Muzeul Apei inaugurat oficial la Timisoara. Spatiul marcat de faimosul OZN a fost racordat la Cultura. Cand are loc primul eveniment TM2023 la vechea Uzina din Calea Urseni. Foto

TIMISOARA. Batrana Uzina de Apa a Timisoarei din Calea Urseni, pusa in functiune in urma cu mai bine de un secol, s-a transformat intr-un muzeu fascinant si ii asteapta pe timisoreni si pe turisti deopotriva sa ii descopere secretele.

Dupa un amplu proces de interventie si reabilitare realizat de Aquatim, proiectul Muzeul Apei reprezinta un racord la reteaua culturala a Timisoarei, ce face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023”.

Prima cladire ce poate fi vizitata este celebrul OZN, locul in care apa era extrasa de la adancime si unde, pe langa instalatiile vechi, pot fi vazute si unelte folosite pentru intretinere la inceputul veacului trecut.

A doua cladire este cea in care se faceau operatiunile de deferizare, demanganizare si depunere a apei. Aici a fost amenajata o pasarela transparenta ce trece pe langa bazinele in care era adusa apa.

Ultimul dintre cele trei imobile vechi ale uzinei este cel a pompelor. De aici apa potabila era trimisa catre oras.

In curtea de pe Calea Urseni a fost ridicata si o cladire nou-nouta, la care si-a dat concursul firma Constructim. Imobilul urmeaza sa gazduiasca o multime de evenimente culturale.

Deschidem Muzeul Apei din Timisoara. De fapt, este o bransare a culturii la Uzina de Apa. Este un fel de a spune, un fel de implicare in domeniul cultural. Toate actiunile sunt in corelare cu Primaria Municipiului Timisoara prin Centrul de Proiecte. Va fi o completare a acestor actiuni. Spatiul va fi deschis actiunilor culturale, lansari de carte, implicare in scoli, universitati, actiuni de toate felurile, si credem ca evenimentele care urmeaza vor fi mult mai interesante…Nu as putea spune ca a fost foarte dificil (n.r sa amenajam spatiul) pentru ca tocmai spatiun a fost unul extraordinar, a fost construit cu o capacitate tehnica a acelor vremuri extraordinara, fara igrasie, fara probleme foarte mari. In decursul timpului toti inaintasii nostri au avut grija de acest spatiu si o sa vedeti ca, de fapt, el arata ca si acum 100 de ani, un pic ingrijit. Si noi nu am facut decat sa reevaluam si sa punem in valoare tot. Mai sunt muzee ale apei in tara, dar nu de aceasta amploare. E un reper in Romania acest muzeu„, spune Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.

Primul eveniment public va avea loc sambata, 10 iunie, cand muzeul va gazdui conferinta de specialitate Ziua Internationala Art Nouveau la Timisoara: rolul patrimoniului in actul cultural. Accesul este gratuit si se face pe baza de inscriere prealabila online. Linkuri utile: formular inscriere, program.

Muzeul va fi deschis publicului larg incepand din 17 iunie, programul de vizitare pentru luna iunie fiind de doua zile pe saptamana – marti, intre orele 15-18 si sambata, intre orele 11-14. Din luna iulie, programul va fi extins, urmand a fi anuntat pe parcurs. Accesul va fi gratuit.

Muzeul Apei pune in valoare patrimoniul industrial Secession (1914) al fostei Uzine de Apa Urseni, reconstituind legaturile identitare dintre oameni si locuri emblematice, pentru evolutia orasului. La confluenta dintre stiinte, tehnologie si arte, muzeul va fi un spatiu al experimentarii si creativitatii interdisciplinare, in care apa, ca element vital, redevine liant social, obiect de investigatie si sursa de inspiratie.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Felicitări pentru inițiativă