoreasca, reprezentata de inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de o parte, si autoritatea legiuitoare, reprezentata de Senat, pe de alta parte.
„Suntem astazi in fata formalitatii de a inchide acest conflict printr-o hotarare a Senatului”, a precizat Antonescu.
Dupa dezbateri, presedintele Senatului, Crin Antonescu, nu a mai supus la vot proiectul de Hotarare a acestei Camere.
Liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, a sustinut ca, potrivit hotararii ICCJ din data de 19 iunie, mandatul de senator al lui Mircea Diaconu a incetat, dar plenul Senatului nu a reusit sa declare mandatul vacant, conform Regulamentului Senatului. La randul sau, presedintele Agentiei Nationale de Intergritate, Horia Georgescu, a declarat ca nu se poate vorbi de revocarea mandatului de senator a lui Mircea Diaconu pana nu se publica in Monitorul Oficial o hotarare a Senatului in acest sens.
Mircea Diaconu isi pierde mandatul de senator, dupa ce Curtea Constitutionala a admis sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind punerea in executare de catre Senat a hotatarii judecatoresti referitoare la incompatibilitatea politicianului.
In 31 octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constitutionala in vederea solutionarii conflictului juridic de natura constitutionala constatat in legatura cu refuzul Senatului de a pune in executare hotararea inaltei Curti de Casatie si Justitie privind starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu.