Motivul pentru care abonamentele de parcare dintre blocuri trebuie cumparate doar de la ghiseul Timpark. Tot ce trebuie sa stii despre noul sistem ce intra in vigoare la 1 aprilie la Timisoara

TIMISOARA. Mai sunt doar cateva zile pana cand, la Timisoara, se va plati din nou parcarea in toate zonele cuprinse in sistemul Timpark.

CITESTE SI: Benzinarie inchisa de OPC langa Timisoara. Prapad facut de catre comisarii de la Protectia Consumatorului la mai multe statii de combustibili

Din 1 aprilie intra in vigoare noul regulament de parcare, astfel ca toti cei care doresc isi vor putea cumpara abonamentele incepand din 21 martie.

Pe de o parte, pentru a evita aglomeratia la ghisee, soferii isi vor putea cumpara abonamentele, si anul acesta, online, de pe site-ul Timpark.
Cei care vor folosi aceasta metoda de plata trebuie sa stie ca, dupa ce achita contravaloarea abonamentului, este recomandat sa isi listeze factura. Intrucat toate procedurile se fac de la distanta, cei care opteaza pentru acest tip de achizitie nu vor trebui sa afiseze nimic in bordul masinii, urmand ca echipele Timpark sa verifice autovehiculele in sistem, in baza numerelor de inmatriculare.

Abonamentul rezidential se cumpara doar de la ghiseu

Exista, insa, si exceptii. Conform noului regulament de parcare, din 1 aprilie vor fi obligatorii si abonamentele rezidentiale. Acestea insa, vor putea fi cumparate doar de la sediul Timpark.

Potrivit reprezentantilor societatii, a fost luata aceasta masura pentru a evita orice fel de frauda, avand in vedere ca abonamentele pentru parcarile rezidentiale vor putea fi facute doar in baza documentelor de identitate.
Practic, isi vor putea face astfel de documente doar cei care au carti de identitate sau vize de flotant la adresa pentru care le solicita. Acest tip de abonamente nu garanteaza insa gasirea unui loc de parcare. Reprezinta insa o modalitate de a-i determina pe cei din alte judete sa opteze pentru o forma legala de locuire.

Incepand cu 21 martie, la Timpark vor fi deschise 4 ghisee pentru emiterea de abonamente de parcare, fie rezidentiale, fie cele pentru restul zonelor tarifare, intre orele 8.00 si 20.00.

***

Va reamintim, in acest moment, cu exceptia Zonei 0 (Zona Verde), plata pentru parcare in Timisoara ramane suspendata pana la intrarea in vigoare a noului regulament.

Infiintarea si functionalizarea Serviciului de Administrare a Parcarilor Publice a adus o majorare a tarifelor de parcare la Timisoara, dar si modificarea zonelor in care se aplica taxarea.

Parcari mai scumpe, plata cu ora in centru si abonamente pentru riverani

Sistemul Timpark este reorganizat, iar autoritatile au modificat atat tarifele, cat si modul si zonele in care se va face taxarea.

Astfel, de la 1 aprilie, cei care vor sa isi lase masinile in Zona Verde a orasului vor plati un tarif crescator, de la 4 lei, in prima ora, pana la 7 lei, incepand cu a patra ora, iar inregistrarea se va face cu ajutorul telefonului mobil, prin sms, cu voucher sau card bancar.

Pe de alta parte, vor intra in vigoare si abonamentele rezidentiale, pentru locurile de parcare din cartier, dintre blocuri, care, la randul lor, sunt impartite pe 3 categorii si costa intre 70 si 110 lei pe an.

Insa, cei care isi vor achizitiona acest tip de abonament, in baza documentelor de domiciliu, nu au siguranta ca vor gasi un loc de parcare in fara blocului, atunci cand ajung acasa.

In cazul abonamentelor, pot beneficia de o reducere la jumatate mai multe categorii de pensionari, cu venituri reduse. De asemenea, persoanele cu handicap sau cele cu vehicule electrice vor beneficia de gratuitate. In cadrul sedintei de plen desfasurata marti seara, alesii locali au decis ca si cei care doneaza sange sa beneficieze de gratuitate la parcare pe o perioada de 30 de zile.

