TIMISOARA. Previziuni optimiste in privinta deschiderii traficului pe cele doua segmente din Autostrada Lugoj – Deva aflate in santier.
Lucrarile pe lotul 3 al Autostrazii A1 Lugoj-Deva avanseaza intr-un ritm bun la descarcarea de la Holdea.
„Stadiul fizic pe tot tronsonul de 21 km a ajuns la 94-95% si avem toate sansele sa fie gata la finalul lunii iunie 2019. Estimam ca si sectorul vecin va fi dat in folosinta la toamna (22 km, Ilia-Soimus)„, apreciaza cei de la Asociatia Pro Infrastructura, care urmaresc marile santiere ale tarii.
Raman in aer insa cei aproape 13 km de autostrada dintre Margina si Holdea, care n-au fost scosi nici acum la licitatie de catre CNAIR dupa ce au fost extrasi din contractul initial pentru Lotul 2. Pe aceasta portiune, soferii vor fi nevoiti sa coboare pe DN 68A ca sa-si continue drumul.
„Astfel ca in 2019 vom avea autostrada continua de la Sibiu pana la Nadlac (granita cu Ungaria), dar cu o gaura de 13 km intre nodurile Holdea si Margina. Este vorba despre zona care contine si vestitele tuneluri pe care CNAIR nu este in stare sa le scoata la licitatie inca din 2013, de cand acordul de mediu a impus noua solutia tehnica„, noteaza Pro Infrastructura.
Echipa care urmareste marile santiere de infrastructura din Romania face un nou apel catre CNAIR: „Solicitam oficialilor din Compania Naţionala de Administrare a Infrastructurii Rutiere sa demareze in cel mai scurt timp testele si procedurile preliminare necesare receptiei pe segmentul Ilia-Holdea, astfel incat valul de trafic din perioada concediilor de vara sa beneficieze de noua autostrada. In plus, speram ca, in ceasul al treisprezecelea, responsabilii CNAIR vor scoate la licitatie sectiunea E2 (cea cu tunelurile), asa cum tot promit de ani de zile!”
Va reamintim, statul roman a atribuit in toamna lui 2013 contractul pentru proiectarea si executia lotului 2 din Autostrada Lugoj – Deva constructorului italian Salini Impregilo pentru suma de 562,73 milioane de lei, in baza acordului de mediu din 2010.
In decembrie 2013 a fost emis acordul de mediu revizuit, iar constructorii lotului 2 s-au trezit ca trebuie sa faca si tuneluri pentru protectia ursilor. Costul acestor tuneluri, de peste 100 milioane de euro, dubleaza insa valoarea contractului semnat initial cu italienii. Prin urmare, statul este obligat prin lege sa reliciteze separat aceasta sectiune. Solutia incheierii unui act aditional cu italienii ar fi fost aplicabila doar daca valoarea lucrarilor crestea cu pana la 10%.
Din cei 28,6 kilometri ai lotului 2 din Autostrada Lugoj – Deva, 15 kilometri au fost dati deja in circulatie in urma cu aproape 3 ani, pana la Margina. Ramane de vazut cand vor intra in lucru si ceilalti 13 kilometri, fara de care soferii nu vor putea circula neintrerupt pe autostrada de la Timisoara pana la Sibiu.
Pareri
Doar ca „gaura” aia ii fix partea cea mai nasoala a drumului actual.
Acolo pierzi cel mai mult timp, plus acolo se intampla cele mai multe accidente.
Poate ne explica vreun luminat psd-ist de ce autostrazile in Romania sunt „drepte”ca p*satul boului. Sa le spuna cineva la prosti psd-isti ca cel mai scurt drum intre doua puncte este linia dreapta. Ghici care personaj istoric recent a spus ca autobahn-urile trebuie facute bine si cat mai drepte, pt. ca vor ramane mult timp dupa ei?
… dar cu o gaura de 13 km intre nodurile Holdea si Margina!
Imi aduce aminte de fraza dinainte de „1989” (sedinta UTC): … prezenta a fost de 100% exceptand 5 tovarasi!
Acești oameni de nimic își bat joc de noi cu aceste cioturi de segmente de 7-9 km.Romani mai dați în ei cu pixul saaudă planeta ce oameni conduc Romania.