Mos Craciun e batranelul care in fiecare an in ajunul Craciunului le aduce cadouri copiilor cuminti si le lasa cate o nuielusa celor care au fost neascultatori. Legenda Mosului difera insa de la o tara la alta si de la o perioada la alta.
Care este de fapt legatura dintre sarbatoarea crestina a nasterii Domnului si celebrul personaj Mos Craciun? Putina lume mai stie ca cel mai iubit personaj de sarbatori are in spate o poveste care tine atat de legenda cat si de marketing.
Povestea „oficiala” despre Mos Craciun spune ca de sute de ani imparte cadouri tuturor copiilor, cu sania lui trasa de cei 12 reni. Tot anul este ocupat sa construiasca jucarii in atelierul sau din Laponia, impreuna cu spiridusii. Mos Craciun este batran, foarte batran…
Insa, batranelul simpatic nu a existat dintotdeauna. El s-a nascut in urma cu sute de ani, dar nimeni nu mai stie exact cand si unde anume.
Una dintre legende leaga pe Mos Craciun de momentul Nasterii Domnului. Aceasta spune ca Maica Domnului, fiind cuprinsa de durerile nasterii, i-a cerut adapost lui Mos Ajun. Motivand ca este sarac, el a refuzat-o, dar a trimis-o la fratele lui mai mic si mai bogat, Mos Craciun. Ajunsa la casa lui Craciun, Maica Domnului o gaseste acasa pe sotia acestuia, Craciuneasa si ii cere acesteia adapost. Craciuneasa nu a stat mult pe ganduri, insa stiindu-si sotul rau si necredincios, nu o primeste in casa si o trimite sa nasca in grajdul vitelor. Apoi, fara sa-i spuna sotului ei, Craciuneasa o ajuta pe Maica Domnului sa-L nasca pe Pruncul Iisus. Afland Craciun, acesta isi pedepseste sotia.
Dar Maica Domnului printr-o minune o ajuta pe Craciuneasa sa scape de pedeapsa sotului ei. Craciun, vazand aceasta minune si afland ca in grajdul sau S-a nascut Domnul Iisus, se caieste si ii cere iertare lui Dumnezeu, devenind astfel “primul crestin”. Se spune ca el s-a cait atat de mult, incat a doua zi si-a impartit intreaga avere copiilor saraci. De atunci, in fiecare an, in Ajunul Nasterii Domnului, Mos Craciun vine cu sania trasa de reni, intra pe horn si ne pune sub brad cadourile mult asteptate.
In secolul XIX au avut loc primele reprezentari ale Mosului: un batranel simpatic, imbujorat si dolofan, care imparte cadouri din sania sa trasa de reni. Apoi, in 1931, campaniile publicitare pentru Coca Cola il infatisau pe Mos Craciun imbracat in rosu, zambitor si cu o burtica durdulie. Imaginea lui Mos Craciun in rosu este de acum cea mai populara. De-a lungul anilor, si Hollywood-ul a profitat de pe urma lui Mos Craciun, care a aparut in diferite filme.Numai in statele Unite au fost produse peste 400 de pelicule in care isi face aparitia batranul cu barba alba.
Si pentru ca legenda sa ajunga la apogeu, astazi Mos Craciun exista in carne si oase si isi asteapta oaspetii in casuta sa de lemn din Laponia, inainte de a porni sa imparta darurile.
Astfel ca agentiile de turism din intreaga lume organizeaza, in fiecare an, excursii catre casuta lui Mos Craciun, unde cei mici pot vedea atelierul de jucarii, sania, renii si, mai ales, ii pot spune direct Mosului ce si-ar dori de Craciun. Atunci copiii au dovada ca el exista si vor astepta cuminti in fiecare an venirea lui, stiind ca Mosul nu ii va dezamagi.