‘Miscare’ dupa ani de zile la Spitalul Fantoma de la Timisoara. ‘Scheletul’ de pe Torontalului, planuit sa devina Institut Oncologic

TIMISOARA. Multe au fost, putine au ramas? Vorbim de ‘patimile’ unui proiect grandios pe care bataia de joc a autoritatilor l-a transformat intr-un morman de betoane ce zace de aproape 25 de ani sub cerul liber, invadat de buruieni, degradandu-se cu fiecare iarna ce trece, agatandu-se de promisiunea fiecarui ministru al Sanatatii care s-a perindat prin vremelnice guverne.

CITESTE SI: Sapaturile la Centura de Sud Timisoara pornesc in 6 locuri deodata. Cand incepe treaba in teren si cat din sosea se face anul asta. Anuntul sefului DRDP Timisoara, Horatiu Simion 

In anul 1994, la Timisoara se puneau bazele unui proiect de construire a unul spital municipal la marginea Timisoarei, pe drumul spre Sannicolau Mare, in nordul orasului. In primii doi-trei ani de la initierea acestui proiect, a fost ridicat si asa-numitul schelet al cladirii, insa totul s-a oprit in acest stadiu din pricina banilor. Si asa a ramas pana astazi. Intre timp, imobilul a avut parte de un adevarat meci de ping-pong, proiectul a trecut de la Ministerul Sanatatii, la Primaria Timisoara si inapoi la minister.

Ideea de a ridica un spital la marginea Timisoarei, la iesirea de pe Torontalului, i-a apartinut, in anul 1994, directorului Directiei de Sanatate Publica Timis din acea vreme, Mimi Sararu, care a obtinut de la Ministerul Sanatatii primele fonduri pentru construirea unui spital.

Insa banii s-au terminat repede, proiectul s-a oprit in vremea guvernarii CDR, iar in timpul cabinetului PSDR al lui Adrian Nastase, constructia neterminata a fost trecuta in patrimoniul Primariei Timisoara.

Fostul edil Gheorghe Ciuhandu a incercat sa aduca la Timisoara mai multi investitori straini care sa finalizeze spitalul si sa il introduca in circuitul sanitar, insa acestia au fost alungati de raspunsul negativ al Ministerului Sanatatii atunci cand au cerut garantii ca diverse programe vor fi transferate spre acest obiectiv.

A urmat o noua hotarare de guvern prin care Ministerul Sanatatii a preluat inapoi cladirea nefinalizata a acestui spital. Se intampla in anul 2009.
Tot atunci, Consiliul Local Timisoara atribuia 10 hectare de teren in acea zona pentru construirea unui Spital Regional. Dar nu s-a miscat nimic acolo. Nici macar praful.

Dupa sase ani de la preluarea acestei constructii, Ministerul Sanatatii a anuntat, in anul 2005, ca va finanta constructia unui Institut Oncologic la Timisoara. Insa, abia in luna septembrie 2015, Executivul a decis, in cadrul unei sedinte, cum va arata acest spital si a aprobat indicatorii tehnico-economici.

De atunci, Timisoara a mai pierdut banii pentru studii de pre si fezabilitate, care s-au intors la Minister din cauza balbaielii autoritatilor locale la momentul transferului cladirii de la Primarie la Directia de Sanatate Publica, apoi s-a lasat cu plangeri penale de la penultimul ministru al Sanatatii.

Se cauta o firma care sa actualizeze expertiza tehnica la Spitalul Fantoma de la Timisoara

Cum au trecut ani buni de la momentul la care Primaria Timisoara ridica ceea ce se mai vede pe Calea Torontalului, o cladire din care au disparut peste 900 de geamuri si usi, dar si alte bunuri si materiale, dar si de la cel in care s-a decis ca acolo nu va mai fi noul Spital Municipal, ci Institut Oncologic, trebuie facute noi studii si documentatii.

Directia de Sanatate Publica Timis a lansat o licitatie pentru „actualizarea expertizei tehnice, inclusiv studiul topografic si studiul geotehnic, a serviciilor de actualizare a temei de proiectare si de actualizare/elaborare a studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investitii Institutul Regional de Oncologie Timisoara, Calea Torontalului nr.5„. Anuntul a fost publicat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

Valoarea contractului este estimata la 1.117.126 lei, fara TVA, adica aproape 300.000 de euro, iar elaborarea expertizei actualizate nu ar trebui sa dureze mai mult de 3 luni.

Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 6 martie.

Institutul Regional de Oncologie Timisoara ar urma sa fie amplasat pe o suprafata de 5,5 hectare si va avea 476 de paturi de spitalizare, potrivit Hotararii prin care Guvernul aproba indicatorii tehnico-economici ai acestui obiectiv de investittii.

Durata de realizare a Institutului este estimata la 36 de luni, iar valoarea constructiei si a dotarii unitatii va fi de peste 500.000.000 lei, dupa calculele de acum cativa ani.

Cancerul reprezinta a doua principala cauza de mortalitate (19,4%), dupa bolile cardiovasculare.

Judetul Timis este unul dintre judetele cu cea mai mare rata a afectiunilor oncologice din Romania, cu peste 15.000 de pacienti luati in evidenta, numarul cazurilor nou aparute fiind in crestere.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Tot azi aflam ca Nicolae Robu face 10.000 de fotografii pe an cu admiratorii.

  2. De ce nu s-a fotografiat cu scheletul acestei cladiri?