Moartea… o scumpa! Mafia locurilor de veci si taxele uriase fac din inmormantare o necesitate de lux la Timisoara

Cea mai ieftina inmormantare este, dupa un calcul simplu, cel putin 1.800 de lei, o suma deloc mica, daca ne gandim ca nu foarte multi timisoreni si-o pot permite. Aceasta nu include insa si pomana, o traditie pe care orice crestin o respecta. Pe langa golul sufletesc ramas in urma decedatului, acesta le lasa rudelor si un imens gol in buget, de pe care profita “mercenarii mortii”, totul petrecandu-se sub ochii si cu concursul administratiei locale.

Primaria Timisoara este proprietara de drept a locurilor de veci, dar castigurile importante intra in buzunarul celor care le administreaza, respectiv firmele private. Daca la primarie trebuie sa platiti o taxa de aproximativ 90 de lei pentru sapte ani, ca “sa intri cu mortul in cimitir” mai trebuie sa achitati in jur de 1.000 de lei. In realitate, insa, locurile sunt foarte putine si s-ar putea sa fie nevoie sa apelati la “samsarii de locuri de veci”, unde preturile pornesc de la 500 de euro si ajung chiar si la 10.000 de euro, dovada ca, pe lumea asta, totul are un pret. Chiar si moartea.


Afacerile cu morti aduc prosperitate „mercenarilor” pe timp de recesiune

Decesul ii arde pe timisoreni la buzunar mai mult decat o nunta sau un botez

Servicii funerare

Un deces in familie la aduce timisorenilor, pe langa o imensa durere sufleteasca, grija unor cheltuieli exorbitante. Chiar si cea mai ieftina inmormantare depaseste 500 de euro, daca e facuta asa cum cere traditia. In tot acest timp firmele de pompe funebre si administratorii de cimitire prospera, cu concursul autoritatilor.

Cimitirele din Timisoara, desi apartin de fapt si de drept administratiei locale, sunt concesionate de firme private pentru sume pe care nu am reusit sa le aflam, intrucat reprezentantii primariei au refuzat sa ne furnizeze aceste date.

Directorul Administratiei Cimitirelor, Nicolae Cacuci, spune ca toate cele cinci cimitire din oras sunt concesionate de firme private. „Sunt concesionate numai serviciile din cimitire, nu si locurile in sine, acestea sunt proprietatea primariei. Firmele platesc o taxa de redeventa, care este stipulata in contract. Sunt informatii pe care eu nu vi le pot transmite”, a declarat Cacuci.

Mafia locurilor de veci

„Bursa” locurilor de veci din cimitire a atins cote maxime, in ciuda crizei economice. Un astfel de loc porneste de la 600 de euro si poate ajunge chiar si pana la 3.000 de euro pe piata neagra. Dovada stau sutele de anunturi din publicatiile locale. Spre exemplu, un timisorean care face o astfel de tranzactie considera ca 1.100 de euro este o bagatela. “Vand loc de veci, cimitir Calea sagului, la un pret de criza – 1.100 de euro. Rog seriozitate. Tel 0734***056”.

Administratorii cimitirelor cunosc realitatea, dar sustin ca locurile nu pot fi vandute si faptic. „Nu se pot vinde locurile de veci, se pot ceda doar rudelor pana la gradul IV. La fiecare sapte ani se platesc 90 de lei. Ei si daca incearca sa le vanda tot la noi ajung cu actele si nu pot trece de noi”, a declarat Dan Hutu, administratorul cimitirului din Calea Buziasului.

Intrebarea este de ce se mai tranzactioneaza locurile de veci la sume exorbitante, din moment ce pentru o taxa de doar 90 de lei platita la primarie, aveti concesiunea timp de sapte ani? La aceasta intrebare nu a vrut nimeni sa raspunda, dar este lesne de inteles daca ne gandim ca in cimitirul Rusu Sirianu, spre exemplu, nu mai exista nici un loc disponibil.

Inhumare la suprataxa

Cei mai castigati din aceasta “afacere” sunt concesionarii cimitirelor. Pentru ca “mortul sa fie bagat in groapa” trebuie sa mai scoti din buzunar in jur de 1.000 de lei. Aceasta taxa este pentru ingropare si accesul masinii in incinta cimitirului, iar timisorenii chestionati de reporterii Opinia Timisoarei sustin ca de cele mai multe ori nici nu primesc chitante pentru acesti bani. Culmea, marea perdanta a acestei “afaceri” este Primaria Timisoara, proprietara locurilor, care percepe o taxa de aproape 100 de ori mai mica decat administratorii privati.