Totodata, cu intrarea in vigoare a noului Regulament de parcare, abonamentele care acopera trei zone de parcare – rosie, galbena si albastra, se scumpesc considerabil si ajung pana la aproape 700 de lei pentru un an.

Cand ti se blocheaza rotile?

In continuare, la 3 abateri de la regulament, angajatii structurii care va gestiona parcarile vor putea bloca rotile masinilor, iar pentru recuperarea autoturismelor vor trebui achitate taxe de penalizare si de deblocare.

Amenda pentru nerespectarea regulamentului va fi de 90 de lei. In cazul in care nu este achitata, reprezentantii Timpark au la dispozitie 3 ani pentru a emite o somatie pentru plata acesteia. Daca nici la 15 zile de la emiterea somatiei, amenda nu este achitata, aceasta este majorata la 180 de lei.

120 de lei va fi pretul ce trebuie platit pentru deblocarea rotilor.

In continuare, institutiile, bancile, firmele si spitalele isi pot inchiria locuri din sistemul Timpark, in limita a 30% din spatiile de parcare din zona respectiva. Pretul inchirierii pe o zi este calculat in functie de tariful aplicat zonei respective inmultit cu 12. Locul inchiriat trebuie marcat cu borne metalice, pe cheltuiala chiriasului, prin firma care va gestiona sistemul de parcare din oras.

In total, conform noului regulament, in cele 4 zone tarifare ale Timisoarei, sunt cuprinse 206 strazi prevazute cu 19.455 de locuri de parcare.

Iata mai jos impartirea pe zone tarifare a strazilor cuprinse in noul Regulament de parcare Timpark!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Parcarea pe strada Eneas este gratuita

    • Intr-o era a tehnologiei, unde platesti zilnic cu cardul ei zic ca nu se pot elibera aceste abonamente decat la ghiseu. Rusine si incompetenta mai mare ca aici, ce ma mira e condusa de aceleasi persoane de pe timpul lui Robu si chiar dinainte lui…

  2. O întrebare pentru cretinii din Primărie,lingăii USR…Cetățenii care conduc mașini de firma,in mare parte înmatriculate pe București,cum își vor cumpăra abonamentele?De asemenea cei care nu au domiciliu încă în Timișoara(Gorj,Mehedinți,Hunedoara,Caras,etc)???Sau noi,cei cu domiciliu in Timișoara vom platii abonament,iar ceilalți enumerați mai sus vor parca…?Idioților,Cretinilor,Labarilor,Gunoaielor!!!

    • 1. Masinile de firma cu nr de Bucuresti , se parcheaza in parcarea firmei , nu pe orice strada .
      2. Masina cumparata in leasing ca pers. fizica , cu nr de Bucuresti , o poti parca la domiciliu dovedind cu actul de identitate (adresa de domiciliu ) si contractul de leasing .
      3. Cei din GJ , MH , HD, etc pot beneficia de un abonament rezidential in baza vizei de flotant sau contract de inchiriere inregistrat la ANAF .

      Sunt reguli valabile in orice oras civilizat din vest .

      PS Cu toatea astea , Timisoara e condusa de niste incompetenti , la toate nivelete , incepand cu Fritz .
      Ne va trebui mai mult timp sa ne revenim , decat ii va trebui Ucrainei sa-si revina dupa razboi .

      • Voi chiar vorbiti fara toate informatiile.
        Masinile de firma in parcarea firmei? Daca firma e din Bucuresti si tu lucrezi in Timisoara cu domiciliul aici ,te duci seara la Buc s-o parchezi?
        Zici ca traiti intr-o bula a voastra!

        • Daca esti firma din Bucuresti , iar activitatea ta comerciala implica existenta unei flote de masini in Timisoara , nu poti sa lasi masinile din flota printre blocuri , ci presupune sa ai un sediu cu parcare , iar daca nu , inchiriezi o parcare privata .
          Cum dracu ar fi ca emag ,, fan curier , cargus , dhl , sa-si lase masinile printre blocuri dupa incheierea programului de lucru
          Atentie , nu vb de colaboratori care detin in proprietate masina si care pot sa-si faca abonament la adresa de domiciliu .

          • Vedeti cum vorbiti fara sa luati in calcul ca firma mama e din alta localitate si are un reprezentant in Timisoara care face munca de teren cu masina companiei.Va ganditi doar la ce vedeti voi pe strada, nu vorbesc de companii cu flote mari.De parcare privata sa stiti ca firmele platesc .Discutia este despre parcarea rezidentiala.

      • Sa raspundem punctual.
        1. Lucrez pt o firma din București ca si inginer proiecte, ce fac o parchez la București?
        2. Si aia cu Mh,Gj etc au apartamentele cumparate si poate nu si-au schimbat buletinul, nu esti obligat. Este o inepție „sa stam cu forme legale” la noi in tara dar buletinul e facut pe genunchi? Si mai vrem libertate.
        Prin plata abonamentului nu se garantează efectuarea vreunui serviciu de catre primarie atata timp cat nu iti garantează si locul de parcare.
        Cel mai corupt birou de înmatriculari la Timișoara, stai 4 sau 5 luni ca iti iasă numerele, vai de steaua lor, dar vor bani mulți mai mulți.

  3. „vor fi deschise 4 ghisee pentru emiterea de abonamente de parcare, fie rezidentiale, fie cele pentru restul zonelor tarifare, intre orele 8.00 si 20.00.”
    Astia sunt nebuni?! Cum cred ca vor face fata daca toti rezidentii buni de plata au 10 zile sa-si faca abonamente?! Iti ie concediu si te muti la ghiseu, cum a fost la inceputul anilor ’90 pe la ambasadele occidentale?

    • 1. Dar de fapt nici nu-i interesesza! Esențial ptr ei este terorizarea cetățenilor. Imi pun intrebarea (retorica) cate parcări au construit in centru in acaeasta perioada?ZERO. Firmele vor consuma din parcările locatarilor ca de, ele au pile, relații , prieteni! Tipic neocomunism de teroare!
      2. Patru gisee a 5 minute/client ori 10 ore = 600 clienți/zi. Unde pui pe cei cu pile care vor intra pe usa din dos (inclusiv firmele). Spuneti stimati tovarăși in aceste conditii cate zile vor fi necesare pentru satisfacerea clientelei? Sau noi nu gandim ci facem doar scenarii?
      3. Si cum ramane cu cetatenii din zona care nu mai apuca locuri rezervabile? Isi vand masinile? Pleci in aceste zile in concediu (doamne fereste spitalizare) . Cine iti rezolva problema In astfel de situatii? Iti gasesti masina „pierduta undeva” samd.
      M-ar bucura ca pmt prin „creierele” sale sa raspunda la astfel de intrebari!

      Mai sunt si altele.

      • 600 /zi, la distributia ” uniforma:” a solicitatilor, dictata de statul la coada!
        Mai bine dati numere de ordine cu programare

      • 600/zi per ghiseu => 2400/zi la 4 ghisee

  4. ‘tu=v’a-n+gura de imbecili; sa stai la rand in 2022 la ghiseu; sa va trasneasca cu fulgerele de pe barajul Vidraru!!!!

    • Daca nu injuri, nu esti sanatos? Se vede ca esti nacut la 3 luni si 8 zile, de asta esti asa dobitoc si ai limbaj,de avorton !!!

      • Dosnicilor, vremea politetii a trecut. Desi voi refuzati sa credeti oamenii nu va mai suporta!!Ati distrus totul in jurul vostru cu o satisfactie bolnavicioasa!

  5. Eu nu va plătesc nimic, doar daca am nr de parcare rezervat in fața blocului, altfel va dau in instanta, si sugerez la toată lumea sa facă la fel, in instanta, nu pot plăti un lucru ce nu exista… Asa ne trebe străini in conducerea orașului si a statului, rușine ca nu ieșim in strada ca in 89

    • Timisoarene,nu te obliga nimeni sa platesti. Plata patcarii, e ceva optional nu obligatoriu. Parcarea in timisoara,se plateste de peste 20 de ani si tu, te trezesti acum sa te duci in instanta? Te faci de ras. Crezi ca in atatia zeci de ani, nu a mers nimeni in instanta? Si ….uite ca sistemul de prcare inca functioneaza. Asa ca stai pe fundul tau,ca-ti pierzi vremea degeaba. Sau na…daca te plictisesti….. 🙂

