Mulaje ale bratarilor dacice, pavaje, caramizi si tigle stampilate, toate de pe vremea imparatului Traian, la Muzeul Banatului din Timisoara. Foto

TIMISOARA. Cum se construia in urma cu aproape 2.000 de ani? Cum isi insemnau romanii caramizile cu care ridicau edificii? Cum au pavat interiorul locuintelor, in locul podelelor de acum? Toate acestea pot fi „descoperite” intr-o inedita expozitie care s-a deschis in mansarda Bastionului, in spatiul detinut de Muzeul National al Banatului din Timisoara.

CITESTE SI: Se pun noi semafoare in Timisoara sau se desfiinteaza treceri de pietoni. Ultimul plan al primarului Nicolae Robu pentru fluidizarea traficului in oras 

Expozitia este deschisa pana la finalul lunii octombrie

In cadrul expozitiei pot fi vazute stampile tegulare romane, pe caramizi, pe tigle. Toate sunt din colectia Muzeului National al Banatului. Se comemoreaza 1900 de ani de la moartea imparatului Traian, primul imparat care a construit in Dacia, este cel care a pus bazele Daciei romae si publicul poate vedea aceste tigle si caramizi si pavaj antic. Au fost gasite in siturile din Banat, la Berzovia, Caras- Severin etc„, a declarat Claudiu Ilas, directorul Muzeului National al Banatului.

Expozitia reuneste cele mai reprezentative piese din colectia de tegulae romane stampilate a Muzeului National al Banatului, provenite din cercetarile arheologice efectuate de-a lungul timpului la Jupa (Tibiscum), Berzovia (Berzobis), Orsova (Dierna), Criciova, Pojejena, dar si exponate spectaculoase prin ineditul si importanta lor istorica de la Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, Cenad si Sannicolau Mare.

CITESTE SI: Plantatie de cannabis, recoltata de politistii de la Crima Organizata Timisoara. Ce-au patit gradinarii 

Colectia de tegulae romane stampilate a Muzeului National al Banatului este cea mai bogata la nivelul Banatului istoric si cuprinde peste 250 de piese intregi si fragmentare, descoperite in cele mai importante situri arheologice de epoca romana imperiala (secolele II-III p.Chr.). In cadrul expozitiei se disting cateva piese unicat cum ar fi tegula cohortei II Hispanorum, cu reprezentarea in relief a soldatului roman salutand stindardul de lupta (tipic artei provinciale romane) sau cele cu insemnele Legiunii XIII Gemina, cu antroponim, gasite in context medieval la Cenad si Sannicolau Mare. Aceste tegulae alaturi de multe altele, descoperite indeosebi la Tibiscum si Colonia Sarmisegetusa pot fi admirate pana la sfarsitul lunii octombrie a anului curent.

Vizitatorii pot vedea in cadrul expozitiei si mulaje din gips sau plastelina ale bratarilor dacice care se afla in prezent in marile muzee ale lumii. Mulajele au fost realizate de regretatul istoric Florin Medelet.

CITESTE SI: A fost dezvaluit si e ca ‘o tema muzicala’. Cum va arata primul pod care se va construi la Timisoara dupa 50 de ani. Foto

Expozitia este organizata cu sprijinul Consiliului Judetean Timis, de catre specialistii Sectiei de Arheologie si se adreseaza atat publicului larg, cat si publicului de specialitate: arheologi, specialisti ai perioadei, istorici, cadre universitare cu pregatire in studii romanice, profesori de latina, studenti si iubitori de istorie, prieteni ai muzeului.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.