Misteriosul initiator al revoltei din Egipt. Cine este El Shaheed, persoana care s-a folosit de numele unui om mort pentru a incepe o revolutie?

Martirul revolutiei din Iran a fost Nada, o tanara de 26 de ani care a fost impuscata pe strazile din Teheran. In Tunisia, eroul a fost Mohamed Bouazizi, un absolvent de facultate somer care si-a dat foc in fata cladirii Guvernului. Cel care a dat startul revolutiei din Egipt a fost Khaled Said.

Said, un tanar afacerist din Alexandria, a fost omorat in bataie de politia egipteana pe 6 iunie 2010. Moartea barbatului a starnit indignare in randul egiptenilor si a dus la crearea unei pagini de Facebook care ii poarta numele. Profilul virtual al unui om mort a devenit una din fortele din spatele revoltelor ce au inceput saptamana trecuta in Egipt.

Anonimul administrator al paginii de Facebook, cunoscut sub numele de El Shaheed (care in traducere inseamna martir) a avut un rol important in organizarea celor mai mari demostratii pe care le-a vazut Egiptul din 1970. Nici macar cei care il ajuta pe El Shaheed sa coordoneze protestele nu ii cunosc identitatea.

„Nimeni nu stie cine este”, a declarat activista Esraa Abdel Fatah. Cunoscuta sub porecla de „Fata Facebook”, Fatah a reusit in 2008 sa organizeze o greva nationala cu ajutorul profilului ei virtual. Un alt activist, Basem Fathy crede ca anonimatul persoanei din spatele profilului de Facebook este un lucru important deoarece ii da credibilitate.

„El Shaheed este un om mort in jurul caruia se incing spiritele. Nu are gen, nume. Nu exista un lider. Totul tine de idei „, afirma un activist din America care este in stransa legatura cu Egiptul.

El Shaheed- un om obisnuit care nu vrea glorie intr-o serie de interviuri acordate revistei Newsweek inca din momentul in care revolutia din Cairo era o idee pe Facebook si pana cand Internetul din Egipt a fost blocat, El Shaheed a refuzat sa isi dezvaluie identitatea. El nu a acceptat sa vorbeasca despre viata sa, dar conversatiile pe care le-a avut cu jurnalistii pe chatul Gmail a oferit lumii o imagine a unuia dintre cei mai intriganti actori ai revolutiei din Egipt.

„Imi iau orice masura de siguranta pentru a fi sigur ca voi ramane in anonimat, dar desigur imi este si frica”, spune omul din spatele numelul El Shaheed.

Inspirati de protestele din Tunisia

Pagina de Facebook denumita „We Are All Khaled Said” a aparut pentru a initia o campanie impotriva toturii si a brutalitatii politiei. Dar totul s-a schimbat dupa ce presedintele tunisian Zine El Abidine Ben Ali a fost inlaturat de la putere dupa protestele inspirate de manifestul lui Bouazizi.

Atunci pe pagina de Facebook a aparut un post care anunta ziua in care protestele din Egipt vor incepe – 25 ianuarie. „Foarte multi egipteni si-au pierdut speranta acum multi ani si in aceste zile ei au inceput sa fie mai atenti la ceea ce fac activisti si a aparut ideea ca putem sa facem asta”, a spus in acel moment El Shaheed.

Atunci, 375.000 de persoane urmareau pagina sa de Facebook. „Puterea Facebook-ului sta in faptul ca actualizarile ajung pe profilul tuturor. Unele dintre videoclipurile pe care le-am postat au fost distribuite de mai mult de 30.000 de ori. Atat de puternic poate fi un virus. O data ce este in libertate poate merge oriunde, este de neoprit”, afirma El Shaheed.

Pentru a convinge cati mai multi oameni sa iasa pe strada, El Shaheed avut un contact permanent cu fanii de pe Facebook: sondaje, cereri de sfaturi, postare de flyere care puteau fi descarcate si date mai departe. „Rolul meu este de a-I motiva pe oamenii, de a-I informa, de a-i incuraja sa participe la eveniment si nu doar sa scrie despre el”, a spus El Shaheed care spera atunci ca daca suficienti oameni vor merge pe strazi, miscarea va deveni de neoprit.

