Muzeul Banatului din Timisoara, amendat cu 10.000 de lei. Pentru ce si care este explicatia?

TIMISOARA. Directia de Cultura a judetului Timis a amendat Muzeul Banatului cu 10.000 de lei, in urma unui control facut dupa o autosesizare. Au fost gasite mai multe nereguli printre care depozitarea improprie a exponatelor. Pe de alta parte, conducerea muzeului spune ca a trebuit sa se descurce cu spatiile actuale, dar si ca ii lipseste personalul specializat.

Spatii si depozite necorespunzatoare, infiltratii, lucrari de reparatii oprite si multe altele au fost descoperite la Castelul Huniade, acolo unde functioneaza Muzeul Banatului din Timisoara, de catre Directia de Cultura Timis.

S-a ajuns intr-o situatie inacceptabila in sensul in care cladirea este de 10 ani intr-un santier care, in loc sa aduca o imbunatatire cladirii, nici macar nu a reusit sa o puna in starea de conservare. Am aflat ca in Muzeul Banatului ploua si infiltratiile sunt de la ultimul etaj pana la parter. Informatia a venit tarziu, ar fi trebuit sa stim ca santierul s-a oprit, orice inceput si sfarsit de lucrari trebuie anuntat. Ne-am autosesizat, ne-am dus la muzeu in 27 iunie unde inspectorii nostri nu au beneficiat de intelegerea portarului de a intra, desi aveau legitimatie. In 28 iunie am fost din nou in control impreuna cu reprezentantii politiei care se ocupa de patrimoniu si am vazut situatia in care se afla muzeul. Din punct de vedere al distrugerilor, din pacate, sunt mari si greu de inteles cum s-a ajuns in situatia sa ploua in muzeu, sa fie o cantitate atat de mare de apa. Am aflat de un litigiu intre constructor si proprietarul cladirii. Daca e sa reprosam ceva e ca nu ne-au anuntat cand s-au intrerupt lucrarile. O cladire de patrimoniu, cea mai importanta din vestul tarii este in pericol de degradare, iar noi am fost anuntati tarziu, in 28 iunie cand deja eram in control„, a declarat Sorin Predescu, directorul Directiei de Cultura Timis.

Reprezentantii Directiei de Cultura Timis spun ca au gasit bucati de lemn provenite din casele descoperite in Piata Sfantu Gheorghe, lemn care este intr-o stare avansata de degradare, deoarece este afectat de o ciuperca si in plus a fost scos din mediul sau umed in care a fost pastrat sute de ani.

Directia de Cultura Timis a verificat 30 de spatii, iar principalele nereguli au fost: depozitare necorespunzatoare, spatii insuficiente, 70% din bunurile arheologice nu sunt inventariate, lipsesc fisele analitice de evidenta actualizate cu fotografii si descriere amanuntita.

Masurile pe care Muzeul Banatului trebuie sa le ia, in urma acestui control, sunt: autorizarea laboratorului de conservare, reacreditarea muzeului, verificarea corectitudinii documentatiei privind clarificarea ca muzeu de importanta nationala si remedierea deficientelor pentru fiecare spatiu verificat.

In consecinta, Muzeul Banatului a fost amendat cu 10.000 de lei, valoarea maxima prevazuta de lege.

Conducerea Muzeului Banatului se apara si spune ca  imposibil sa respecti cerintele Directiei cu oameni putini, fara specialisti si in spatii insuficiente

De cealalta parte, directorul Muzeului Banatului, Claudiu Ilas a acuzat conducerea Directiei de Cultura Timis ca nu a anuntat controlul decat cu o zi inainte. Mai mult, Ilas spune ca atat Consiliul Judetean Timis, cat si Inspectoratul de Stat in Constructii au fost informate de oprirea lucrarilor.

Problemele legate de depozite sunt de zeci de ani de zile, s-au agravat cand s-au mutat depozitele, nu exista spatii. Am luat masuri, am cerut CJT sa ne acorde sprijin prin spatii, ne-a spus sa ne descurcam cum putem pana cand incepe faza de restaurare. Legat de conservare, pana in 2014 nu exista niciun conservator, in ultimii 2 ani am angajat doi. Nu au acreditare. Unul finalizeaza in septembrie pregatirea, celalalt, pe Stiintele Naturii, finalizeaza anul viitor. Pe conservare lemn nu aveam in 2014, cand am preluat conducerea muzeului, niciun restaurator, dar intre timp am angajat unul. In ce priveste depozitarea pe hol a pieselor, s-au luat masuri de cate ori a fost nevoie prin curatarea locului, dar nu avem spatii de depozitare, de la CJT a spus, repet, sa ne descurcam pana incepe restaurarea„, a declarat Claudiu Ilas, directorul Muzeului.

