Momentul in care scapam de masca de protectie anuntat de premierul Florin Citu. Conditiile in care restaurantele vor ramane deschise, indiferent de rata de infectare cu COVID dintr-o localitate

Dupa ce 70% dintre romani se vor fi vaccinat, se va putea discuta despre renuntarea la purtarea mastii de protectie, anunta premierul Florin Citu.

Primul ministru a spus ca are discutii cu reprezentantii din domeniul HoReCa, aratand, in acest context, ca restaurantele care au tot personalul vaccinat impotriva COVID-19 „ar putea avea un statut special„, in sensul in care ar putea ramane deschise chiar si atunci cand rata de infectare creste intr-o localitate.

Am avut discutii si cu restauratele pentru ca au fost lovite in aceasta perioada, cel mai mult restauratele in aceasta perioada de criza, din pacate. Pentru restaurate am propus, discutam, nu este o decizie luata, dar discutam ca daca isi vaccineaza tot personalul (…) sa fie deschisi tot timpul, sa nu mai fie legati de rata de incidenta. Deci poti fi deschis poate cu 50% din capacitate, dar sa nu mai fie legati de rata de incidenta, creste, scade rata de incidenta, se inchide. Sa nu mai fie daca are tot personalul din acea unitate vaccinat„, a afirmat Florin Citu, luni seara, la Digi24.

El s-a aratat convins ca si marile companii din Romania vor face demersuri pentru imunizarea personalului, pentru ca astfel nu vor inregistra sincope in procesul de productie din cauza aparitiei unor eventuale focare de COVID-19.

Este in beneficiul tuturor aceasta campanie de vaccinare„, a aratat primul ministru.

Citu a mentionat ca un comitet interministerial pregateste scenariile pentru „cum va arata Romania dupa 1 iunie” daca va avea 5 milioane de persoane vaccinate, ceea ce va reprezenta 35% dintre persoane. El a aratat ca, dupa ce 70% dintre romani se vor fi vaccinat, se va putea discuta despre renuntarea la purtarea mastii.

Nu este ceea ce propun eu, este ceea ce vine de la industrie: industria spune ca sunt gata sa deschida pentru cei care se vaccineaza. Eu vreau sa ma asigur ca toti romani au acces la vaccin si nu este discriminare, daca ai avut acces la vaccin si nu ai vrut sa te vaccinezi, o sa fie complicat. (…) In Romania am vazut ca exista un interes pentru vaccinare in jur de 50-60% din populatie. (…) Daca ajunge la 60% o sa putem sa relaxam, revenirea la normalitate sa fie foarte vizibila in acel moment„, a adaugat premierul.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Industria sa mai aiba grija si de curatenia in restaurant si de produsele pe care le servesc.

  2. Dragă Citu, oricum este discriminare, discriminare împotriva populației, discriminare împotriva antreprenori. ARTICOLUL 16
    (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
    (2) Nimeni nu este mai presus de lege (nici tu nici Arafat)

    • „(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.”

      Exact! Daca legea zice ca trebuie sa porti masca, atunci toata lumea trebuie sa o poarte. Si Turcan, dar si Sosoaca!

  3. Scapam de masca cand dispar credinciosii si cand oamenii vor incepe sa gandeasca, adica niciodata. Atat timp cat majoritatea lasa televizoru sa gandeasca pentru ei nicio sansa.

  4. Date din 16-Apr: vaccinati, prima doza: 13%, a doua doza: 8%. Inteleg din presa ca numarul celor care sunt i asteptare, pentru vaccin, se reduce pe zi ce trece. Adica interes din ce in ce mai mic… In felul asta nu vom atinge nici 50% din populatie, ca sa nu vorbim de 70%…

  5. Când se vaccinează 70% pe anul asta, că de la anul o luam de la început. Vaccinul probabil se va face anual. Virusul nu dispare curand, de aceea ani buni de acum încolo lucrurile se vor desfășura cam în același cadru. Țările sărace nici nu au vaccinat, vaccinul e pentru cei ce au bani. Pfizer și restul sunt un business. Banii contează, nu sănătatea oamenilor neajutorați. Ca in capitalismul pur, nu ai bani meriti sa mori. Atât timp cât ultimul african, afgan sau vietnamez nu e vaccinat, nu vom scăpa de virus la nivel global, tot ceea ce facem e un abonament pe ani de zile la vaccin. Vom trăi în bula noastră imunizata. Oamenii fericiți că scapă încă un an de virus, companiile că mai aduna niște miliarde. Recurring business, noua exploatare a corporațiilor capitaliste. Lumea are nevoie de teste și un tratament, accesibil, ieftin și vaccin accesibil țărilor sarace. Fără un tratament bun și accesibil oricui prelungim pe termen nedeterminat aceasta pandemie, riscul de moarte și dependenta anuală de companiile farmaceutice „salvatoare”. De ce Adobe vinde licență anuală nu one time? Pt că e mai profitabil. Cam așa și cu ăștia.