Un mic ajutor vine de la Casa de Pensii, dar doar pentru cei care au pensii de stat. Familiile ramase in urma acestei categori primeste 2.000 de lei ajutor de inmormantare, insa pentru restul este un efort financiar greu de suportat.


„Recensamantul mortilor”, varianta infochiosc in cimitir,  impotmolit in recesiune


Primaria Timisoara a avut in anul 2008 un proiect de informatizare a celor sapte cimitire din oras. Concret, ar fi trebuit sa se „deseneze” harti ale cimitirelor cu locurile de veci astfel ca vizitatorii sa gaseasca mult mai repede mormintele care urmau sa le viziteze si sa se faca un fel de recensamant al celor ingropati in aceste cimitire. Personalitatile care isi gasesc odihna in cimitirele din Timisoara urmau sa fie mentionate in aceasta baza de date. Din pacate, in cei aproape trei  ani scursi de la lansarea proiectului nu s-a reusit si finalizarea acestuia. Cei de la Administratia Cimitirelor spun ca inca se mai lucreaza la el.

„Stiu ca exista o firma, ca s-a organizat o licitatie care sa adune toate informatiile  din cimitire si sa le transpuna intr-o baza de date. Din cate stiu, la o parte din cimitire s-au adunat informatiile necesare. Nu stiu insa in ce faza este acum proiectul”, a declarat Nicolae Cacuci, directorul Administratiei Cimitirelor din Timisoara. Daca proiectul va fi sau nu pus in aplicare, in totalitate, Cacuci este sceptic. „Nu pot sa stiu daca proiectul va deveni sau nu realitate deoarece Primaria nu are fonduri suficiente”, a spus el.  Conform proiectului initial, costul unui singur infochiosc s-ar fi ridicat la suma de 5.000 de euro. (Liliana Iedu)

Tiganii si-au transferat kitsch-ul arhitectural in cimitirele Timisoarei

Clanurile de tigani bogati din Timisoara au inceput sa-si transfere arhitectura kitsch-ioasa specifica palatelor personale catre monumentele funerare construite in cimitirele din oras. Spre exemplu, in cimitirul din Calea Buziasului sunt peste 70 de cavouri impodobite cu ingeri sculptati in piatra, coloane corintice cu frunze de acant, marmura neagra si traditionalele turnulete, reprezentative pentru puterea bastanului in interiorul clanului.

„Din 2001 nimeni nu-si poate ridica un loc de veci cu o inaltime mai mare de 1.80 metri. Multi romi au cumparat, insa, locuri impozante de veci de la nemti sau de la romani. Eu nu am putut sa-i impiedic sa faca acest lucru. Tot ce a depins de mine am facut. Le-am interzis sa construiasca peste monumentele in stil gotic. si acolo voiau modificari. Lor le plac turnuletele pe care majoritatea le considera de prost gust. Cert este ca nu exista legi care sa le interzica. Oamenii au autorizatie pentru asa ceva”, declara cu sinceritate Dan Hutu, administratorul cimitirului din Calea Buziasului.

10.000 de euro pentru „o garsoniera sub pamant”

Aceasta invazie a kitsch-ului din cimitirele Timisoarei nu pare a fi stopata in vreun fel de edilii orasului, care se gandesc doar la solutii alternative care sa atenueze socul vizual. „In toate cimitirele ar trebui sa se planteze cat mai multi copaci. Daca fiecare mormant ar avea copacul lui, locurile de veci pot deveni oaze de verdeata”, propunea Sorin Ciurariu pe vremea cand detinea functia de arhitectul sef al Timisoarei. In viziunea sa, in cativa ani copacii plantati ar reusi sa acopere turnulete tiganesti si totul ar intra in normalitate. Pana la crearea perdelei verzi care ar estompa efectul cavourilor cu turnulet, romii de frunte ai Timisoarei continua sa vaneze locurile de veci bine plasate in cimitire, pentru constructia palatelor funerare in miniatura.