Situatia paradoxala din santier

Cat despre infiltratiile aparute la Castelul Huniade, acestea vor fi reparate.

Nu va mai ploua pentru ca am luat noi masuri. Am pus jgheaburi care au costat 3.500 de lei. Nu am pus pana acum pentru ca nu avem voie sa intram pe santier fara avizul Directiei de Cultura. Constructorul a semnat in anul 2012 un contract si a preluat cu proces verbal de predare-primire toata partea de nord-vest a castelului. In urma cu trei luni, au oprit lucrarile din cauza expirarii autorizatiei pentru ca nu s-au incadrat in timp. Vom face o expertiza pe care o vom plati noi, se vor stabili pagubele, iar in urma acesteia constructorul va repara ce s-a stricat. Tot ei vor plati si penalitati. S-au depus acte pentru o noua autorizatie de constructie, speram ca intr-o luna sa o primim. Daca o primim in acest termen, in doua luni se finalizeaza lucrarea„, a mai spus Claudiu Ilas.

Ilas a mai dezvaluit ca Muzeul Banatului a depus un proiect pentru accesarea de fonduri europene pentru cumpararea de depozite noi.

Castelul nu este adecvat pentru depozitare. Avem un debit mare de material, in urma santierului din centrul Timisoarei. Ni s-a promis ca ne da spatiu in garnizoana din Piata Libertatii, un spatiu provizoriu pentru restauratori„, a mai spus Ilas.

Totodata, Claudiu Ilas a mai precizat ca va contesta amenda primita de la Directia de Cultura Timis.

In prezent, Muzeul Banatului are 13 restauratori, 7 dintre ei fiind angajati in ultimii doi ani. In total are 67 de angajati fata de 51 cati au fost inainte de preluarea mandatului de manager de catre actualul director, iar alte trei posturi au fost scoase la concurs.

CITESTE SI: Cea mai veche cladire simbol din Timisoara primeste un cadou ‘sanatos’ de Craciun!

CITESTE SI: ‘Insanatosire grabnica!’ Urarea facuta cladirii simbol a Timisoarei, ce va fi adusa la stralucirea de odinioara, pe cale sa se infaptuiasca! Ce urmeaza?

CITESTE SI: Vestea care a cazut ca un trasnet la Timisoara! Ce se intampla cu cea mai veche cladire din inima orasului?

CITESTE SI: Povestea Ingerului pazitor al comorilor nepretuite din adancurile Timisoarei! FOTO!

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Situatia este cum este, reprezentantii Muzeului arunca vina in alta parte. Ba, ca ei trebuiau sa anunte doar CJT cu privire la sistarea lucrarilor nu si DJC. Din cate stiu, Castelul Huniade se regaseste in LMI, ca monument categoria A, context in care trebuia anuntata DJC. Apoi, afirma ca nu s-au montat jgheaburi ca este „santier categorie A” si nu s-a putut face fara acordul Directiei. Ilar, directorul Ilas se contrazice. Fara sa fii expert te uiti si vezi ca 92% din proiect nu e realizat. In loc sa conserve patrimoniul, „cultiva” champinioane. 😀 Nu a permis accesul consilierilor DJC, pai ce e tarlaua tatalui sau, ori propriul „domeniu feudal”? Starea deplorabila a patrimoniului mobil al Muzeului „National” al Banatului, cat si a patrimoniului imobil denota lipsa de interes a conducerii MBT. Sa se bucure de amenda si de lipsa dosarelor penale pentru distrugere de bunuri apartinand patrimoniului cultural. Din cate am aflat cele doua „conservatoare” (poate ca si caracter), au jucat rolul de secretare ale Directorului, una este si in prezent! Ce acreditare le ofera? Intr-o tara normala isi scria de mult demisia sau era trimis in judecata!