TIMISOARA. Turnul de Apa din cartierul Fabric, construit intre anii 1912 si 1914, zace abandonat de decenii. Reprezentantii primariei l-au dat in grija Fabricii 1 Iunie, in urma cu multi ani, apoi, desi au vrut sa-l ia inapoi in proprietate, nu au mai gasit actele de care au neaparata nevoie pentru a putea finaliza procesul de revenire in patrimoniu.
Inca din urma cu 10 ani, fosta administratie atragea atentia ca Turnul de Apa din Fabric a devenit un adevarat pericol pentru oamenii din zona, fiind intr-o stare avansata de degradare. Iar intre timp, lucrurile doar s-au inrautatit, fara ca cineva sa poata interveni.
Acum insa, chiar si fara documentele pierdute de-a lungul timpului, Primaria Timisoara are o noua sansa de a prelua castelul de apa, dupa ce Fabrica 1 Iunie a anuntat ca renunta la dreptul de administrare.
„In urmă cu mai bine de doi ani de zile am demarat procedurile privind readucerea Turnului de Apă, situat pe strada Samuil Micu nr. 16 din Timișoara, în patrimoniul orașului. Terenul pe care acesta a fost construit aparține Timișoarei din anul 2012. Turnul a aparținut patrimoniului Timișoarei încă de la darea în folosință, în anul 1914. Imobilul este trecut în patrimoniul statutului român în anul 1969, multe documente lipsind din arhive. În anul 1974, statul român dă dreptul de administrare Muzeului Banatului, care renunță la acest drept după un an. Administrarea acestuia este preluată de către Fabrica de Tricotaje ”1 Iunie”, care e păstrat până astăzi, deși aceasta a intrat în faliment, iar procedura este aproape de finalizare.
În repetate rânduri, am solicitat Ministerului Finanțelor trecerea turnului în proprietatea orașului și, imediat, pornirea procedurilor pentru reabilitarea acestuia.
Din nefericire, Turnul de Apă nu figurează în evidențele statului român, nefiind niciodată completat formularul P4000. În urma presiunilor, la care nu am renunțat, chiar dacă primarul mi-a luat atribuțiile în ceea ce privește Direcția de Patrimoniu, am continuat să fac demersuri pentru salvarea acestui monument istoric.
Fabrica „1 Iunie” ne anunță acum, prin adresa 474/09.10.2023, că renunță la dreptul de administrare și că solicită radierea din evidența Direcției Fiscale. Prin urmare, Primăria Municipiului Timișoara trebuie să continue toate demersurile necesare pentru obținerea proprietății depline a acestui monument istoric„, a anuntat viceprimarul liberal Cosmin Tabara.
Turnul de Apa din Fabric este un monument industrial din Timisoara, finalizat in 1912, pe actuala strada Samuil Micu, la nr. 16. El facea parte din sistemul de alimentare cu apa al Timișoarei de la inceputul secolului al XX-lea, impreuna cu turnul din cartierul Iosefin. Cele doua turnuri au fost construite in pereche, avand o inaltime de 52 de metri si fiind amplasate la capetele retelei de distributie a apei. Serveau pentru compensarea consumului maxim din timpul zilei si pentru mentinerea unei presiuni constante.
Atat in Fabric, cat si in Iosefin, in incinta turnurilor de apa erau locuintele angajatilor si un post telefonic prin care se comunica cu Uzina de Apa.
Pareri
Fritz e devina! Și acum, dacă nu era Tabara de la pnl, sigur cădea turnul de apa din Fabric. Ce noroc ca viceprimarul Tabara este responsabil pe patrimoniul primăriei TM!
Turnul e al nimănui,nu cred că primăria îl mai poate recupera
Tocmai ia-u instintat pe cei de la 1IUNIE ca sunt proprietari de drept ….manarie Romaneasca