‘Moastele nu fac rau’, ‘Sfintenia nu este contagioasa’, sustine Mitropolia Moldovei. Pelerinajul de Sfanta Parascheva, in pandemie

Faimosul pelerinaj de la Iasi de sarbatoarea Sfintei Parascheva se apropie, iar autoritatile au sustinut ca, in pandemie de coronavirus, vor fi luate masuri fara precedent si impuse reguli in incercarea de a elimina aglomeratia si implicit riscul ca oamenii sa se infecteze. De altfel, Iasiul se afla in topul judetelor cu cele mai multe imbolnaviri zilnice, insa Mitropolia Iasiului spune ca „este greu sa le spui acum oamenilor sa nu atinga racla sau sa nu se inchine”: „Nu putem spune ca sfintele moaste pot face rau cuiva”.

CITESTE SI: Stai in carantina 14 zile, daca vii din aceste tari in Romania. Lista actualizata a tarilor cu risc 

Reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei au precizat ca speranta lor este ca oamenii sa asculte de indemn si sa vina mai din timp, mai ales ca moastele Sfintei vor fi scoase intr-o procesiune si amplasate pe baldachinul impodobit cu flori inca de joi, 8 octombrie, pe platoul din spatele Catedralei Mitropolitane

Anul acesta, Mitropolia a decis ca pelerinii sa intre si sa stea la rand in sir indian, chiar daca sunt din aceeasi familie, cu respectarea masurilor de protectie impuse – purtarea mastii, dezinfectarea mainilor la intrarea la rand si, periodic, pe traseu, cat si pastrarea unei distante fizice de minimum 1,5-2 metri.

Le-am adresat rugamintea, chiar daca sunt membri din aceeasi familie, sa stea cate unul in rand, exceptand situatiile in care o anumita persoana are nevoie de sprijinul cuiva care are probleme de deplasare si atunci poate are nevoie de sprijin. Am cerut ca fiecare sa poarte masca pe fata, avand constiinta ca poata sa asigure o protectie – e la fel ca centura de siguranta in masina, chiar daca nu te asigura ca vei scapa in caz de accident, iti poate fi de folos in multe situatii”, a explicat preotul Marian Timofte, implicat in procesul de organizare, citat de ziare.com.

Una dintre principalele masuri luate, sub indrumarea Jandarmeriei, este crearea unui culoar serpuit, in parcarea dintre Facultate si Catedrala Mitropolitana, pe modelul cozii de la aeroport, care sa poata tine in zona respectiva 700 – 800 de persoane, chiar daca se afla in sir, una in spatele celeilalte.

Jandarmii au inceput deja sa instaleze gardurile, astfel incat culoarele sa aiba o distanta de macar doi metri intre ele.

O alta sugestie a Primariei se dovedeste greu de implementat – crearea unui culoar separat pentru persoanele care sunt mai vulnerabile in fata infectiei cu COVID-19.

„Nu putem spune ca sfintele moaste pot face rau cuiva”

Reprezentantii Mitropoliei atrag insa atentia asupra faptului ca multi oameni vin si pentru ideea de a sta la coada, de cainta in asteptarea inchinarii, astfel incat acestia s-ar putea sa se aseze la coada in ciuda existentei acestui culoar separat de acces.

O alta ingrijorare tine de lungimea cozii: in anii trecuti, in 3 kilometri de coada incapeau cateva zeci de mii de persoane, iar acum, cu distantarea fizica si asezarea in sir indian, intr-un kilometru nu pot incapea mai mult de cateva sute de persoane.

O problema cu care se confrunta reprezentantii Mitropoliei este legata de atingerea raclei cu tot felul de obiecte, bagaje personale, pe care le aduc de acasa, pentru a fi binecuvantate de moastele Sfintei Parascheva.

Riscam sa cadem intr-o zona a superstitiilor, cu atat mai putin s-ar potrivi in acest context epidemiologic”, a mai spus preotul Marian Timofte.

Este greu sa le spui acum oamenilor sa nu atinga racla sau sa nu se inchine, nu putem spune ca sfintele moaste pot face rau cuiva. Modul in care isi manifesta credinciosii evlavia este foarte putin controlabil, este greu sa ii spui omului ce sa faca. Este o zona emotionala, fiecare isi manifesta cinstirea la racla sfintei asa cum simte, unii doar se inchina, atii pun si mana, altii ating crestetul. Racla este curatata periodic, plexiglasul la fel, tot ce tine de vulnerabilitate suntem pregatiti sa luam cele mai bune masuri”, a explicat preotul Constantin Sturzu, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Mitropolia Moldovei si Bucovinei a transmis, de asemenea, si alte precizari.

Sfintenia nu este contagioasa. Pelerini sau nu, de aici intelegem doua lucruri. Primul: ceea ce este sfant nu se afla sub puterea stricaciunii, a rautatii, a bolilor. Dimpotriva. Cele sfinte sunt pentru crestini izvor de vindecare, de mangaiere, de intarire. Nu de azi, de ieri, ci de doua milenii. Al doilea: de sfintenie nu te poti „molipsi”. Atingerea mecanica, atitudinea superstitioasa nu ajuta. E nevoie si de o credinta care, mai devreme sau mai tarziu, sa se vadeasca in fapte bune, bineplacute lui Dumnezeu si in folosul oamenilor. Asadar, e nevoie de discernamant si de evlavie inteleapta. Mai ales in aceste vremuri grele”, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Iasilor, citat de ziare.com.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. ,, sfințenia nu este contagioasa” normal că nu este contagioasa, daca era contagioasa nu exista atâția păcătoși. Sfintele Moaște sunt mai puternice decât covid.