Momentul in care se dezvaluie evenimentele pentru Timisoara Capitala Culturala. Primaria scade cotizatia si se retrage din Asociatia TM2023. Dominic Fritz pastreaza programul si angajeaza oameni care sa-l actualizeze

TIMISOARA. Preluarea nu e in forta, ci de… bunavoie. Dupa ce si-a completat echipa de la Centrul de Proiecte al Primariei cu inca 7 curatori si experti, carora li se vor adauga si alti angajati, Dominic Fritz spune ca municipalitatea se retrage din Asociatia Timisoara Capitala Europeana a Culturii 2023. Asta dupa ce inca din vara a anuntat ca nu mai finanteaza niciun proiect al Asociatiei. Fritz spune ca va urma un proces de tranzitie in care va micsora si cotizatia Primariei si, treptat, va prelua si sigla, sloganul si alte elemente de identitate.

Celor 7 curatori angajati recent de administratia Fritz la Centrul de Proiecte al Primariei Timisoara li s-a dat termen pana in ianuarie 2022 sa prezinte programul pentru Timisoara Capitala Culturala a Europei, dupa ce primarul a anuntat ca acest organism a preluat implementarea proiectului TM2023. La randu-i directorul Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Simona Neumann a precizat pentru opiniatimisoarei.ro ca a si predat municipalitatii acest program gata intocmit.

Miercuri, Dominic Fritz a vorbit si despre relatia Primariei Timisoara cu Asociatia.

Din vara, am luat aceasta decizie ca Centrul de Proiecte va fi structura de implementare pentru municipiul Timisoara pentru capitala culturala. In acelasi timp, vorbesc de o trazitie care, in prima jumatate a anului, a fost una mai haotica, o tranzitie care, de acum incolo, o sa fie foarte foarte clara. (…) Ce rol va avea Asociatia in viitor e o intrebare deschisa, unde inclusiv Asociatia, care are o Adunare Generala, care are membri, trebuie sa isi clarifice, unde nu vreau eu ca primar sa decid soarta Asociatiei. Ce pot sa decid pentru municipiul Timisoara este ca Asociatia nu mai e mecanismul de implementare. Ca mai figureaza in anumite liste ca si punct de contact aceasta e tranzitia si sper ca lucrurile se vor clarifica. De acum Centrul de Proiecte e structura de implementare. Am si anuntat in Adunarea Generala ca eu consider ca cotizatia actuala este mult prea mare, luand in considerare ca Asociatia nu mai are acest rol, si voi propune Consiliul Local sa reduca aceasta cotizatie tocmai pentru ca o buna parte, inclusiv din costurile administrative vor fi acoperite la Centrul de Proiecte. Subliniez inca o data ca finantarile, toate finantarile ale Primariei Timisoara sunt facute prin Centrul de Proiecte„, a precizat Dominic Fritz, care a luat parte la prezentarea celor 7 curatori si experti angajati la Centrul de Proiecte al Primariei Timisoara.

Directorul executiv al Asociatiei TM2023 Simona Neumann a spus ca poate fi scazuta cotizatia Primariei doar daca acest lucru va fi operat si in statut. De asemenea, retragerea municipalitatii se poate face tot prin modificarea unor capitole din dosarul de candidatura.

Cotizatia pentru anul viitor poate fi micsorata, daca se modifica statutul. Pentru anul acesta, cotizatia este stabilita in statut si nu s-a facut vreo modificare. Pentru anul acesta cotizatia este de un un milion de lei pe an, din care anul acesta am primit 250.000 de lei.

Legal, oricine se poate retrage din Asociatie, doar din prisma legislatiei privind ONG-urile. Daca privim din perspectiva dosarului de castigator, se poate retrage doar daca se modifica dosarul, respectiv anumite capitole din dosar. Tranzitia se poate face juridic, daca redefineste rolul asociatiei de la anul. „, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro Simona Neumann, directorul executiv al Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana in 2023.

Primarul Dominic Fritz a precizat ca cei 7 curatori nou intrati in echipa sa au sarcina de a completa programul cultural inaintat de Asociatia TM2023.

