Mobilizare de forte. Pompieri din opt tari vin la Timisoara sa se antreneze pentru a interveni in caz de inundatii

TIMISOARA. In perioada 20 – 23 octombrie, judetele Timis si Arad vor gazdui un amplu exercitiu international pentru pregatirea echipajelor de interventie in caz de inundatii. Vor participa pompieri din statele participante la Mecanismul de Protectie Civila al Uniunii Europene.

CITESTE SI: Dezastru. 574 de morti si aproape 19.000 de noi cazuri de COVID, in ultimele ore in Romania

Astfel, vor veni, la noi in tara, pompieri din Belgia, Croatia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia si Spania precum si echipa de pompare de mare capacitate (RO-HCP-01) constituita la nivelul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov.

Scenariul este urmatorul: Satul „Modulistan” este grav afectat de inundatii, astfel ca autoritatile solicita asistenta internationala. Pompierii vor veni in ajutor cu pompe de mare capacitate, unitati pentru purificarea apei, barci cu care vor salva oamenii afectati de inundatii si va fi creata si o tabara pentru sinistrati.

In anul 2001, Mecanismul de Protectie Civila al Uniunii Europene (UCPM) a fost infiintat pentru a consolida cooperarea intre autoritatile de protectie civila din Europa, pentru asigurarea unei reactii rapide si coordonate la nivel european, pentru a raspunde nevoilor regiunii afectate de dezastre.
Pregatirea echipelor specializate de interventie este o etapa foarte importanta in functionarea si consolidarea protectiei civile europene, context in care sunt alocate anual fonduri europene pentru organizarea si desfasurarea acestor tipuri de exercitii.

Avand in vedere situatia actuala generata de pandemia de COVID-19, pentru a limita riscul de imbolnavire, toti participantii la activitate vor fi testati in prima zi a exercitiului si vor fi impuse masuri restrictive privind accesul in zonele de desfasurare a activitatilor.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.