Mugur Isarescu: Nu vedem posibila reducerea CAS in urmatoarele 6 luni

Miscarile recente, de amplitudini mari ale leului nu s-au facut la Bucuresti, ci la Londra si New York, a explicat Guvernatorul BNR Mugur Isarescu la sediul Bancii Centrale.

Potrivit Guvernatorului, exista circa 10 miliarde de lei in titluri de stat care se afla in mainile nerezidentilor, iar miscarile acestora sunt greu de anticipat. Referitor la numirea prim-viceguvernatorului la conducerea Finantelor, Isarescu a spus ca mutarea reprezinta un cost pentru BNR dar si o garantie ca politicile fiscale nu vor derapa. „Nu vedem posibila reducerea CAS in urmatoarele 6 luni„, a mai aratat Guvernatorul, iar recuperarea salariilor „ar putea avea un anumit impact asupra inflatiei. Trebuie sa vedem contextul bugetar fiscal in care va fi gandita aceasta masura„.

Cele mai importante declaratii ale lui Mugur Isarescu:

–    Miscarile mari ale leului nu s-au facut la Bucuresti. Leul este o moneda convertibila, sunt 10 miliarde de lei in titluri de stat care se afla in mainile nerezidentilor.

–    Recuperarea salariilor era previzibila si ar putea avea un anumit impact asupra inflatiei. Trebuie sa vedem contextul bugetar fiscal in care va fi gandita aceasta masura.

–    Nu vedem posibila reducerea CAS in urmatoarele 6 luni.

–    Miscarile nerezidentilor sunt mai greu de controlat. Stim bine cum se comporta investitorii- isi pot schimba atitudinea de la o jumatate de fraza.

–    Noi am luat masuri pentru evitarea unor atitudini nedorite si daca va trebui sa actionam si altfel, vom actiona in consecinta.

–    Miscarile de curs s-au intamplat la Londra si New York, cand piata din Bucuresti era inchisa.

–    Avem totusi 3 ani in care diferentialul de inflatie intre noi si Europa a fost in defavoarea noastra.

–    Numirea lui Georgescu la Finante este un cost pentru BNR. Dar e si o garantie ca politica fiscala nu va derapa.

–    Miscarea leului este o reactie la ceea ce se intampla acum in Romania.

–    Florin Georgescu acoperea o zona de stricta specialitate in BNR si se ocupa de cadrul legislativ pentru situatii bancare speciale- banti punte, posibile situatii dificile pentru care suntem pregatiti. Noi am discutat despre relocarea atributiilor si nu putem spune ca nu simtim o povara in plus.

–    Sunt responsabilitati mari si dificile, iar din punct de vedere al conlucrarii cu Finantele este categoric un castig. Avem de colaborat cu o persoana cu vasta experienta financiara, fiscala si bancara.

–    BNR reitereaza ca atingerea obiectivelor privind stabilitatea preturilor si ale angajamentelor asumate este cruciala pentru obtinerea unei cresteri economice sustenabile.

–    Pespectivele pe termen scurt sunt marcate de apetitul pentru risc al investitorilor.

–    Evolutiile interne in context electoral pot amplifica volatilitatea miscarilor de capital. Aceste riscuri impun masuri prudente pentru asigurarea stabilitatii preturilor.

–    Se remarca totodata persistenta deficitului de cerere agregata si incetinirea dinamicii exporturilor pe fondul inrautatirii pe termen scurt a perspectivelor cresterii economice la nivel european si mondial.

–    Conditiile monetare reale in sens larg au fost in permanenta calibrate in vederea consolidarii perspectivelor de mentinere durabila a ratei inflatiei in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei, contribuind astfel la ancorarea eficace a anticipatiilor si la crearea premiselor pentru o crestere economica sustenabila.

–    Prognoza actuala reconfirma perspectiva plasarii ratei anuale a inflatiei in intervalul de variatie din jurul tintei pe tot parcursul orizontului de prognoza, in pofida unui efect de baza statistic nefavorabil temporar anticipat pentru a doua parte a anului 2012.

Citeste mai multe pe www.hotnews.ro!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.