Moment istoric la Timisoara. Sute de oameni la slujba de resfintire a Domului Catolic din Piata Unirii, oficiata in trei limbi. Video

TIMISOARA. Momente emotionante in cea mai frumoasa Catedrala baroca din Timisoara.
Dupa aproape 4 ani de santier pentru cea mai importanta restaurare din istoria sa de aproape 300 de ani, si-a redeschis portile Domul Catolic din Piata Unirii, care s-a umplut sambata de credinciosi.

CITESTE SI: Surprizele fascinante din timpul restaurarii Domului Catolic de la Timisoara. Video 

La slujba de resfintire s-au adunat aproape 500 de enoriasi si invitati, majoritatea urmarind-o pe un ecran urias din fata Catedralei.

Slujba de resfintire a Domului Catolic din Timisoara a fost oficiata sambata de 20 de preoti romano-catolici, in trei limbi – romana, germana si maghiara.

VIDEO: George Stefanita

Construirea Domului romano–catolic din Piata Unirii din Timisoara a inceput in anul 1736, dupa instalarea administratiei imperiale, si s-a incheiat aproape 40 de ani mai tarziu. Cu toate acestea, prima slujba a fost oficiata inainte de finalizarea constructiei. Catedrala reprezinta cel mai important monument baroc din Banat. In cei aproape 4 ani de santier, fiecare colt al lacasului de cult a fost refacut. De la acoperis, vitralii, pana la sculpturi, usile de intrare si ziduri, totul a fost curatat, consolidat si restaurat. Este cea mai mare interventie facuta asupra Catedralei romano-catolice din centrul Timisoarei de la edificarea ei.

Lucrarile la Catedrala ce poarta hramul Sfantului Gheorghe au inceput in 2019. S-a mers pe doua directii, cea de arhitectura si cea a componentelor artistice. In timpul lucrarilor de refacere, restauratorii au avut tot felul de surprize. Au gasit, de exemplu, 12 cruci de consacrare, care erau complet acoperite de tencuiala.

Toate zidurile au fost refacute si revopsite in culori care sa fie apropiate de cele de la inceputuri. S-au restaurat toate picturile si sculpturile din Catedrala, peste 400 de obiecte au fost curatate si revopsite. Cateva dintre ele, din cauza dimensiunilor si greutatii lor, printre care si un imens tablou ce il reprezinta pe Sfantul Gheorghe in lupta cu balaurul, nu au putut fi duse intr-un atelier si au fost refacute chiar in interiorul Domului.

In fiecare zi din cei aproape 4 ani de munca, peste 25 de specialisti au lucrat cu rabdare si multa daruire, la restaurarea Domului Catolic. Materialele folosite au fost aduse din vestul Europei, cu precadere din Italia, cum ar fi, spre exemplu, praful de marmura de Carrara.

Lucrarile au insemnat si refacerea vitraliilor, dupa cele originale, dar si restaurarea orgii, construita in urma cu 250 de ani intr-un atelier din Timisoara.

Lucrarile la Domul Romano-Catolic din Piata Unirii au fost facute cu bani europeni. Valoarea totala a fost de 21.767.121,96 de lei. Finanantarea nerambursabila a fost de 21.316.962,01 lei, dintre care 2.827.760,26 lei provin din bugetul national, iar 18.489.201,75 din Fondul European de Dezvoltare Regionala. Reabilitarea lacasului de cult simbol al Timisoarei a fost realizata de firma Constructim.

Duminica la Domul Romano-Catolic va fi oficiata o noua slujba, cand va fi celebrat chiar hramul Catedralei, Sfantul Gheorghe.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Vai și amar ce porcărie

    • Atat poti.Sti vorba, unde nu e …

      • E drogat, săracul… 😔

    • Ön csak egyike azoknak, akiket visszatoloncolnak Önökhöz Olténiába

      • Ön csak egyike azoknak, akiket visszatoloncolnak Önökhöz Magyarorszag!

        • Oltene!!! Noroc cu google translate. Pune-te pe Bega. În 3 zile ești acasă.

          • Boanghene, ai toate ”calitățile” cu care ți-a venit în Europa neamul cel prost de ”mongoli”: ignoranța și prostia”! Din județul Timiș, Bega trece în Serbia și se varsă-n râul Tisa. Sau poate că tu ești sârb, nu ”vinitură” asiatică, iar atunci întrebăm ”cine a mai văzut cal verde și sârb…?”.

  2. Majoritatea par golani afiliati clanurilor bisericesti…enoriasi maxim cativa zeci de batrani loviti constant la portofel de „reprezentantii” Domnului.
    Am incetat sa sustin biserica, atentie, nu am renuntat la credinta in Dumnezeu…acum vreo 20 de ani cand trecand prin spatele bisericii din Balcescu am prins exact momentul cand se pregateau sa inchida poarta pt accesul auto.
    Nu stiu ce intrunire aveau golanii…dar curtea bisericii era plina de microbuze si masini de lux germane …parcul auto trecea lejeeeer de 2 milioane euro…numa Mertzane, BmW uri si Audi…asta acum peste 20 de ani cand majoritatea dintre voi erati asa tampiti ca nu stiati sa deschideti cu telecomanda portiera unei masini de lux
    Insist si pe culoarea aleasa de golani…negru, care reflecta dorinta sa impuna imaginea de putere, dominare, infractionalitate…nu alb, puritate, onoare, etc.
    Cred ca are trebui boicotate bisericile…credinciosii sa se intalneasca in parcuri, sa se roage impreuna, sa discute despre ce fapte bune au facut, ce se poate face pentru comunitate prin voluntariat…eventual donatii pentru a ajuta copii bolnavi si nevoiasi…nu sa mearga popa cu Mertzan de 80000 euro sa ajute o familie de nevoiasi cu alimente de 1000 lei.

    • Nu te poti mantui fara impartasanie si liturghie.

  3. Ca catolicii gin Cimicioara nu mai găsăști în tătă țara, yoi și bazdmeg!

    • Prazar jegos.

      • Gulășar împuțit.

      • Tzaran nespalat de puszta.