Muntele Mic, statiunea turistica din Banat declarata de interes national. Ce-i aduce noul statut

Guvernul Orban a adoptat o hotarare prin care mai multe localitati, sau parti din localitati, devin statiunti turistice de interes national. Una dintre acestea este in Banat.

CITESTE SI: Romania, buna de plata peste 50 de milioane de euro dupa rezilierea abuziva a unui contract pe autostrada Lugoj – Deva. Riscam sa pierdem fondurile europene pe toata autostrada

Este vorba despre Zona Turistica Borlova – Muntele Mic, mai exact comuna Turnu Ruieni, din judetul Caras-Severin, care alaturi de alte opt localitati au primit acest atestat.

Acestea vor putea fi promovate cu noul statut si astfel vor avea sanse mai mari in atragerea de finantari nerambursabile. Spre exemplu, investitorii ar putea accesa finantari structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistice, fapt ce va contribui la cresterea numarului turistilor de pe piata interna si externa. De asemenea, avand in vedere efectul multiplicator al turismului in sectoarele economice conexe, precum transporturile, constructiile, agricultura, artizanatul si comertul cu amanuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului in localitatile atestate statiuni turistice vor genera efecte benefice pentru dezvoltarea economica si cresterea calitatii vietii a rezidentilor acestor zone”, a transmis Guvernul.

Comuna Turnu Ruieni este a luat nastere prin unirea a doua sate, Turnu si Ruieni si este situata in partea de nord-est a culoarului Timis-Cerna, la poalele de nord-vest ale Muntelui Mic, pe valea raului Sebes. Localitatea se gaseste la circa 8 km est de Caransebes.

Primul sat care a format localitatea, Turnu, este amintit intr-un document din 1462. Denumirea sa vine de la Turnul lui Ovidiu, care este amplasat pe un deal din estul satului, ale carui ruine se pot vedea si astazi. Legenda spune ca ar avea legatura cu poetul roman Ovidiu, insa realitatea este ca acesta a fost construit in vremea banului de Lugoj Petru Petrovici, cel care a dispus ridicarea unor asemenea turnuri de observatie in mai multe locuri din Banat.

Satul Ruieni a fost amintit pentru prima data intr-un document in 1458, dar cu numele de Pokolfalu. Din Secolul al XVII-a apar insa mai multe denumiri in documente ale vremii: Rien, apoi Rueni, Rujen, Ruyeni sau Rejeni.

Turnu Ruieni este a doua localitate din Caras-Severin care este pusa pe lista statiunilor turistice de interes national, dupa Baile Herculane. Pe aceasta lista, dintre localitatile banatene se mai afla si Buziasul.

De asemenea, Guvernul are si o lista a statiunilor turistice de interes local, pe care se regaesc si localitati din Banat. Timisul este reprezentat de Calacea, iar judetul Caras-Severin de Crivaia, Secu, Semenic si Trei Ape.

Foto: drumliber.ro, cunoastelumea.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.