Monica Cialma, primul medic care a dat piept cu coronavirusul la Timisoara in urma cu un an. Amintiri din ziua in care prima izoleta a ajuns la spitalul Victor Babes, unde mii de oameni aveau sa se insanatoseasca de COVID. Video

TIMISOARA. Coronavirus, COVID 19, izoleta, simptome, costume de protectie, masca, masuri drastice, izolare, anchete epidemiologice, contacti, medici disperati, pacienti inspaimantati, tratamente, Remdesivir, plasma, spitale pline, Terapie Intensiva, morti, dar si foarte multi vindecati, durere, agonie, extaz… Toate au dat un alt sens vietilor noastre care in ultimul an s-au rostogolit ca intr-un carusel ametitor ce ne-a trecut prin momente si situatii pe care nu le-am mai trait vreodata, care ne-au speriat si ne-au intarit deopotriva, care ne-au dat puterea de a schimba lucruri si de a lupta pentru a ne recastiga lumea de dinainte de pandemie.

Se implineste un an de cand Timisoara dadea piept cu noul coronavirus.

Pe 28 februarie 2020, o tanara sosita din Italia cu avionul era confirmata ca fiind infectata cu SARS CoV 2. A fost dusa cu izoleta la Spitalul Victor Babes din Timisoara, iar o tara intreaga urmarea cu sufletul la gura transferul de acasa al femeii catre unitatea sanitara.

Odata ajunsa la Victor Babes, a fost preluata de medicul care era de garda in acea zi, doctorul infectionist Monica Cialma.

Am incercat sa ii explic ca va sta singura in salon, ca va primi un tratament care nu apartine categoriei pentru care ea este internata, ce reactii adverse ar putea sa aiba… Ca va fi retestata in cateva zile, pentru ca atunci testam mult mai repede decat in momentul actual, si ca vom tine legatura atat telefonic, cat si vizual, dar in acel echipament specific de protectie„, isi aminteste medicul Monica Cialma de la Spitalul Victor Babes din Timisoara primele discutii cu tanara speriata.

Avea sa fie insa doar inceputul. Dupa cateva zile, alti doi pacienti infectati au fost adusi la spital. Iar apoi altii si altii si numarul celor bolnavi de COVID 19 a crescut, ajungandu-se la cateva mii doar la Timisoara. Au urmat zile si nopti de nesomn, de framantari, de incercari, de studiu, de intrebari, de tratamente, de epuizare. De fiecare data Monica Cialma si colegii sai au luat-o de la capat. Iar fiecare vindecat le-a dat curajul de a merge mai departe.

Victor Babes Timisoara este printre putinele spitale, daca nu singurul, din Romania in care niciun cadru medical nu s-a infectat in unitatea sanitara cu noul coronavirus. Motivul? Nu sunt sfidate regulile. Medicii poarta in permanenta echipamentul de protectie in zonele rosii si au proceduri clare. Iar aceste lucruri s-au respectat inca de la inceputul pandemiei. Iar pentru ca respecta regulile, nu le este teama ca s-ar putea infecta.
Opiniatimisoarei.ro va prezenta atunci, in premiera, secretul din spatele organizarii rapide a spitalului si de ce doctorii au stiut din prima secunda atat de bine cum sa se protejeze. Cu doar cateva saptamani inainte, o parte dintre ei fusesera la un curs unde studiasera tot ce tine de tratamentul si protectia in fata celui mai temut virus cunoscut pe planeta – Ebola.

CITESTE SI: ‘Norocul’ nestiut pe care il au pacientii cu coronavirus de la Timisoara. Ce au facut medicii care ii ingrijesc chiar inainte de izbucnirea epidemiei

In momentul in care iti alegi Boli Infectioase ca specialitate, stii, in general, la ce te inhami. Faptul ca azi e COVID.., dar inainte au fost hepatitele, lucram cu pacientii cu HIV. De aceea, daca nu ai grija, te poti infecta si cu alte boli„, explica medicul Monica Cialma.

Doctorul Monica Cialma: Mai mult de jumatate dintre pacientii care s-au vindecat s-au intors la poarta sa-mi vada chipul de dincolo de costumul de protectie

Cand pierzi o viata, cand pierzi un pacient, il tii minte pentru totdeauna. Asta spune medicul Monica Cialma. Iar in ultimele luni, numarul celor care s-au stins din cauza complicatiilor date de COVID a fost din ce in ce mai mare. Este o lupta inegala, adauga infectionistul timisorean, cu un virus extrem de perfid. Si nu de putine ori medicii ajung in situatii in care devin neputinciosi in fata inamicului, iar asta doare.

E tragic cand omul realizeaza ca nu poate sa respire si se uita in ochii tai si spune <faceti-mi ceva> si tu esti constient si stii ca mai mult decat ai facut nu poti sa ajuti si speri ca alti colegi, din terapie, vor putea face un pic mai mult decat ai putut face tu„, spune cu amaraciune doctorul Monica Cialma.

Dar, bucuria ca pacientul de care ai avut grija cateva zile, uneori saptamani intregi, iese pe poarta spitalului sanatos nu poate fi descrisa in cuvinte. Este un imens sentiment de multumire, afirma Monica Cialma. Iar cand bolnavul plin de recunostinta vrea sa te cunoasca dincolo de echipamentul de protectie, implinirea e coplesitoare.

Am foarte multi care vin inapoi la poarta pentru ca mi-au zis: Cand va vedem imbracata in haine normale? Si eu le spun: veniti la poarta dupa 11.00-11.30 pana la 2.00. Si vin la poarta, si ne vedem in alt… format. Stii cati s-au intors? Mai mult de jumatate„, spune doctorul cu ochii in lacrimi.

VIDEO: George Stefanita

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. „Coronavirus, COVID 19, izoleta, simptome, costume de protectie, masca, masuri drastice, izolare, anchete epidemiologice, contacti, medici disperati, pacienti inspaimantati, tratamente, Remdesivir, plasma, spitale pline, Terapie Intensiva, morti, dar si foarte multi vindecati, durere, agonie, extaz…”

    :)) … Limbajul jurnalistic din ultimul an rezumat intr-o epigrama nereusita

  2. Când ne povestiți și despre infectarile Dedicate? Despre faptul ca toată primava și o parte din vara anului trecut, nu ați reușit să dat drumul la virus pe piața. Nu prea prindea, așa-i? Doar cu mari eforturi!