Cand vine vorba de sport, de diete sau de a renunta la kilogramele in plus, discutiile pot fi lungi si oricare dintre noi gaseste cel putin o scuza pentru a nu face miscare. Nu avem timp, ne este greu, nu stim cum, unde sa facem sport, nu putem sa ne abtinem de la a mai manca o prajiturica sau un hamburger plin de calorii.
Specialistii spun ca nu exista reguli stricte pentru a fi motivat si ca totul depinde numai si numai de noi. “Fiecare om trebuie sa se gandeasca la faptul ca orice gram dat jos este o ameliorare a sanatatii sale. Asta trebuie sa fie singura regula in cazul dietelor”, este de parere Laura Diaconu, medic nutritionist.
Andreea Ulmeanu, fosta campioana mondiala de gimnastica este instructor de fitness in Timisoara. Ea este de parere ca motivatia oamenilor apare de a face sport si de a da jos kilogramele apare in functie de varsta si ca la cei peste 35 de ani dorinta de a slabi este mult mai mare decat la tineri. “Ideea de baza este ca trebuie sa te gandesti ca o data ce faci sport o faci pentru sanatatea ta, nu pentru altii. Faci un lucru bun care-ti tonofica muschii, care-ti fac inima mai puternica. E greu, insa trebuie tot timpul sa te gandesti la beneficiile care ti le aduce sportul, nu la sacrificiile pe care le faci cand faci sport”, spune Andreea Ulmeanu.
Nu alegeti dieta drastica!
Daca doriti sa nu va lasati de diete sau de sport, specialistii recomanda sa alegeti cele mai simple variante de sport si de dieta. „Eu le recomand pacientilor mei o dieta simpla, hipocalorica. Aceasta dieta este una pe termen lung, insa niciodata nu vei lesina, nu ti se va face rau de la ea, nu te vei simti niciodata foarte slabit“, spune nutritionista Laura Diaconu.
Daca aveti de gand sa renuntati la kilograme folosind metoda sportului, este bine de stiut ca mersul la sala nu este obligatoriu. „Pe cei care se lasa dupa 2-3 sedinte de sala le spun ca nu trebuie sa vina la sala, dar trebuie sa faca miscare zilnic. Si ma refer aici in special la miscarea de zi cu zi. Adica sa renunte la masina, sa mearga mai mult pe jos sau sa urce cat mai des scari, acolo unde au ocazia“, conchide Andreea Ulmeanu.
Cum sa ramai motivat!
1. Stabiliti-va clar niste obiective si asigurati-va ca ele sunt masurabile. De exemplu, formula «Vreau sa fiu in forma» nu spune de fapt nimic. Reformuleaza in «Vreau sa elimin 2 kilograme pana pe 1 august».
2. In fiecare luna, faceti-va cate o fotografie si comparati-o cu cele din lunile care au trecut.
3. Daca aveti o prietena sau prieten care vor sa faca exercitii, formati o echipa.
4. Notati scuzele pe care le-ati mai folosit anterior, cand ati vrut sa va lasati de exercitii, pentru a nu le mai repeta.
5. Variati exercitiile pe care le faceti.
6. Amintiti-va mereu ca exercitiile si dieta le faceti pentru dumneavoastra, nu pentru altii.