Misterul culorilor din manastirile bucovinene ar putea fi… tuica de prune!

Manastirile din Bucovina, aflate in patrimoniul UNESCO, suscita anual interesul a zeci de mii de turisti. Frumusetea lor, dar si coloristica bogata le fac atragatoare pentru privitori si dupa atatea sute de ani de la construirea lor.

Unul din misterele care a crescut faima acestor manastiri este data de culorile puternice cu care au fost pictate, culori care s-au pastrat pana in ziua de azi, in ciuda intemperiilor naturii. Astfel, este vorba de rosul-brun de la Moldovita, albastrul de Voronet, verdele de la manastirea Arbore si rosul-ocru de la manastirea Humor.

Desi specialistii n-au rezolvat inca misterul solutiilor folosite la crearea acestor culori, exista o teorie, neacceptata oficial, care are legatura cu obiceiurile pictorilor de biserici din acele vremuri.

Intr-o cronica de pe vremea lui Stefan cel Mare exista o mentiune privind faptul ca toti pictorii de biserici primeau foarte multe butoaie cu tuica de prune. In urma studiilor efectuate la aceste manastiri, s-au gasit urme ale acestei bauturi in tencuiala peretilor si amestecul culorilor. Asadar, este posibil ca formula magica a culorilor manastirilor din Bucovina sa stea in traditionala tuica de prune!

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete