Muncitori pe post de sclavi, pusi sa planteze puieti in Timis, in conditii inumane si fara acte, descoperiti de inspectorii ITM

TIMIS. Ca sclavii, cu 100 de lei pe saptamana pentru mancare, in hale dezafectate, pe paturi de lemn cu bureti sub ei! Asa traiesc si muncesc aproape 40 de oameni care au fost descoperiti in  urma unei descinderi facuta in aceasta dimineata de inspectorii ITM la o firma din Remetea Mica, judetul Timis.

Inspectorii aveau informatii ca acolo lucreaza mai multe persoane fara forme legale. La 5 si jumatate in aceasta dimineata, inspectorii au batut la usa societatii care fusese angajata sa reimpadureasca niste terenuri.

Au gasit femei si barbati dormind laolalta intr-o cladire dezafectata, cate 20 intr-o incapere. Fara apa curenta sau caldura. Ca in Evul Mediu.

„Am venit la plantat de puieti, am primit 1 milion pe saptamana pentru mancare…”, spune unul dintre barbatii treziti de inspectorii ITM cu noaptea-n cap.
„Lucram pe plantatie, pentru mancare am primit bani, un milion pe saptamana. Astea is conditiile. Am 73 de ani si un copil operat si trebuie sa muncesc. Aici ce sa fac… mai matur si strang dupa muncitori ca sa castig si eu ceva”, spune o batrana.

„Lucrez ca muncitor din 2005, cu forme legale, n-am lucrat nicio zi fara contract, 7 mil 800 pe cartea de munca, ca muncitor”, sustine un alt muncitor. „Am carte de munca, is angajat, asta e. Conditiile sunt asa cum sunt. Asta e, e bine. Mai facem baie duminica”, adauga un altul.

Majoritatea oamenilor sunt din judetul Valcea. Au venit in Timis incredintati ca vor capata lefuri mai bune si conditii decente. N-a fost sa fie asa. Pana acum n-au vazut un ban de la angajatori pentru munca prestata. Au capatat doar niste bani pentru mancare, 100 de lei pe saptamana.

Inspectorii spune ca aveau in vizor de mai multa vreme firma care i-a adus pe oameni in Timis la munca. Societatea are sediul in Pitesti si se ocupa cu plantarea de puieti in 16 locuri din intreaga tara. Numai saptamana trecuta organele de control au amendat aceeasi societate, intrucat au depistat aproape 100 de persoane care isi desfasurau activitatea fara forme legale.

„Am fost sesizati ca in aceasta zona, in exploatarea forestiera, se lucreaza cu oameni care nu sunt angajati. S-a adeverit, e al treilea control pe care ITM il face aici. Pana acum, la doi agenti economici au fost depistate aproape 100 de persoane. Au fost nevoiti sa plece aproape 200 de oameni, din informatiile noastre, fara a primi drepturile salariale. Ati vazut conditiile in care sunt cazati. Dupa ce o sa facem verificarile, vom da amenzi”, a declarat  Cornelia Corescu, sef Inspectoratul teritorial de Munca Timis.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.