TIMISOARA. In urma cu o saptamana, unuia dintre cei mai cunoscuti compozitori ai lumii, autor al faimosului vals Valurile Dunarii, Iosif Ivanovici, i-a fost acordat postmortem titlul de Cetatean de Onoare al Timisoarei, oras in care s-a nascut.
La finele lunii noiembrie, la Timisoara, va avea loc un eveniment cu multa incarcatura emotionala. Stranepotului lui Iosif Ivanovici, el insusi un pianist cunoscut in intreaga lume, Andrei Invanovici, ii va fi inmanat titlul acordat strabunicului, intr-un cadru festiv, la 117 ani de la moartea compozitorului.
„Intr-un extraordinar arc peste timp, titlul va fi inmanat de catre primarul Timisoarei, stranepotului sau, pianistul de renume international – Andrei Ivanovici, in cadrul unui concert extraordinar, in 29 noiembrie, la Filarmonica Banatul„, a dezvaluit viceprimarul Dan Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
Iosif Ivanovici s-a nascut la Timisoara in anul 1845. In copilarie a primit un flaut, pe care a invatat sa il manuiasca singur. La varsta de 14 ani, tanarul Iosif se inroleaza in armata ca si copil de trupa la fanfara militara a Regimentului 6 Infanterie din Galati unde seful de muzica Alois Riedl il ia sub aripa sa protectoare si il invata sa cante la flaut.
Riedl il incurajeaza si chiar il trimite la Iasi pentru a studia muzica. Va ramane insa tot restul vietii la Galati, unde va ajunge si la grad de ofiter in armata, iar cariera sa culmineaza cu numirea lui in functia de inspector general de melodii militare din Romania, in anul 1900, cu doi ani inaintea mortii sale.
In cariera a compus peste 350 de piese, cea mai cunoscuta fiind Valurile Dunarii, creatie ce a fost interpretata prima data la expozitia Universala de la Paris din 1899. Pe langa valsuri, Ivanovici a mai compus mazurci, polci, cadriluri, serenade sau romante. Piese de Ivanovici precum „Porumbeii albi” sau „Hora micilor dorobanti” fac parte din repertoriul fanfarelor militare si in zilele noastre.