TIMISOARA. Ritm ceva mai sustinut, dar inca departe de asteptarile timisorenilor pentru cea mai importanta lucrare de infrastructura a orasului. Muncitorii care construiesc viitoarea Centura Sud Timisoara au profitat de zilele mai calde si mai uscate si s-au concentrat pe lucrarile ce necesita interventii complexe.
„In cursul lunii februarie, antreprenorul de pe santierul variantei de ocolire Timisoara Sud s-a axat pe realizarea structurii viitorului pasaj din zona Freidorf, unde este kilometrul 0 al centurii.
Pe primul kilometru al acestui sector se va amenaja un sens giratoriu intre centura, str. Paul Morand si un acces la unitatile economice din zona industriala, precum si un pasaj peste drumul judetean dintre Timisoara si Sanmihaiu Roman„, transmit reprezentantii Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara.
In acest moment, gradul de realizare a viitoarei centuri de Sud de la Timisoara a ajuns la 47%. N-a fost asfaltat niciun kilometru nou de sosea fata de anul trecut.
„Alte lucrari executate pe santier in ultima perioada: relocari de retele de medie tensiune in zona Rudicica – Mosnita Noua, relocare de retele de telecomunicatii, precum si retele de apa si canal, lucrari la terasamente, umpluturi de pamant la viitorul nod rutier cu DN – 6 Calea Lugojului„, mai precizeaza reprezentantii DRDP Timisoara.
Prevazut in contractul initial cu antreprenorul Tirrena Scavi pentru primavara lui 2022, termenul de finalizare a centurii sud Timisoara a fost prelungit, in toamna anului trecut, astfel ca lucrarea ar trebui sa fie gata in decembrie anul acesta.
Lucrarea pentru construirea centurii de sud de la Timisoara, in lungime de 25,69 km, e executata de catre antreprenorul Tirrena Scavi S.P.A. Valoarea contractului este de 272.432.921,95 lei fara TVA, avand finantarea asigurata de la bugetul de stat si din fonduri europene.
Pareri
Numai cine nu a fost măcar o dată pe un șantier poate să creadă că astăzi este executat 47% din volumul de lucrări!!
Ei cred că dacă ai decopertat stratul vegetal ai pregătit deja terenul pentru asfaltare !🤣🤣
In localitatea din Austria unde locuiesc a durat construcția unui pasaj de genul celui de la km 0 un an și jumătate!!
Deci vă puteți imagina cât va dura in România!
Am spus și mă repet; acest drum de țară de pe moșiile primarilor psd-isti din Giroc, Șag, Parţa și Sâmihaiu Român nu va fi gata nici în 2024 iar când va fi gata va arăta ca un drum african fin Mozambic.
Din nefericire ai mare dreptate.
Sunt peste 25 km pe acest drum, iar ei lucreaza intr-un singur punct.
Exista kilometri intregi de pe care s-a decopertat stratul vegetal acum doi ani, dar peste doua luni vegetatia va fi mai mare decat inainte de decopertare.
Nu s-a finalizat nici una din lucrarile de arta: pasaj, pod, nici macar un podet!
Vor trebui executate umpluturi care implica un volum imens de munca.
Trabuie facuti mai mult de 50 km de santuri.
Sunt inca multi stalpi de curent care trebuie relocati – probabil cei de la Electrica nici nu au primit cererea de relocare.
Ne sunt prezentati cate 1-2 km de drum care se apropie de finalizare, au pus si asfalt pe cateva sute de metri ca sa ne scoata ochii, dar aia nu e realitatea.
Stadiul de realizare este cu generozitate 30%.
Discutii mai detaliate, in cunostinta de cauza, se gasesc pe forumul ProInfrastructura: forum.peundemerg.ro. Acolo sunt si ceva filmulete, nu cate o poza cum arunca DRPD pentru a sugera ca lucrarile avanseaza.
Ai dreptate, numai că ONG-UL lui GURU DRULU nu a scris nimic pe timpul gargaragiului să nu-i strice nuanța culorii de pe fatada jegoasă atat de greu făcută de site-urile trompetiste ale usr-ului.
Această licitație la fel ca cea pentru legatura la autostradă prin Dumbrăvița și mai nou, cea din de la Sînandrei au fost câștigate in urma unor spăgi colosale.
Eu garantez cu tot ce am că, construcția drumului rapid dintre Oradea și Arad va dura mai puțin decât construcția acestui drum de țară de pe moșiile primarilor psd-isti din Giroc, Șag, Parţa și Sâmihaiu Român.
JALNIC TREBUIA REZILIAT IN PRIMELE 6 LUNI NICI IN 3 ANI NU E GATA !