Momentul in care un fost infectat cu COVID are maximum de anticorpi. Avem doar 150 de donatori de plasma de la cei peste 4000 de oameni vindecati de coronavirus la Timisoara si in judet, de la inceputul pandemiei, desi procedura e gratuita

TIMISOARA. Se spulbera unul dintre cele mai vehiculate zvonuri legate de donarea de plasma convalescenta de catre cei vindecati de COVID.

CITESTE SI: Ideal ar fi sa se blocheze totul 2-3 saptamani, ca sa scada numarul de infectari cu COVID. Anuntul medicului Virgil Musta de la Timisoara 

Potrivit specialistilor de la Centrul de Transfuzii din Timisoara, procedura de donare de plasma este absolut gratuita, iar cei care vor sa faca acest gest pentru semenii lor, internati in stare grava la ATI, nu trebuie decat sa aiba dovada ca au fost infectati cu SARS CoV-2.

Aceasta in conditiile in care pe retelele de socializare, o multime de oameni raspandesc informatii false legate de faptul ca la donarea de plasma s-ar solicita 2 teste negative de COVID pe care donatorul ar trebui sa le plateasca din banii lui.

Minciuna este demontata tocmai de cei care recolteaza plasma de la donatori.

„Nu se cer teste negative la COVID, nu trebuie sa cheltuiasca bani cu absolut nimic. Cei care vor sa doneze plasma convalescenta trebuie doar sa aduca hartii prin care sa dovedeasca ca au trecut prin boala. Noi am creat o linie separata pentru donatorii de plasma de convalescent, pornind de la ideea ca sunt obositi, tocmai au trecut prin boala, sa nu trebuiasca sa astepte la rand. Ei trebuie doar sa aduca dovada ca au avut boala, testul pozitiv”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Rodica Lighezan, directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Timisoara.

Practic, cei care au trecut prin boala si s-au vindecat, daca vor sa doneze plasma, trebuie sa respecte doar cateva reguli simple.

Cel care doreste sa doneze are cateva reguli. De la momentul diagnosticarii, el sta acasa sau este internat 14 zile, dupa care mai sta inca 14 zile in izolare. El poate sa vina la 28 de zile dupa ce a debutat boala. Pe noi asta ne asigura ca e la maximum de anticorpi pe care il poate avea. Apoi suna la un numar de telefon, intre orele 8.00 si 14.00, de luni pana vineri. Nu avem call-center. Suna la unul dintre colegii nostri, care face programarea. Ca donator, trebuie sa se califice, sa vedem actele pe care le are, prin care demonstreaza ca a trecut prin boala, apoi trebuie sa fie eligibil ca donator de sange, adica sa nu fi avut TBC, hepatita sau alte boli din cauza carora sa nu poata dona”, a adaugat pentru opiniatimisoarei.ro Rodica Lighezan.

Insa, cu toate ca procedura de donare este destul de simpla si sigura, nu foarte multi dintre cei care au fost infectati cu SARS CoV 2 si s-au vindecat merg mai apoi sa doneze plasma.

Sunt peste 4000 de oameni care s-au insanatosit in Timisoara si in judet de coronavirus, in spitale ori acasa, insa doar 150 au venit sa ofere plasma vindecatoare.

„De ce nu vor sa vina? Cei care au trecut prin boala nu se simt inca bine. In plus, mai este un aspect, romanul este egoist. Foarte putini sunt altruisti. Jumate sunt egoisti si ceilalti… Nu toti au cantitatea de anticorpi necesara sa o dea mai departe si atunci, in urma analizelor, nu avem atata plasma cati donatori am recoltat. Acum pot sa vina cu o cantitate mai mica de anticorpi, pentru ca s-a constatat ca si aceea e eficienta. Desigur, pot dona de mai multe ori, in decursul a pana la 3 luni. Majoritatea nu mai au anticorpi dupa 3 luni. Am avut cazuri in care o doamna a venit sa doneze de doua ori”, a adaugat directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Timisoara.