Cel mai ieftin cosciug costa 400 de lei

„Ce era sa fac? Am avut mare nevoie de bani, ca toata pensia mi-o dau pe medicamente. Macar, acuma am din ce trai… Dincolo de viata, faca ce-or vrea cu mine!”, spune fosta proprietara a unui loc de veci in cimitirul din Calea Lipovei, care a recunoscut ca l-a vandut unui rrom cu suma de 10.000 de euro. Nu a contat ca in acel loc, cumparat in urma cu 35 de ani, erau ingropati atat parintii sai, cat si sotul, decedat in urma cu zece ani…

Gama larga de sicrie, in functie de buget

La iesirea din Casa Austria te intampina o imagine dezolanta. Chiar in fata, in cladirea Spitalului Judetean, este amplasata o firma de pompe funebre. Proprietarul acesteia Daniel Dragoi spune ca nu este nimic anormal si ca are afacerea aici de peste 15 ani. “Am participat la licitatie si asa am ajuns aici, nu este nici o neregula. Nu pot sa spun ca e o afacere atat de profitabila pe cat cred unii, dar nici nu ma plang”, a declarat Dragoi.

Acesta spune ca majoritatea celor care vin aici cauta sicrie mai ieftine, desi, la comanda, pot fi aduse si dintre cele mai extravagante, model american. “Cel mai ieftin sicriu este din lemn si costa 400 de lei. Noi oferim servicii complete: ridicam ajutorul de inmormantare si achitam toate taxele. Avem si servicii de machiaj, facute de autopsierii de aici de la morga, cu care lucram si noi”, mai spune patronul firmei. Exista si sicrie care costa si 10.000 de euro, insa numai de import si aduse numai la comanda.

Varianta cea mai ieftina de inmormantare – 1.800 de lei
Taxe cimitir – 1.000 de lei
Sicriu – 400 de lei
Panza – 150 de lei
Cruce – 50 de lei
Preot+cantor – 200 de lei


Elena Popovici: Sunt enorme taxele. Mita cred ca intra in taxele alea în mod direct. Altfel nu imi explic costurile imense.

Stelian Moisescu: Eu am primit chitanta pe taxele platite. Macar atat meritam.

Stefan Midone: Preotii nu te inmormanteaza fara multi bani. La cimitire, groparii asteapta un leu ca sa puna sicriul frumos.

Eugenia Gorescu: Faptul ca nu am primit chitanta este strigator la cer. In Spania mi-a murit un frate. Acolo sunt taxe mai mari, dar exista corectitudine.

Rodica Voinea: Mi se par foarte mari taxele pentru inmormantare. O nunta se poate face fara bani, dar o inmormantare costa enorm.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sinistru ! Traim intr-o lume absurda. Ne-am pierdut pana si ultima bruma de omenie. Sistemul este antiuman. Ne calca in picioare. Am ajuns sa facem bursa locurilor de veci si sa tarifam slujbele. Ce fel de religie avem? Biserica ortodoxa romana ce face? Taxeaza doliul? Care sunt valorile pe care le insufla religia cu cei mai multi adepti din romania? Ne lasa prada necuratului? Rusine sa le fie. Si se mai mira de migratia enoriasilor catre alte culte sau mai stiu eu ce. Popii au firme de constructii si se preocupa de lucrarile din parohie, iar sufletele noastre le lasa necuratului. Rusine sa le fie. Au ajuns popii ortodicsi sa fie contraexemple pentru tinerii nostri. Rusine sa le fie!

  2. Ma intreb ce se intampla daca nu ai banii astia?…si mori inainte de pensionare???…eu de exemplu daca mi s-ar intampla un deces in familie -Doamne fereste!-nu as avea de unde sa scot atatia bani,asta este!…oare as putea sa cer ajutor PRIMARIEI TIMISOARA?….doar n-o sa stau cu mortul pe suprafata pamantului!?…si unde mai pui ca nu am nici loc in vreun cimitir!?

  3. Cica..scria undeva…”Eugenia Gorescu: Faptul ca nu am primit chitanta..” Sa mi se inatmple mie asa ceva…ca ai rasturnam magazinul..

    • Andy, dragule, se pare ca nu te-ai confruntat cu cimitirele si preotii, pe langa cele scrise in articol, ti se impune sa faci lucrarea cu cei de acolo si aia iti dau un pret de dai pe spate, de exemplu un mormat de 2 locuri mie mi se cere 7000 lei, la alte cimitire mi se face cu 4800 lei ACEEASI lucrare, doar ca nu ma lasa sa vin cu alta firma. Asa ca … . noi sa fim sanatosi !