    • Mai bine renunta la masina si ai rezolvat problema. Sa ai masina nu inseamna automat ca statul/municipalitatea trebuie sa iti asigure parcare. Ca tu ti-ai luat masina si nu ai avut parcare deci nu ai unde sa-ti lasi masina, e strict problema ta, ce ti-ai asumat-o din momentul in care ai cumparat masina.
      optiunea 2: Poti cumpara un teren langa locuinta (nu iti trebuie mult, 3m x 4m, adica 12mp), transformi in parcare si ai rezolvat problema.

      • Dupa cum ai raspuns se pare ca si tu ai renuntat la ceva si anume la creier. Astfel ai scapat de probleme si scrii comentarii de analfabet functional.
        Omul nu are o problema ca nu are loc de parcare langa locuinta. Cand si-a cumparat masina stia de aceasta situatie. Problema e ca acum trebuie sa plateasca in plus fara a avea vreun beneficiu. Ba mai mult poate trebuie sa umble si pe la ghisee pe deasupra, acum pe pandemie.
        Intradevar, primaria nu are o obligatie legala de a asigura locuri de parcare cum nu are nici obligatia de a asigura caldura sau transport in comun decent, lucruri care tin de confortul cetatenilor si care vor vota in consecinta. Cel mai probabil cu proxima ocazie nu vor mai fi asa de naivi incat sa voteze persoane fara competente care au prezentat tot felul de promisiuni pompoase dar au facut fix pe dos.
        Legat de cumpararea terenului nu cred ca e cinvea care sa vanda, inclusiv primaria. Pur si simplu exista asa ceva. Mentionand asta ca solutie denota o ruptura profunda de realitate pe langa inteligenta redusa.

        • Ce imi place, cum toti laudau pe Robu cand a facut parcarile, dar putin au stiut atunci ca si acum ca ceea ce se face acum era decis de atunci…

      • Simplu: esti un B dar ai pile si relații, partid rude … Sau ai deja parcarea rezolvată pe aceste cai!
        Cred ca cei care au ramas/ rămân in timisoara ar trebui sa se gandeasca bine la ce-i așteaptă!

  6. Din start, toți suntem considerați niște nemernici, hoți etc. etc. și de aceea trebuie să mergem la ghișeu să dovedim că suntem noi, că e mașina noastră și că are ITP-ul la zi. Și dacă acest ITP expiră la una, două sau trei zile după ce fac abonamentul? Mulțumim consilierilor USR, PSD, PNL, UDMR etc.! Se vede că toți, în frunte cu aventurierul, au case și curți. Habar n-au ce-au votat. Că de citit regulamentul nu l-au citit nici măcar șefii de la Timpark. Altfel nu le-ar fi scăpat niște inadvertențe de fond. Cine va plăti procesele pierdute cu cetățenii?

    • Regulamentul l-au votat cei de la USR imporeuna cu consilierul exclus din PNL. Pentru ca proiectul sa fie adoptat era nevoie doar de majoritate simpla, nu de unanimitate. UDMR nici macar nu a mai trecut pragul electoral, astfel nu a intrat in componenta consiliului local.

  7. cum dracu sa platesti pt ceva nefiind sigur ca beneficiezi de acel ceva? asta numai mintile limitate ale useristilor puteau debita. sa vedeti de acum scandaluri intre bastinasi si vinituri pe locurile de parcare, ca acu e pe bani. si ce faci daca ai 2 sau mai multe locuinte, domiciliu pe una, dar locuiesti in mod uzual in alta. iti faci viza de flotant singur?

  8. De ce trebuie să plătesc încă o taxă în plus lui Donimic? După ce că nu vă asigură nimic (nici măcar apă caldă la robinet) își mai umflă buzunarele pe seama timișorenilor. Vi se pare normal?
    Robu nu a fost bun, a venit ăsta de care nimeni nu a auzit si sa proțăpit pe fotoliu de primar ( că să nu discutam cum a ajuns primar),iar acum vă jupoaie cu tot felul de baliverne. Plăți dacă vi se pare corect încă o taxă pe lângă impozitul pe care îl încasează primăria pentru mașină. Deci taxă la taxă, nu este legat.