De ani de zile, grupuri precum „Miscarea studenteasca 6 aprilie” au pus bazele curentului pro-democratie in Egipt. Ei aveau mai multi avocati cu ajutorul carora ii gaseau pe activistii arestati care altfel ar fi putut sa dispara in mod misterios. si aceste grupuri aveau fani pe Facebook si Twitter, iar in zilele dinaintea protestelor din acest an au reusit sa imparta sute de fluturasi pe strazi.

Manifestatii fara discriminari

Pe pagina sa, El Shaheed a evitat sa adopte un ton politic sau religios in posturi pentru ca vroia sa adune grupuri aflate in competitie care in alte circumstante nu s-ar fi sustinut. Lipsita de conotatii ideologice, pagina a devenit o sursa de inspiratie atat pentru activistii veterani, cat si pentru oamenii obisnuiti. Limbajul adoptat era unul emotionant, simplu si conversational pentru ca oricine sa inteleaga fara nici o problema ideile transmise.

„Miercuri am vazut ca voi iubiti Egiptul- tineretul educat, respectuos si constiincios”, spunea un mesaj postat dupa primul protest in masa din Cairo. „Tu care ai mers si te-ai mobilizat pentru a curata strazile, pentru ca sunt strazile Egiptului. Nici un gest cu conotatii sexuale. Nici o bataie. Tinerii viseaza si isi doresc aceasta sansa. Si vom reusi sa ne indeplinim visul, jur ca este un obiectiv realizabil, trebuie doar sa fim uniti”.

Protestatarii nu au adus banere cu mesaje politice la demonstratii, dar au venit inarmati cu steagul national: barbati si femei, saraci si bogati, crestini si musulmani erau pentru prima data impreuna. ” Nu imi vine sa cred. Nimeni nu poate sa isi imagineze ce se va intampla in continuare, nici macar Mubarak” spunea El Shaheed la o zi dupa protest.

Cu urmatoarea miscare programata pentru acel sfarsit de saptamana, activistii inclusiv El Shaheed erau ocupati cu coordonarea revolutiei. Ei construiau un document Google care continea o lista de cereri adresate puterii statului cat si instructiuni pentru oameni.

Chiar si daca miscarea initiata de el a avut succes, omul din spatele paginii Facebook El Shaheed a jurat ca va ramane in anonimat orice s-ar intampla. „Acum nu este vorba despre mine, ci despre poporul din Egipt. Vreau sa ma intorc la viata mea reala de inainte, nu vreau glorie”, a declarat El Shaheed inaintea protestelor de vineri. La scurt timp dupa aceea, guvernul din Egipt a interzis accesul la Internet.

Doua zile mai tarziu, Wael Khalil statea in mijlocul a sute de oameni in piata din Tahrir – epicentrul demonstratiilor. Protestele anuntate pentru ziua de vineri au continuat si in zilele urmatoare deranjand in mod evident echilibrul puterii politice.

Sectiile de politie din intreaga tara erau depasite de situatie, sediul Partidului National fusese ars in totalitate, iar in fata sutelor de manifestantii nimeni nu indraznea sa apara. Pe tancurile care aparusera pentru a-I intimida, protestatarii au scris mesaje pro-democratie fara a fi opriti de soldati.

Intr-un interviu telefonic din Piata Tahrir , Khalil a spus ca din momentul in care accesul la internet a fost interzis, pagina de facebook El Shaheed a devenit inactiva.

Dar poate ca in aceste momente nu mai este nevoie de ea pentru ca deja isi jucase rolul. Incendiile inca mai sunt prezente pe strazile din capitala Egiptului, oamenii sunt inca impreuna si vorbesc deschis despre revolutie pentru prima data dupa multi ani de tacere si frica. Si poate undeva printre ei se afla si omul care poate va schimba istoria tarii in care traieste.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.