Motivul pentru care instanta a decis sa o aresteze pe Elena Udrea. Ce greseala majora a facut aceasta?

Acuzata de trei fapte de trafic de influenta in legatura cu incheierea si derularea acordului cadru de licentiere Microsoft din anul 2009, fostul ministru Elena Udrea ar fi putut ramane in libertate pe perioada anchetei daca nu ar fi facut o greseala majora.


Potrivit motivarii deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) de arestare a Elenei Udrea, declaratiile acesteia  in presa, cand era sub control judiciar, constituie indicatii catre martorii si inculpatii din dosarul Microsoft, in special catre Dorin Cocos, ea dorind ca acesta sa o sustina in denuntul impotriva lui Coldea.

Judecatorul de drepturi si libertati a fost de acord cu opinia procurorilor DNA ca Udrea si-a incalcat obligatia de a nu lua legatura in nici un mod, direct sau indirect cu martorii si inculpatii din dosarul Microsoft.

„Fara a nega dreptul la libera exprimare al inculpatei si faptul ca nu avea o interdictie expresa de a se prezenta la emisiuni televizate ori de a da diferite interviuri, instanta retine totusi faptul ca inculpata nu a dat, initial, nicio declaratie la urmarirea penala fata de acuzatiile care i se aduceau, in legatura cu obtinerea ilegala a unor sume de bani in dosarul Microsoft.

In aceste conditii, explicatiile date de inculpata in mass-media se constituie in tot atatea indicatii catre martorii si inculpatii din dosarul respectiv, in special catre Dorin Cocos, privind pozitia procesuala pe care inculpata ar dori ca acesta sa o adopte, legat de acele sume de bani si mai ales de faptul ca doreste ca acesta sa o sustina in denuntul formulat impotriva unui sef de serviciu secret roman”, arata instanta.

In legatura cu solicitarea DNA de arestare preventiva a Elenei Udrea, in cazul infractiunii de trafic de influenta cercetata dupa denuntul lui Dinu Pescariu, judecatorul de drepturi si libertati o considera intemeiata intrucat „exista probe din care sa rezulte suspiciunea rezonabila ca inculpata ar fi comis infractiunea respectiva”.

Sursa: ziare.com

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.