Modernizarea Garii de Nord la Timisoara, poate din toamna. Dupa aproape 7 luni de blocaj, e nevoie de reactualizarea documentelor si o noua autorizatie de constructie

TIMISOARA. Cu contractul semnat inca din 2020, constructor desemnat si finantare asigurata, reabilitarea Garii de Nord din Timisoara a batut pasul pe loc pana acum. Si mai avem de asteptat.

CITESTE SI: Gata. A fost scos pe traseu primul tramvai Bozankaya, dupa ce in depoul STPT au ajuns toate echipamentele de siguranta. De cand vor circula si celalalte 7 garnituri la Timisoara

Planuita sa fie gata in 2023, anul in care Timisoara va fi Capitala Europeana a Culturii, modernizarea a fost blocata dupa ce Administratia Fritz a cerut schimbarea proiectului, pentru ca voia sa se asigure ca acesta e in armonie cu viziunea sa pentru Timisoara, iar cei de la CFR au venit si ei cu alta propunere.

Recent, cei din Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului si Urbanism si reprezentantii CFR au transat solutia finala. Astfel, fatada Garii de Nord va fi placata cu piatra naturala si tencuiala structurata, inspre bulevardul Republicii, si cu alucobond pe o parte dinspre peroane.

Odata decisa varianta finala a esteticii proiectului de reabilitare, in cel mult doua saptamani ar putea fi predat amplasamentul catre constructor. Cel putin asta sustine ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

In sfarsit, s-a primit aprobarea, dupa 6-7 luni. Astfel incat, undeva in jurul datei de 15-20 iunie, se va preda amplasamentul si vor incepe lucrarile. Mi-as fi dorit sa inceapa mai devreme, dar inteleg si ritmul administratiei din Timisoara, care e unul tanar si liber, ca sa nu spun mai multe…„, a precizat Sorin Grindeanu.

Insa, ministrul Transporturilor optimismul i-a ‘incurcat’ calculele.

Dincolo de predarea de amplasament, mai sunt o serie intreaga de documente care trebuie actualizate pana cand muncitorii sa treaca efectiv la treaba sa poata lucra la elementele de infrastructura, si nu doar la zugraveli.

Autorizatia de constructie e deja expirata, trebuie actualizate preturile si intocmite si avizate documente

Practic, dupa ce noua solutie a fost avizata de arhitectul sef al orasului, aceasta trebuie reavizata de catre reprezentantii CFR, apoi trebuie emise actele aditionale si o noua autorizatia de constructie, intrucat cea veche a expirat.

Abia apoi va putea incepe efectiv lucrarea de modernizare propriu-zisa a garii. In plus, constructorul a trimis si o notificare pentru actualizarea de preturi, avand in vedere scumpirile de pe piata materialelor de constructii, la care inca nu a primit un raspuns.

Astfel, avand in vedere ca eliberarea tuturor acestor documente dureaza chiar si mai bine de o luna, atunci cand sunt operate cu prioritate, santierul propriu zis la Gara de Nord din Timisoara ar putea incepe abia din toamna.

***

Va reamintim, asocierea Constructim SA – Bauerhof Agrobanat SRL – Longhersin SRL – Lastun SRL ar trebui sa se ocupe de lucrari dupa ce a iscalit contractul in toamna lui 2020. Valoarea acestuia era, la momentul incheierii, de 20,9 milioane de lei cu tot cu TVA, adica aproximativ 4 milioane de euro, insa acum cifrele vor suferi modificari.

Conform proiectului, va fi reabilitata fatada, vor fi facute reparatii la platforme, se inlocuieste iluminatul, se modernizeaza intrarile in cladirea de calatori si se realizeaza o serie de reparatii la peronul liniei 1 si la tunelul de acces pietonal.

Pardoseala peronului 1 este planuita sa fie refacuta cu placi de granit rezistent la trafic intens. Urmeaza sa fie montat un sistem de delimitare cu placi denivelate pentru nevazatori si montata o instalatie de panouri fotovoltaice.

Anul 2023, cand Timisoara va fi Capitala Europeana a Culturii, va prinde orasul cu principala gara in santier.

