Moldovenii fac copii, banatenii fac bani. Timisul in topul judetelor cu cele mai multe femei nemaritate!

Natalitatea  scade in continuu in Romania dupa 1989, anunta Institutul de Statistica, atentionand ca daca  trendul se mentine vom fi doar 14 milioane in 2050.

Romanii se situeaza pe ultimele locuri in din lume la capitolul nasteri la mia de locuitori, iar explicatii exista, spun specialistii, si nu tin de situatia economica, cum am fi tentati sa credem, ci de momentul critic de dupa ’89, cand avortul a devenit legal.

Ar mai fi ceva, sustin acestia: accesul la educatie si la un alt tip de cariera, notiuni ce s-ar traduce prin regandirea prioritatilor. Evolutia natalitatii confirma ca romanii iau din ce in ce mai greu decizia de a avea copii. Paradoxal, privind la datele INS, femeile devin mame in judetele in care ponderea lor ca populatie este mai scazuta. Iar daca sunt mai educate si au acces la o slujba buna, dorinta de a deveni mame este mai redusa. „Copilul nu mai umple un gol”, cred psihologii, pentru ca femeia ar fi fericita si altfel. in plus, spun ei, un nivel educational ridicat o face pe o femeie responsabila atat fata de sine, cat si fata de viitorul sau urmas.

Din peste 20 de milioane de locuitori, 10.333.064 sunt femei, adica  51.4 la suta. Potrivit datelor INS insa, cei mai multi copii nu se nasc insa in judetele in care femeile sunt mai multe, ci in cele in care ponderea lor in populatie este mai mica. Astfel, desi Bucuresti, Cluj, Timis, Arad si Cluj sunt in top cinci judete in care peste jumatate din populatie o reprezinta femeile, aici se nasc mai putini copii, sub 1.500 la 1000 de femei. Tot aici, nivelul de educatie este mai ridicat, iar situatia economica mai buna. Astfel, in timp ce Moldova face copii, Ardealul ramane codas la capitolul natalitate, se arata intr-o analiza facuta de Gandul.

1.8 milioane de oameni traiesc in Bucuresti, dintre care 53.7% sunt femei. si cu toate ca ponderea femeilor este cea mai ridicata, paradoxal, in Bucuresti se nasc cei mai putin copii: sub 1.500 de bebelusi la fiecare 1.000 de femei. Mai bine de o treime dintre femeile din Bucuresti sunt casatorite, insa aici s-a inregistrat si cea mai mare rata a divorturilor (7.7%).

Statisticile INS arata ca, in randul femeilor din Bucuresti, rata studiilor superioare este cea mai ridicata, iar cea a analfabetismului este cea mai scazuta.

In Cluj, al doilea oras ca pondere a femeilor, cu 51.9%, se inregistreaza cam aceeasi situatie. Cele mai multe femei au studii secundere (liceu si gimnaziu), insa se situeaza pe locul doi la studii superioare, dupa Bucuresti. Nici aici nu s-au declarat foarte multe analfabete, doar 1%, si nici fara studii, 2.4%. Aproape jumatate dintre femei sunt casatorite si doar 4.6% sunt divortate.

Pe al treilea loc in topul judetelor cu cele mai multe femei, dar cu nasteri putine, se claseaza Timis: 51.8%.

Banatencele se situeaza si pe locul doi in topul judetelor cu cele mai multe necasatorite. Divortate sunt doar 5.8%, iar vaduve 13.3%.

Desi cu o rata a studiilor superioare mai scazuta, si in Timis sunt mai multe femei cu studii superioare si secundare, in timp ce doar 2.5% s-au declarat fara studii, iar 1.1% analfabete.

Citeste mai multe aici!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pai beau si fac copii marea majoritate… la care nici nu le pot oferi nimic…
    Trist dar adevarat.

  2. Ati luat articolul din Gandul dar ati omis sa luati si tabelul cu ponderea barbati vs. femei pe judete. Din tabel se vede o chestie deosebit de interesanta, anume ca ponderea maxima de femei vs. barbati este exact in judetele cele mai dezvoltate, iar ponderea minima (chiar sub 50% in VS) este in judetele slab dezvoltate. E curios ptr ca tocmai acolo unde sint mai putine femei (si slab educate), acestea fac mai multi copii, fata de zonele in care sint mai multe femei (si educate).

  3. Oricum este prost gandit. Pe ce statistici se bazeaza cand spun ca „femeile cu educatie nu fac copii” sau ca „un copil nu mai umple golul” . Nu vad niciunde sa scrie „persoanele cu un job stabil, se gandesc de 2 ori inainte sa faca copilul” si asta pentru ca majoritatea lucreaza la particulari unde nu iti mai este garantat postul. Si asta o zic dupa ce am cunostiinte exacte ce au ramas fara job din cauza sarcinii. Acest lucru ne face pe noi, femeile, sa ne gandim de 2 ori daca se merita. Faci copilul si ramai fara bani sa il intretii?

  4. De tigani nu se zice nimic? De copii abandonati (majoritatea din „zonele” prolifice) pe care ii crestem noi toti prin orfelinate, nu se zice nimic? Cei care fac multi copii ii si cresc in conditii normale si le dau educatie, sau ii invata la cersit, parazitarism, etc?

  5. Hmmm, oare de ce? Sanatatea e tot mai „buna”, educatia la fel… probabil ca lumea simte ca reintram in recesiune? Nu, noi suntem de 30 de ani in recesiune. Oare de ce ne miram ca scade natalitatea?