Mai multe muzee şi galerii de arta din Timisoara au ramas deschise, pana la ore tarzii, cu ocazia “Noptii Muzeelor”. Vizitatorii au putut admira, gratuit, colectiile expuse de acestea.
Cu mic, cu mare, copii, parinti şi bunici, tineri şi varstnici, timisorenii au profitat de ocazia de a vizita muzeele şi galeriile de arta din oras, deschise pana tarziu. Unii dintre ei au aflat in ultima clipa de aceasta ocazie şi şi-au sunat familiile sau prietenii pentru au vizita, impreuna, expozitiile la care au avut acces gratuit.
Una dintre cele mai aglomerate locatii s-a dovedit a fi Muzeul de Arta, din Piata Unirii. Aici, vizitatorii au putut participa, pana la miezul noptii, la proiectul “Manifest”, parte a programul de educaţie muzeală al Laboratorului de restaurare a pietrei din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal, bazat pe conceptul de expozitie interactiva. Tot in colaborare cu Muzeul Brukenthal, la Muzeul de Arta din Piata Unirii, vizitatorii au avut ocazia sa admire exponatele din seria ”Portrete germane și austriece din colecția Muzeului Bruckenthal din Sibiu”, o colectie de aproape 20 de tablouri ce oglindesc personalitatea unor oameni, originari din Transilvania, care au marcat istoria Banatului.
Expozitia dedicata portului si costumelor populare din Banat, gazduita de mansarda Bastionului, a avut si ea, sute de vizitatori.Un moment deosebit l-a constituit recitalul oferit de Corul de Copii al Muzeului Banatului „Voces Castellis” care, imbracati in costume de epoca, au interpretat cantece medievale.
Memorialul Revolutiei a fost un alt punct de atractie al „Noptii Muzeelor”. Aici, pe langa expozitiile adapostite de Memorial, vizitatorii au putu vedea si o bucata din Zidul Berlinului, care cantareste 3,5 tone.
Noaptea Muzeelor este un eveniment aflat deja la a noua ediţie, iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa. În acest an, aproximativ 3.000 de muzee din Europa au sărbătorit evenimentul. In Timisoara, zece spatii expozitionale au fost angrenate in acest eveniment.