Momentul in care se reia traficul auto pe Podul Eroilor, la Timisoara, inainte de finalizarea lucrarii de largire. Ce se intampla la Podul Dragalina. Foto

TIMISOARA. Soferii ar putea intra cu masinile pe Podul Eroilor, ce face legatura intre Piata Iosefin si fosta platforma Elba, chiar inainte de finalizarea lucrarilor pentru largirea si modrenizarea acestuia.

CITESTE SI: E oficial. Piesa uriasa necesara la Podul Eroilor ajunge la Timisoara cu barja

Anuntul a fost facut de primarul Nicolae Robu care spune ca traficul auto ar putea fi reluat pe zona de mijloc, chiar daca inca se va lucra la cele doua extinderi laterale care presupun, practic, construirea unor noi structuri.

Pana cand terminam extensiile, putem da drumul la trafic pe partea din mijloc. Se toarna ultimul pilon la pod si trecem pe partea cealalta„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro primarul Timisoarei.

Cel mai probabil acest moment va fi undeva in primavara, cand lucrarea va avansa considerabil.

Acum, la Podul Eroilor e asteptat un transport agabaritic ce va fi facut la inceputul anului 2019. O grinda uriasa care va traversa podul de pe un mal la celalalt va fi adusa cu barja, pe Bega. Si asta pentru ca, din pricina dimensiunilor, nu poate fi transportata pe roti fara sa fie sergementata.

Practic, trebuie sa transportam o grinda, lunga de 20-25 de metri, care pe strazi nu poate fi transportata. Din cate stim, nu e nevoie de nimic altceva, nu trebuie sa crestem nivelul apei din Canalul Bega. La inceputul anului viitor vom face acest transport”, au spus recent pentru opiniatimisoarei.ro reprezentantii Primariei.

O alta piesa la fel de mare va fi necesara si la Podul Dragalina, insa pentru aceasta exista un traseu rutier potrivit.

Va reamintim, Podul Eroilor este reabilitat de asocierea de firme Super Construct si Pod Construct, cu 3,7 de milioane de lei (cu tot cu TVA), adica aproximativ 800.000 de euro.

Operatiune complicata la Podul Dragalina

La celalalt pod aflat in santier in cartierul Iosefin, la Dragalina, ce asigura legatura cu Gara de Nord, de cateva saptamani se lucreaza la turnarea pilotilor (parte a pilonilor care sunt ingropati in pamant). Acestia vor sprijini cele doua noi poduri care vor fi realizate in zona, de-a stanga si de-a dreapta actualei structuri, care vor contribui la largirea celui vechi. In final, aceste constructii, alaturate podului initial, vor asigura o cale de traversare a canalului Bega, catre si dinspre Gara de Nord, de trei ori mai lata decat cea actuala.

In total vor fi realizati 24 de piloti. Acestia sunt turnati pana la adancimea de 13 metri. Pilotii sunt stalpi de sustinere ingropati in pamant, solutie adoptata in cazul in care terenul bun de fundare se gaseste la adancime, iar incarcarile date de constructie sunt mari.

Eu estimez ca cel tarziu in toamna lui 2019 sa finalizam lucrarile, dar s-ar putea sa reusim mai devreme. In septembrie cel tarziu vom finaliza, la inceputul toamnei. Suntem in grafic, nu depasim termenele, pentru ca am avut lucrarile sistate si in vara, din cauza acelor probleme cu cablurile, si vom avea pauza si acum, pe perioada iernii„, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro primarul Nicolae Robu.

Va reamintim, Podul Dragalina avea ca termen de finalizare luna februarie 2019. Lucrarile au fost sistate pentru refacerea proiectului, iar termenul a fost prelungit cu perioada in care nu s-a muncit. Adica cu inca o jumatate de an, ceea ce inseamna ca lucrarea va fi gata cel mai probabil abia la mijlocul verii.

Podul Dragalina este refacut de firma Tehnodomus, care primeste 6,3 milioane de lei (cu tot cu TVA), adica aproape 1 milion si jumatate de euro.

Podul va avea cate doua benzi pe sens, dar si piste de biciclete si trotuare largite.

Banii sunt dati de guvern prin PNDL, Programul National de Dezvoltare Locala.

FOTO: Remus Gradinariu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Relativ la … fosta platforma Elba …
    Stiati ca, cu ani in urma, inainte ca ELBA sa devina proprietar pe „zona in cauza” acolo era o strada?
    In acest caz nu se aplica „principiul retituirii in intregime” a strazii catre oras? Sau exista alte legi sau dosare inchise sau …. oculte?