Daca va doriti o casa eleganta si aranjata cu bun gust, puteti opta pentru mozaic, care poate fi folosit atat la amenajarile interioare, cat si la cele exterioare. Mozaicul reprezinta ceva inedit in materie de finisaj si va poate transforma locuinta intr-un spatiu unic, iar prietenii pot deveni cu usurinta invidiosi.
Designerii spun ca mozaicul inlocuieste cu succes finisajele clasice, cum ar fi gresia, faianta si ofera o nota pretioasa baii. Montarea lui este putin mai complicata, insa rezultatul este cu siguranta unul deosebit.
Modele diverse, pana la imagini 3D
Mini-placutele se gasesc sub tot felul de forme si de modele. Pot fi simple, intr-o singura culoare, in mai multe culori sau cu desene care mai de care mai interesante. Exista chiar si mozaic cu imagini 3D sau cu teme religioase.
Mult timp, mozaicul a fost considerat invechit si kitchos, insa in ultimii ani a capatat o noua valoare, dupa ce au fost lansate cateva colectii inedite. Se poarta diverse modele cu culori, dar si cele cu imagini, cum ar fi postere cu vedete. Cativa designeri au propus imagini cu Marilyn Monroe, realizate exceptional, imagini cu obiecte, umbre si variate forme pixelate, dar si imagini cu flori.
Mozaicul poate fi aplicat atat pe pereti, pe cada, cat si pe pardoseala. Exista mini-placute de sticla, model venetian, de piatra naturala, ceramica sau din bucatele de oglinda. Preturile variaza, asa cum este normal, in functie de modele. Cele mai simple costa in jur de 150 de lei metrul patrat. si pentru ca mozaicul este, prin definitie, o arta decorativa si a fost folosit inca din antichitate la decorarea peretilor si a pardoselilor, placutele trebuie puse de specialisti, pentru ca in final sa fie obtinuta o lucrare de calitate si cu bun gust. Aceasta mai ales ca granita dintre lux si kitsch este subiectiva si strans legata de imbinarea culorilor si de materiale.
Asadar, sunt tipuri de mozaic destinate unor decoruri moderne. Rezultatul poate fi unic si personalizat. Specialistii spun ca mozaicul de sticla este durabil si poate fi furnizat si in modele 3D, care schimba viziunea unui spatiu. Exista o sumedenie de site-uri unde gasim nenumarate modele de mozaic. Magazinele cu materiale de constructii sunt, de asemenea, pline de idei de unde putem fura cateva concepte.
Istoria mozaicului
Cuvantul ”mozaic” provine din grecescul ”mouseion”, care inseamna ”muza”. Initial, cu mozaic se decorau grotele inchinate muzelor. Practic insa, mozaicul reprezinta o lucrare tehnica decorativa. Pur si simplu se asambleaza bucati mici de piatra, sticla, ceramica sau marmura, de diferite culori. La final se creeaza un anumit motiv sau o anumita tema artistica.
Tehnica se cunoaste inca din Mesopotamia, unde se faceau mozaicuri din bucati mici de piatra fina. Aparea si in Egipt, la primele dinastii, dar a cunoscut o dezvoltare exceptionala in spatiul islamic, un spatiu cam sarac vizual. Cu timpul a ajuns sa fie considerat invechit, dar, in acelasi timp, si un aspect de design extrem de rafinat.