Moment istoric pentru Timisoara! Se reia navigatia pe Bega! Ce s-a intamplat?

TIMISOARA. A fost iscalit un contract cu valoare importanta pentru Timisoara si Banat, care va deschide calea spre reluarea circulatiei navale Canalul Bega pana in Serbia, dupa mai bine de o jumatate de secol.

CITESTE SI: Sa mutam traficul sub pamant, la Timisoara! Vom avea o salba de pasaje subterane? Unde vor fi construite? 

Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, a semnat contractul de finantare pentru proiectul „Consolidarea si reamenajarea infrastructurii navigabile a Canalului Bega”, prin care sunt alocate aproximativ 14 milioane euro fonduri pentru consolidarea si reamenajarea infrastructurii navigabile a Canalului Bega.

Prin acest parteneriat, partile romana si sarba si-au propus sa dezvolte infrastructura transportului de navigatie pe Canalul Bega, care va redeveni astfel navigabil, asa cum era el cunoscut inainte de 1958, cand circulatia pe canal in sectorul romanesc a fost inchisa.

Proiectul este cofinantat din fonduri europene in cadrul Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia si va fi derulat, in Romania, de catre Administratia Bazinala de Apa Banat in parteneriat cu Consiliul Judetean Timis.

Titu Bojin: Peste 3 ani canalul va fi navigabil

Aceasta inseamna ca vor urma lucrari ample pe canal, la finalul carora se va putea naviga pana in Serbia, insa aceasta se va intampla in aproximativ 3 ani.

Luni sau marti urmeaza sa semnam si noi (Administratia Bazinala de Apa Banat – n.r.) acest proiect care prevede construirea unui punct de trecere a frontierei spre Serbia si se va reface nodul hidrotehnic de la Sanmihaiu Roman. In proiect nu se discuta de circulatia vapoarelor. Peste 3 ani va fi navigabil. Proiectul actual este de 36 de luni, apoi discutam de navigabilitate. Nu vor fi cumparate alte vapoare. Cand va avea aprobare si Bega devine navigabila, atunci vapoarele cumparate de Primaria Timisoara vor putea naviga pana in Serbia„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Titu Bojin, director Apele Banat.

De proiect vor beneficia, in anii urmatori, 470.000 de cetateni din zona Canalului Bega, precum si cei 280.000 de turisti care tranziteaza anual zona respectiva.

In proiect sunt incluse, printre altele, reconstructia instalatiilor in complexele hidrotehnice Srpski Itebej si Klek din Vojvodina, amenajarea unor piste de biciclete de-a lungul canalului, pe o lungime de 30 km, construirea unui doc plutitor in orasul Zrenjanin, precum si reabilitarea nodului hidrotehnic de la Sinmihaiu Roman.

Odata incheiat acest proiect, ne vom plimba din Timisoara pana in Serbia, la Zrenjanin, pe apa sau pe uscat, doar cu buletinul!

Vaporasele Primariei Timisoara, aflate in gestiunea RATT, ar putea incepe sa efectueze curse pentru calatori inainte de acest termen de 3 ani, intrucat urmeaza un traseu care nu ajunge pana la nodul hidrotehnic de la Sanmihai.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. domnul primar e invitat sa urmeze un curs de cirmaci, il dorim la timona cu ocazia primei curse oficiale.

  2. Deci, ca o concluzie finala, vaporasele NU VOR CIRCULA atat timp cat Bega nu va deveni NAVIGABILA, pentru ca lucrarile presupun un nivel scazut al volumului de apa care va curge pe Bega.
    Cine este autorul studiului de fezabilitate care a recomandat aceasta investitie de 2.000.000 euro, si a determinat cumpararea de vaporase INAINTE ca Bega sa devina navigabila pentru acestea?

  3. Raspuns pt Geta Bioenergeta: SF-ul si proiectul este de pe vremra sdministratie Ciuhandu. Administratia Robu doar l-a implementat, neavand voie sa faca modificari.