Momentul in care se va circula din nou pe Bulevardul Sudului din Timisoara. Stadiul lucrarilor. Foto si Video

TIMISOARA. Avanseaza lucrarile pe unul dintre cele mai mari santiere din oras, pe Bulevardul Sudului. Muncitorii aproape au finalizat lucrarile la retelele de utilitati, iar acum le-au inceput pe cele la carosabil.

Potrivit reprezentantilor primariei, lucrarile sunt in grafic, iar la inceputul iernii soferii vor circula din nou pe aici, fara restrictii.

„Am finalizat lucrarile la retelele de utilitati, iar acum am inceput lucrul la partea carosabila. La 1 decembrie inauguram lucrarea. Vom avea amenajat si sensul giratoriu de la intersectia cu strada Lidia, unde o sa amplasam inca un catarg cu tricolorul”, au spus reprezentantii primariei.

Va reamintim, Bulevardul Sudului a intrat in reabilitare la inceputul lunii iulie. Va fi extins la 4 benzi de circulatie, intre bulevardul Rebreanu si fosta strada Lidia, iar pe marginea soselei vor fi facute parcari si trotuare, dar si piste de biciclete.

Valoarea totala a investitiei in modernizarea bulevardului Sudului se ridica la peste 2 milioane de euro.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Mai bine i-ar sta robului cu un catarg cu tricolorul infipt in…

    • Ca bine zici….dar speram ca la 1 decembrie el sa nu mai fie, dar totusi i-ar sta bine cu catargul infipt in koor!

    • Catargul ar sta bine infipt intre falcile fritzului vostru, sa zâmbească larg, așa, ca de sub tramvai.
      Useriștilor sunteți demn urmași ai lui Vadim tudor. Macar Vadim avea o vastă cultură generală….

  2. O sa vada robu finalizarea lucrarii ca orice catatean de rand, nu din fotoliu de primar.
    Nu il va conduce Vasile cu masina primariei, va merge el cu masina personala si va sta in trafi ca noi, plebeii.

  3. „Vom face parcari, trotuar pentru pietoni, piste de biciclete si spatiu verde”, si totul in 2,8 metri, ca pe Popa Sapca. Important e ca s-au rarit copacii.

  4. Reprezentatii primariei mint cu nerusinare.
    Locuiesc in zona si vad zilnic excavatoarele care sapa canale, deci nu sunt finalizate lucrarile la retelele de utilitati.
    Opiniatimisoarei verificati stirile inainte de a le publica.
    Minciuni electorale….

  5. Adio, ROBU! pa pa

  6. Da, Iulius Mall e tot ctitoria robului:)))

  7. Si ce se rezolva la 1 dec. cu 4 benzi pana la str. Lidia care pana la finalizarea lucrarilor ( pe cand asta? ) ramane jumate’ închisă si jumate’ la 2 benzi? O sa vedem cand se termina totul ce „s-a ” rezolvat”. Acum cel putin am rezolvat copacii si vegetatia inutila care sta in calea progresului. Peste tot in lume se fac inele ocolitoare si sosele de centura. Se folosesc pentru a evita centrul orasului si generarea de zgomot si poluare. Eu stau in Soarelui si prefer sa ajung in Aradului ocolind orasul, chiar daca fac 15 km in plus decat sa stau la cozi si semafoare. Ca sa nu banuiti ca sunt ipocrit, poate nu ma interesează ca poluez centrul, nu vreau sa-mi chinui masina cu mersul bara la bara si sa-mi intre regenerarea la filtrul de particule la fiecare 100 km, adică 1 litru de combustibil in plus la fiecare 100 km. Daca nu ganditi „ecologic” ( ca si aici sunt o grămadă de ipocriti), măcar ganditi practic cu referire directă la portofelul fiecaruia. Civilizatia la care ne tot uităm de prin vestul Europei nu s-a facut prin vorbe frumoase si apel la simt civic ci prin „atacul” direct la portofel. Si dupa vreo 40 de ani si schimbul de generații au ajuns sa considere ca e normal asa. Si noua ne-ar plăcea sa fie la noi ca in vest dar mai avem ceva de așteptat si am serioase dubii ca cei alesi de noi cunosc drumul ce trebuie urmat.

    • Băi creatură obosita, ce știi tu despre vest și civilizație ??
      Ai trăit tu in orase de dimensiunea Timișoarei cum este Graz, Linz sau Salzburg sa poti vorbi ?? Tu știi cum se circulă in interiorul orașelor din vest care sunt de dimensiunea Timișoarei ?? Eu te iau cu mine pe cheltuiala mea și iti număr în orice oraș din Austria de dimensiunea Timișoarei
      cel puțin 40, 50 de străzi unde nu vezi nici o frunză uscată, cu beton din perete in perete și după aia poti să-ți dai cu părerea.
      Aceste orașe s-au dezvoltat prima dată in interior și după aia in exterior. Dacă aveai ceva in sfeclă, te-ai fi întrebat ce caută șoseaua de centura pe moșiile primarilor psd-isti din Giroc, Sag, Parța, și Sâmihaiu Roman și de ce nu a fost proiectată in imediata apropiere a orașului și după aia vorbeai despre ECOLOGIE .

  8. Dupa cum te exprimi si reactionezi probabil esti un „clasic roman” care a trait si prin vest dar nu a inteles si invatat nimic. Invata sa respecti si părerile a!tora chiar daca nu esti de acord cu ele, spune ce ai de spus fara sa jignesti si sa scuipi. Oameni civilizații se gasesc si aici si prin vest. Dupa modul in care jignesti, degeaba „ai trăit in Austria” nu s-a prea lipit nimic din ce e bun acolo la tine. Nici eu nici tu nu suntem posesorii adevărului absolut. Si lasă politica la o parte, ca nu favorizam sau injuram pe nici un partid in comentariul meu. Aceleasi spume fac toți „sustinatorii” unui sau altui partid. Te recunosti printre ei?

  9. Cum mai accepta cineva in anul 2020 astfel de modalitate de a executa lucrari? Cred ca doar in Africa mai merg oamenii prin praf; noroi; gropi si printre utilaje ca sa intre in bloc. Cum se deplaseaza parintii care au copiii mici si trebuie dusi in carucior, cum se deplaseaza batranii, cum se deplaseaza persoanele cu dizabilitati, dar care locuiesc pe strada afectata de lucrari? Nu se poate asa ceva. PORR vine din Austria, crede cineva ca in Austria se fac lucrarile in halul asta? Dar nu constructorul e problema, ci toti oamenii care accepta orice mizerii…aia merita mizerii