Eu am rugat curatorii sa vina pana in ianuarie cu un plan foarte clar si concret, inclusiv un calendar cu primele evenimente mari si vreau sa subliniez ca nu vorbim despre un nou program cultural, ci dosarul de candidatura este strategia principala, doar ca acolo sunt incluse unele evenimente unde partenerii nu mai activeaza, sau intre timp sunt alti parteneri, alte evenimente trebuie redimensionate ca urmare a pandemiei. Vorbim despre o readucere la zi. Aceasta echipa nu va reinventa bidbook-ul. Acest termen e realist si necesar. De aceea am raspuns eu la intrebare pemntru ca toata lumea vrea mai mult timp, dar toti suntem constienti ca nu avem mult timp„, a spus Dominic Fritz.

Simona Neumann spune ca programul pe care l-a intocmit Asociatia TM2023 a fost transmis si la Bruxelles.

Programul pentru 2023 e gata, noi l-am predat primariei. Ceea ce lipseste din dosarul de candidatura a fost completat prin apel public in 2019, apoi am continuat in 2020. Programul trebuie pus intr-un calendar si atat. Asociatia a coordonat aceste proiecte impreuna cu parteneri din oras, institutii si ONG-urile culturale din oras. Partenerii raman, vor avea doar un alt coordonator. Am toata increderea, ei sunt specialisti in capitale culturale. Programul realizat de noi se regaseste in rapoartele Comisiei Europene, poate fi verificat, pentru ca am fost monitorizati din 2017„, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro Simona Neumann.

Directorul Executiv al TM2023 a mai spus ca asociatia va continua sa puna in practica proiectele deja selectate, in masura in care acest lucru va fi posibil.

Ce facem noi, Asociatia, acum, este sa implementam proiectele pentru care am aplicat liber la finantare. Au fost selectate, sunt 8 din 90 si ceva, si le implementam asa cum putem„, a mai spus Simona Neumann.

Dominic Fritz anunta o crestere a bugetului pentru Centrul de Proiecte al Primariei si mai angajeaza oameni

La Centrul de Proiecte al Primariei Timisoara lucreaza deja 19 oameni, iar numarul lor va fi suplimentat pentru ca se vor face noi angajari, anuntas Dominic Fritz.

Lucram la un buget intregral pe urmatorii 2 ani si jumatate, unde municipiul Timisoara ar avea mare parte si vom vedea cati vom putea investi.
Momentan, Centrul lucreaza la un o platforma de evenimente si cultura in oras, unde, operatorii, in momentul in care depun o cerere si e aprobata la Primarie, intra automat pe platforma. Orientativ, si fara sa angajez bugetul local, dar in bidbook Timisoara a dat un angajament sa cheltuiasca 20 de milioane de euro in acesti ani. Pana acum cam 5 s-au cheltuit. Nu stiu daca vom atinge suma de 15 milioane in urmatorii 2 ani, dar vom face toate eforturile pentru a veni cat mai aproape posibil de acest prag„, a mai declarat primarul Dominic Fritz.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Suntem de rasul curcii. Penibili: sunt sume exorbitante pentru nimic si asociatia p*zdii e condusa doar de idioti. Ce sa mai spunem de primarie. Vopsitu ii dadea clasa neamtului incompetent.

  2. Fritz si trupa lui sunt niste incompetenti. A trecut mai mult de un an si nimic-nimic-(Do)nimic. Robu cu toate bubele lui era parfum pe langa astia.

  3. Nu stiu voi, dar devine obositor de citit ce emana acest DoNimic…mult bla bla in rest praf si pulbere

  4. traiesc unii din prostia altora .primaria nu are in scema personal in departamentul cultura,arhitec sef si altii care au salariu.de ce se mai angajeaja si alte persoane?

  5. daca era capitala poponara se gaseau bani

  6. dorim mai multe evenimente LBGT, va rugam domnule Primar sa organizati o parada in fruntea careia sa fie Arh Sef al orasului.