Mitropolitul Banatului reactioneaza la atacul fara precedent al unui profesor din Timisoara care i-a cerut sa isi dea demisia dupa esecul Referendumului. Cum i-a raspuns IPS Ioan Selejan

TIMISOARA. Mitropolitul Banatului Ioan Selejan a reactionat dupa atacul virulent al unui profesor din Timisoara care i-a cerut sa plece din fruntea Bisericii Ortodoxe, dupa esecul referendumului pentru Familie.

CITESTE SI: Atacul fara precedent la Mitropolitul Banatului, lansat de un profesor din Timisoara, taxat dur de fostul premier Sorin Grindeanu: E lipsit de bun simt, vrea sa iasa din anonimatul in care traieste 

Intr-o scrisoare deschisa, fostul diplomat, acum profesor la UVT,  i-a cerut mitropolitului sa se retraga la manastire.

Parinte, ati fost intre initiatorii acestui referendum, desi rolul dvs ca ierarh nu e catusi de putin sa initiati legi. Caderea referendumului ar trebui sa fie un moment de reflectie profunda – pentru dvs ca si pentru acei preoti care s-au implicat in politica si-n treburi lumesti, de aici si din toata tara. Mesajul pe care l-au transmis cetatenii romani ieri si azi e clar ca lumina zilei pentru ierarhii bisericii noastre ortodoxe : e momentul renuntarii la lux, la iubirea de arginti, la legatura veche cu un partid anume si cu toate partidele. E de multa vreme momentul sa uitati de milioanele de la buget. E momentul, Parinte, sa redescoperiti crestinismul, care inseamna iubire neconditionata pentru aproapele si mai ales pentru aproapele in nevoie. E momentul, Parinte, sa va reintoarceti la operele sociale, cu modestie si dedicatie curata. E momentul, Parinte, o tot repet, sa va lepadati ca de Necuratul de tentatia politica. La ora bilantului nu numai liderii politici trebuie sa-si prezinte demisiile, ci si preotii implicati in aceasta facatura. Dvs cel dintai. Sa va luati haina calugariei si sa va retrageti in meditatie si penitenta lunga”, a scris Popovici in scrisoarea sa.

Profesorul universitar mai spune ca in calitate de initiator al demersului IPS Ioan Selejan ar trebui sa se gandeasca de unde va returna 35 de milioane de euro, costurile referendumului.

Sa faceti bine, ca initiator al demersului, sa va puneti intrebarea grea, grea de tot, de unde returnati la vistieria statului cele 35 de milioane de euro, cat ne-a costat fantezia dvs de aventurier in lumea legilor lumesti. si nu uitati : e momentul, Parinte, sa va retrageti la manastire, spre iertarea pacatelor si indreptarea mintii! Ieri si azi vi s-a transmis un semn de la oameni, care nu poate fi decat un semn de sus. Ascultati-l cu mare atentie! Dumnezeu sa va lumineze intru luarea celei mai bune decizii. Bine ar fi s-o luati chiar maine. Nu e scapare !”, a mai scris Popovici.

La cateva ore dupa aparitia in spatiul public a acestei scrisori, Mitropolitul Banatului, IPS Ioan Selejan, a transmis un raspuns adresat fostului diplomat.

Stimate domnule profesor Vasile Popovici,

Cu smerenie și pace în suflet, răspund scrisorii dumneavoastră, având menirea unui text public, chiar dacă rânduielile noastre bisericești ar putea îndemna spre ”întoarcerea celuilalt obraz”. Vă adresez aceste rânduri pentru creștinii care cred în Biserica noastră Sfântă, nu doar pentru ortodocșii care au fost ieri la referendumul pentru familie, ci și pentru catolici, protestanți, neoprotestanți, evanghelici-luterani, greco-catolici, evrei, poate și musulmani.

Cu toții am susținut campania pentru familia creștină, mai ales că în Timișoara, oraș martir, s-a murit cu rugăciunea ”Tatăl nostru…” pe buze, pentru democrație, pentru libertate și pentru pluralitatea opiniilor (religioase, politice, sociale).