FOTO: Forum STPT

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Arhitectura gării mi se pare foarte urâtă, fata de ce gara am avut. Ideal era să o reconstruiască din temelii, dar în ritmul nostru probabil era gata in 15 ani. Vom vedea ce va ieși.

    • Important e sa corespunda cu viziunea maestrului Fritz. Restul sunt detalii neseminficative.

      • Un detaliu nesemnificativ e ca stam cu gara de 30 de ani in starea asta, e cumva DF primar din ‘90 ?!

    • Pe vremuri orasu era populat de oameni inteligenti nu de manelisti. compara doar cladirea operei cu hidosenia actuala

  2. Ne inecam in birocrație, in bugetari și in incompetenta. Gara de Nord este o mizerie. Trebuia dărâmată și refăcută o gara noua, la standardele actuale, nu doar spoită pe ici pe colo. Situația actuala și viitoare este OGLINDA INCOMPETENTEI ȘI LIPSEI DE VIZIUNE.

    • o COTEȚ arie precum la Traian Vuia, gratie NEPASARII sefilor CJ si hoților de la partidele care l-au pastorit de la revolutie incoace. Plus ca e deja prea inghesuit, prea aproape de oras ca sa se mai poata dezvolta de talie internationala. TREBUIA FACUT UNUL NOU, pe hotar judetelor TM si Arad, asa cum le-a fost sugerat de expertii nemti inca de acum 15 ani. Traian Vuia e un PROIECT ESUAT! Bun doar de muls de politrucii corupti

  3. Fix poola cu gara de nord.
    A ajuns Aradul sa dea clasa Timisoarei pana si la capitolul gara.

    Cum zicea cineva mai sus, multe hartii, multa vorba si gara va fi gata la pulivara.
    Ar trebui reconfigurata total ca sa fie o gara la nivel european, cu parcari, sala de asteptare decenta.
    Banatu-i fruncea – Fix POOOLA

  4. Stie cineva cat au costat randarile astea ultra-profi?:))
    Trebuie sa fii membru de partid sa prinzi asa contract?:))
    Intreb pentru un amic ca poate ne bagam si noi la o schema de genu.

    • Câtă prostie pe metru pătrat în comentarii…
      Gara nu aparține de Timișoara sau primărie, e a CFR. Proiectul e tot al lor, cheltuielile plătite tot de ei.
      Singurul lucru pe care l-a făcut primăria a fost sa blocheze o modificare a proiectului, făcută pe ultima sută de metri de către cei de la CFR, prin care sluțeau definitiv Gara. Deci mai ușor cu pianul pe scări dragi postaci. Voi și grindeanu.

      • CFR si primaria de cine rasa mamei tale apartin desteptu falusului?
        Lucreaza mana in mana, dar deh, tu in bula ta vezi doar ce vrei.
        Ori rozi si tu la ciolan pe undeva?
        Deobicei ori astia care rod si ei oase la iau apararea sau aia foarte prosti.
        In cazul tau cred ca sunt ambele variante.

        • Ai nevoie de mai mult de doi neuroni sa înțelegi ce am scris. Tu nu poți. Dar e ok, ramai cu primăria și CFR. Eventual îți dau eu ceva sa rozi, daca nu ai ce.

  5. milioane de dolari ca sa revopseasca mizeria asta de gara
    rusinea tarii

  6. Dar cu trenurile cum ramane? Iar vor veni cu intarziere si inainte de plecari vor constata ca sunt defecte locomotive sau nu sunt garniturile de tren pregatite.Si atunci toti vom admira noua Gara de Nord care ar trebui denumita renovata si nu noua.Decat cum este acum – orice cosmetizare o acceptam dar parca totusi trebuia facuta asa ,sa fie FRUNCEA.

  7. Cu riscul de a fi înjurat, mă voi repeta din nou!
    Liniile de tren trebuiau scosese din oraș iar gara construită perpendicular pe linii undeva mai spre pasajul Jiul cu fața spre centru iar liniile de tren puteau ocoli Timișoara trecând pe la Aeroport și continuându-și drumul spre București.
    În locul liniei de tren se putea construi un bulevard cu descărcare la MALL și Gară!
    Ce vor să facă ei cu halta asta acum este o spoială made în Aurica!