  9. Prefer să-i dau paznicului de peste drum, un pachet de țigări sau două beri pe lună, si să țin mașina în curtea unei firme, decât să umflu buzunarele primărie care nu vrea decât bani nemunciti.

  10. Să va cati din alte județe ce lucrează și locuiesc cu chirie au flotant,serios,cum poți să plătești parcare dar nu au loc asigurat,asta nu am mai auzit,serios,in ce lume sunteți,da,plătesc abonament dar sa am locul meu,așa sunt in multe orașe din RO,daca nu poți asigura măcar atâta,atunci nu mai pune parcare peste tot orașul cu plata,sa vezi câți vor parca pe camp.

  11. Apropo,dar cei care au mașini electrice,nu vad de ce nu plătesc și ei parcare,e mașină care circula pe drumurile publice,voi face plângere în instanță pentru așa ceva.

  12. Ati vrut primar neamt acum aveti taxe de parcare si impozite dublate…. Imi vine sa vomit cand aud de Fritz si de USR..niste gunoaie ordinare….

  13. Este evident ca atatia oameni nu au cum sa-si faca abonament in 10 zile la 4 casierii. Daca ar fi de buna credinta ar aplica regulamentul dupa 60 de zile de la inceperea eliberarii abonamentelor.
    Probabil ca asa a fost gandita treaba, oamenii sa nu poata plati iar ei sa poata amenda

  14. Parcarea din spatele blocului este intre str. Transilvania si str Bran, dar intrarea este de pe str Vulturilor si figureaza ca parcare Vulturilor. Defapt aceasta parcare este inconjurata de 4 strazi. In cazul acesta se poate achizitionana abonament?

  15. Marea ineptie este legata de faptul ca iti poti face un singur abonament / adresa, desi intr-o tara democratica, ai tot dreptul de a detine 2 sau mai multe masini, perfect legal.
    Cum naiba poate un regulament local de parcare sa se bata cap in cap cu drepturile democratice ???
    Sunt o gramada de oameni ce detin poate 2 autoturisme, si nu ma duc cu discutia in diverse polemici (ca de ce ai nevoie de 2 masini sau ca de ce iti trebe mai multe … vorbim de dreptul fiecaruia de a detine in mod legal mai multe autoturisme, atata timp cat plateste impozitele, rca-urile, itp-urile, etc. ptr ele)
    Ce fac toti acesti oameni cu a 2-a masina ? O muta pe vre-un camp ?
    TimPark nu iti poate limita acest drept la proprietate si nici nu iti da o varianta de a achita aceste abonamente. Oricum nu garantezi niciun loc de parcare cu acest abonament, dar nici nu lasi tot prostul sa plateasca, asta si daca vrea

    • … si as mai adauga aici o chestie, la fel de imbecil gandita.

      Mergi in vizita la niste prieteni, dupa ora 17, in alt cartier … sa zicem ca tu ai abonament rezidential 2 si te duci intr-o zona in care parcarea este rezidential 3 sau invers, ce facem ? … mai avem voie sa ne vizitam si sa ne parcam masinile pe domeniul public totusi ? Sau interzicem si asta prin minunatul regulament ?

      Cazul 2, te viziteaza un prieten sau un neam din alt oras si intentioaza sa petreaca cateva zile la tine in gazda, ei ce fac ? Interzicem si asta ?

      Regulamentul asta este o porcarie ordinara scrisa pe genunchi, fara a lua in calcul multe scenarii din viata reala.
      Daca pana una alta, interesul lor este sa taxeze aceste locuri rezidentiale, de ce nu se limiteaza strict la ideea de a avea locurile de parcare achitate, indiferent de circumstanta.
      Eu daca vizitez un prieten in alta zona tarifara, de ca nu pot plati 1-2-3-5 ore, parcarea in acea zona ? Exista o gramada de lacune, inclusiv cea cu 2 masini in proprietate

  16. Mă poate lămuri cineva, vă rog, dacă vin la mine părinții din altă localitate și parchează în cartier o zi-două, în spatele blocului, va trebui să plătească parcare? Totul mi se pare haotic…