Ca oameni ai Bisericii, clerici și credincioși deopotrivă, avem obligația de a susține familia creată de Dumnezeu și binecuvântată de Domnul nostru Iisus Hristos. Dacă nu am face acest lucru, ar însemna că ne dezicem de principiile credinței și ale moralei evanghelice, precum și de valorile neamului nostru românesc.

Așadar, nu mi-e rușine, Domnule profesor, că prin poziția mea am susținut familia creștină în esența sa, chiar dacă cu privire la aceasta mai avem încă multe de învățat. Familia creștină a fost, este și va fi pentru mine personal și pentru Biserica din care fac parte un proiect de țară, pe care îl voi susține din adâncul ființei mele.

Domnule profesor Vasile Popovici, eu sunt călugăr, am fost mulți ani în mănăstire, am slujit două decenii la frații români din munții Covasnei și Harghitei, după care, la chemarea credincioșilor și a clericilor bănățeni, am venit la Timișoara. Știu că Banatul, spațiu multiconfesional, multietnic și multicultural, are o cultură regională multiseculară, care poartă pecetea unicității. Respect această cultură, așa după cum respect credința fraților aparținători altor confesiuni creștine. De aceea, aș fi fost bucuros dacă, înainte de a scrie că sunt ”anti-ecumenic într-o Timișoară ecumenică”, i-ați fi întrebat pe reprezentanții cultelor religioase și ai comunității israelite despre bunele relații pe care le avem.

Cât despre ”reîntoarcerea la operele sociale” regret, de asemenea, că nu v-ați informat cu privire la casele pe care le-am construit sau le-am cumpărat pentru familiile nevoiașe din Banat, inclusiv pentru cele cu aparținători în penitenciar.

Prin aceste rânduri nu încerc să mă justific, ci încerc să arăt cât de importantă este implicarea mea în viața cetății noastre și a Banatului în care trăim cu toții.

Precizez, totodată, că poziția Bisericii noastre și a Consiliului consultativ al cultelor religioase recunoscute în România față de referendum nu are legătură cu politica.

În final, Vă asigur că respect poziția Domniei voastre față de familie și Vă rog ca și Dumneavoastră să binevoiți a respecta opinia mea.

Cu cele mai curate gânduri,

† IOAN

Mitropolitul Banatului„, se arata in reactia Mitropolitului Banatului.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Mitrpolitul zice: „în Timișoara, oraș martir, s-a murit cu rugăciunea ”Tatăl nostru…” pe buze, pentru democrație, pentru libertate și pentru pluralitatea opiniilor (religioase, politice, sociale)”. Are dreptate omul, mai ales ca s-a murit si pe treptele catedralei. De ce s-a murit si acolo? O fi uitat Corneanu unde a pus cheia de la intrare?

    • Laudandu-se cu casele construite pentru nevoiasi, Prea Sfintia Sa aduce mai degraba cu George Becali, decat cu o fata bisericeasca…

  2. Nu sunt 100% de acord cu domnul Popovici, dar trebuie ca cineva sa-i mai si flituiasca pe acesti impostori care se pretind mesagerii lui Dumnezeu in interesul lor si al guvernantilor.

  3. De unde ai parinte atatia bani, incat poti cumpara case ptr enoriasii in dificultate? E o fapta buna, dar de unde banii?

  4. Raspunsul dat de mitropolit imi pare o gargară fundamentalistă zisă de un mediocru. Domnul profesor Vasile Popovici reprezintă unul din marii şi advăraţii intelectuali, care ne-au mai rămas in această ţară de kkdemicieni făcuţi pe prietenie si analfabeţi functionali, iar scrisoarea sa pertinentă este o invitaţie la un duş rece. Să fim serioşi ! In realitate 95 % din votanţi au fost strânşi cu „insistenţe” sa participe la vot in TOTALĂ necunoştiinţă de cauză, sau după ce au înghiţit prostii. S-a făcut o singură debatere publica juridică, sau medicală „pe bune” ? Adica s-a dat un vot „la plesneala” !