  8. Urata cu spume. Chiar asa de jos a ajuns arhitectura in acest oras ?

  9. Iarasi au plecat toti dupa fenta .
    Nici in 5 ani nu o sa fie gata .
    Articole fara nici un suport realist .

  10. Daca cei 10 ani de santier nu va deranja circulatia rutiera , pietonala etc , sa se faca … la final vom avea o gara

  11. Minciunile tipice ciumei roșii. La fel avem și spitale regionale.

  12. Vad ca suntem destui aici care vedem clar ca gara este inghesuita intr-un spatiu limitat fara posibilitati de largire.
    Si atunci este la mintea copilului ca aceasta gara nu poate avea un viitor civilizat, de secol XXI si mileniul III.
    Ea intr-adevar trebuia intoarsa perpendicular pe liniile actuale, cu fata spre centru iar o linie dubla putea trece pe langa gara spre gara de est pe estacada iar dedesupt amenata o cale rutiera.
    Exact solutia aceasta s-a aplicat la Leipzig la gara veche iar estacada s-a aplicat la Cracovia obtinandu-se dedesupt locuri de parcare insemnate plus o oarecare cale rutiera.

    O fi fost Fritz in Leipzig sa vada ce solutii aplica nemtii la o gara ne la locul ei in sec XXI? Nu cred ca a vazut. El este relativ limitat. Pe de alta parte CFR-ul este stat in stat si nu sta de vorba cu nimeni. Doar de cu pumnul in masa!

    • Nu am fost în gara din Leipzig dar îmi pot imagina cum ar arăta o Gară modernă cu fața spre centru cu o parcare subterană și un parc în față până la pasajul Jiul.
      Asta scriu aici de când a apărut acest site
      Nici unde in Europa liniile de tren nu taie orașul în două chiar prin centrul orașului și aici la Timișoara se vor scoate când va costa cel puțin dublu ca astăzi.
      Cine a umblat prin lume și a reușit să asimileze ce a văzut își dă seama de oportunitatea uriașă pe care o are Timișoara dacă s-ar construi gara perpendicular pe linii, linia spre București scosă prin nordul orașului cu o Gară mică la AEROPORT, iar în locul liniilor un bulevard care la capeți să se transforme în legături cu centura Timișoarei

      • Prietene, aproape toate orasele europene sunt strabatute de cai ferate, inclusiv si orasele germane. Doar ca in unele orase caile ferate au fost cobarate in subteran si tu nu le vezi iar in altele au ramas la suprafata si se pot vedea trenurile circuland prin ele.
        Pana si orasul Leipzig este impartit in 4 de calea ferata aflata la vedere. Din acest motiv au o linie dubla care trece pe langa cladirea garii care a fost intoarsa perpendicular pe liniile ferate. Iar vreo 7-8 linii au capat de linie in acea gara si iasa invers din gara.
        Nu mai pomenesc de orasele japoneze cat sunt de brazdate de cai ferate.
        Important este sa ai destule pasaje ca numar la intersectatrea cu calea ferata sau destule poduri (ca numar) peste Bega. Si atunci nu te va deranja calea ferata prin oras care taie orasul in doua si nici Bega care taie si ea orasul in doua…

    • dar ce poti astepta de la un FARISEU notoriu… pe deasipra țăranuș. dintr-un sat din nordul bavariei, care a mdntit fara nimar de cind s-a inscris in USR, care ordcim sunt o adunatira de agiamii si prosti

  13. Si când te gândești că englezi au construit gara suspendată deasupra Tamisei, în plin centru al Londrei, ce să mai vorbim?

  14. Oare ce nu înțeleg unii , gara nu aparține de primărie. Este a CFR ului. Ce tot o dați cu primaria și primarul. Sunteți membri de partid ? Grindeanu fiind min tsp și timișorean ar fi trebuit sa facă ceva dar el…este la pescuit

    • Pentru ca ministerul transporturilor să facă ceva inițiativa trebuie să vină din partea celor interesați băi cirditule!!!
      Sluga lui Ali Baba de Teleormankistan are singura vină ca s-a pripaășit și el ca mulți venetici la Timișoara.