Morile Banatului aduse in fata timisorenilor intr-o expozitie de exceptie in Bastionul Theresia. A fost lansata o carte dedicata acestor bijuterii ale regiunii. Foto

TIMISOARA. Dupa ce ani de zile a organizat diferite actiuni in urma carora unele dintre morile de apa din Banat au fost salvate, curatate sau reparate si aduse in stare de functionare, Asociatia Acasa in Banat a reusit sa reuneasca informatii pretioase despre aceste constructii fabuloase din aceasta parte de tara si le-a reunit intr-o carte.

CITESTE SI: Ceasul lui Gagarin, patch-ul lui Dumitru Prunariu sau primul ziar care a transmis stirea despre primul om ajuns in spatiul cosmic. Expozitie in premiera pentru Romania la Muzeul National al Banatului, marca Initiativa in Educatie. Foto 

Volumul a fost lansat la Info Centrul de la Bastion, iar intre paginile acestuia se regasesc date despre cele 410 mori gasite de asociatie in peste 170 de localitati din Timis si Caras Severin, fiecare cu povestea si secretele sale.

Tot la Info Centrul Turistic a fost organizata si o expozitie cu fotografii ale morilor, insotite de detalii despre fiecare in parte.

Prin acest eveniment, dar si munca depusa in ultimii ani, Asociatia a vrut sa puna cat mai bine in valoare aceste constructii si sa le aduca in atentie turistilor. Cei prezenti au putut vedea si un film documentar despre morile din Banat.

Ne-am bucurat sa vedem un interes atat de mare, sa avem alaturi de noi morari si proprietari de moara, arhitecti, istorici, constructori, voluntari ai Asociatiei Acasa in Banat, pasionati.
Am prezentat munca asociatiei din ultimii 4 ani: documentare pe teren si in arhive si, fotografii istorice si actuale, informatii adunate de la localnici, dar si experienta dobandita in renovarea si reabilitarea morilor, amenajarea traseelor turistice pentru punerea in valoare a acestor obiective„, transmite Radu Trifan, autorul volumului si presedintele Asociatiei Acasa in Banat.

Expozitia poate fi vizitata la Timisoara pana in 11 octombrie, dupa care aceasta va face un tur al Banatului.

Lansarea cartii si expozitia itineranta vor continua in data de 12 octombrie, cand ne vom intalni cu publicul din Resita, in 19 octombrie la Jimbolia, in 26 octombrie la Sannicolau Mare si in 7 noiembrie la Oravita.
Expozitia itineranta si filmul documentar fac parte dintr-o actiune finantata de Consiliul Judetean Timis prin programul TimCultura 2023„, mai transmite Radu Trifan, presedintele Asociatiei Acasa in Banat.

Cartea poate fi comandata prin intermediul unui formular ce poate fi completat AICI.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.