Cei care vor sa faca acest gest pentru bolnavii care sunt internati acum la Terapie Intensiva isi pot face o programare la numarul de telefon 0721.549.474, de luni pana vineri, intre orele 8.00 si 14.00.

Donarea se face in conditii de maxima siguranta, intr-un mediu dezinfectat, pastrandu-se toate masurile sanitare, dar si cate jumatate de ora intre donatori.

CINE POATE DONA PLASMA

I. Persoanele care pot dovedi istoricul de infectie cu SARS CoV 2, prin unul dintre documentele de mai jos (art. 7b din OMS nr 1474/26.08.2020):

a. bilet de externare/scrisoare medicala in care sunt mentionate diagnosticul COVID 19 confirmat prin RT PCR si confirmarea vindecarii printr-un test RT PCR negativ (recoltare din tractul respirator superior) – poate dona la minim 14 zile de la confirmarea vindecarii;
b. bilet de externare/scrisoare medicala in care este mentionat diagnosticul COVID 19 confirmat prin RT PCR si in care se consemneaza perioada de izolare ulterioara esternarii pe criterii clinice si biologice – poate dona la 14 zile de la incetarea perioadei de izolare;
c. test RT PCR pozitiv pentru infectia cu SARS CoV 2 si un documetn eliberat de directiile de sanatate publica judetene care atesta incetarea perioadei de izolare, in conditiile in care nu a fost internat – poate dona la 14 zile de la incetarea perioadei de izolare;
d. teste RT PCT povitiv pentru infectia cu SARS CoV 2 efectuat in urma cu cel putin 28 de zile in conditiile in care nu a fost internat sau inscris in evidenta directiilor de sanatate publica judetene;
e. rezultat pozitiv la o testare serologica de anticorpi antiSARS CoV 2 IgG, efectuata voluntar, in cazul persoanelor asimptomatice care nu au fost confirmare printr-un test RT PCR pozitiv – poate dona la minim 14 zile de la data efectuarii testului.

II. De asemenea, potentialii donatori de plasma trebuie sa se incadreze in toate criteriile standar pentru donarea de sange.

Marti la Timisoara si in judet, in sectiile de Terapie Intensiva erau internati 27 de oameni infectati cu coronavirus, aflati in stare grava.

CITESTE SI: E oficial. Clinica de Recuperare Cardiovasculara din centru devine spital COVID, la Timisoara. Cate paturi sunt disponibile pentru pacienti 

CITESTE SI: Veste buna: S-au stins 5 focare de COVID in Timisoara si in judet. Avem aproape 150 de noi infectari cu coronavirus. Unde au aparut ultimele cazuri 

CITESTE SI: Peste 3000 de noi imbolnaviri cu coronavirus si 65 de morti, in Romania. Avem aproape 150 de noi infectari in Timis 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. mi se pare incredibil ca mai e legal sa va luati dupa OMS. in ianuarie OMS-ul zicea ca nu exista dovezi ca virusul s-ar transmite de la om la om. despre ce vorbim aici???

    • Despre ce sigur NU vorbim este scoaterea din context. OMS a ramas cumva la afirmatia din ianuarie, sau a corectat-o? Hai sa nu mai acceptam nicio afirmatie de la cine a gresit macar odata, si vor supravietui numai cei care nu au niciodata vreo parere clara. Da, si OMS e o organizatie cu multa politica, trasa de multe sfori, si unde pe unii ii apuca logoreea in speranta unei avansari. Ca multe altele. Important e ca nu persista in greseala, ca Belarusul care trateaza pandemia cu sunete de clopot (in dunga).

      • prietene, tu nu esti sanatos la cap? oms nu a gresit o singura data, ci in mod repetat, si asta nu e orice fel de greseala. cand timp de 3-4 luni de zile sa tot declari ca nu este o problema si sa lasi virusul sa se raspandeasca pe glob este un act CRIMINAL, pricepi? din decembrie au fost stiri si semnalate primele cazuri de covid. poti sa cauti pe internet, nici nu e nevoie, stii si tu asta, dar preferi sa-ti bagi degetele in urechi si in ochi. dai belarusul ca exemplu. la fel pot sa dau si eu suedia ca exemplu.